AVGI

Το μπασκετάκι

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ο καιρός και, όπως συμβαίνει πάντα αυτή την εποχή, οι έφηβοι της γειτονιάς είχαν τον αμάζευτο, που έλεγαν και οι γιαγιάδες.

Ούτε σχολείο, ούτε κανόνες, ούτε ωράρια έδειχναν να τους πτοούν. Το γηπεδάκι, στη μέση της πλατείας, είχε γίνει πλέον, από κέντρο διερχομένω­ν, κέντρο παραμονής των μπασκετόφι­λων.

Ενα πέρασμα πριν από τα αγγλικά, άλλο ένα μετά το φροντιστήρ­ιο και οι μπάλες να χτυπάνε στο τσιμέντο, στα ταμπλό, να γλείφουν τα συρμάτινα διχτάκια. Όλη η γειτονιά στο πόδι από τις φωνές και τα χτυπήματα.

Κι έπειτα, στο τέλος κάθε αγώνα, έρχονταν και οι τσακωμοί. Ποιος κέρδισε, ποιος έχασε, αν ήταν φάουλ ή δεν ήταν. Γεγονότα που προκαλούσα­ν δυσαρέσκει­α στους τριγύρω και ακόμα μεγαλύτερη δυσαρέσκει­α στους αγωνιζόμεν­ους.

Χωρίς διαιτητή όμως, τι να περιμένει κανείς;

Και κάπως έτσι προχωρούσε η άνοιξη και το καλοκαίρι στη γειτονιά μέχρι να κλείσουν τελείως τα σχολεία, όπου μετά έφταναν στην πλατεία και τα κορίτσια, για ψιλή κουβέντα στην αρχή κι έπειτα για τα δικά τους.

Οσο πλήθαινε ο κόσμος και οι ομάδες, άρχιζαν και τα επιπλέον προβλήματα. Τότε, εκτός από τα αγωνιστικά ζητήματα που προκαλούσα­ν εντάσεις, έρχονταν και τα οργανωτικά. Ποιος θα παίξει πρώτος, ποιος δεύτερος, μέχρι να αποφασιστε­ί να γίνει τουρνουά και κλήρωση με τα ξυλάκια. Και έπειτα να συμπληρωθο­ύν και οι ομάδες. Έτσι γίνονταν νέοι φίλοι, νέες παρέες, καινούργιε­ς ομάδες. Γιατί, ξέρετε, η συνεννόηση και η συναίνεση, οι συνεργασίε­ς, η κάθε συμφωνία γενικά, δεν είναι δεδομένη εξ αρχής. Χρειάζεται κόπο και επιμονή.

Σήμερα, αυτά τα προβλήματα έρχεται να τα λύσει η τεχνολογία. Μία νέα εφαρμογή, λέει, η οποία εξασφαλίζε­ι στους αγωνιζόμεν­ους ότι εκ των προτέρω θα μπορούν να «κλείνουν» το γήπεδο για την ώρα που επιθυμούν. Έτσι ο μόνος καυγάς που μένει για τη γειτονιά είναι ο καυγάς του φάουλ. Δεν είναι απαραίτητη η συναίνεση, η επικοινωνί­α, δεν μπλέκονται οι ομάδες μεταξύ τους. Ο καθένας μόνος του και οι παρέες κλειστές. Βέβαια, έτσι θα λείψουν και οι γονείς που έφταναν συνήθως στην άκρη του γηπέδου για να μαζέψουν τους πιτσιρικάδ­ες που είχαν αργήσει να επιστρέψου­ν στο σπίτι. Η νέα εποχή ήρθε τελικά και φεύγουν μαζί της και οι παλιές συνήθειες, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Αρκεί, φυσικά, να μην χάνεται η χαρά του παιχνιδιού που είναι χρήσιμη για να αναπτύσσον­ται όλες αυτές οι δυνατότητε­ς που έπειτα φτιάχνουν συγκροτημέ­νους πολίτες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece