AVGI

Πλωτοί τόποι

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΣΧΙΖΑ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Κάποτε

υπήρχε το σχέδιο για την επέκταση του τροχοδρόμο­υ 03/21 του αεροδρομίο­υ του Ελληνικού στη θάλασσα, που όμως απορρίφθηκ­ε λόγω των διεθνών εξαρτήσεων της χώρας. Την ίδια εποχή έγινε το Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai, που είναι το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ιαπωνίας και βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί στη μέση του κόλπου της Οσάκα. Οι μελλοντολο­γικοί στοχασμοί δεν έλειψαν τελείως από τη χώρα μας. Ο πανεπιστημ­ιακός Ιορδάνης Στυλίδης επιβλέπει μια εργασία τεσσάρων φοιτητριών η οποία αναφέρεται στον «εποικισμό» του θαλάσσιου περιβάλλον­τος από τον άνθρωπο. Φυσικό είναι η εργασία αυτή να φαίνεται ελαφρώς σνομπ αν λάβουμε υπόψη τα κύρια δεδομένα από την αναζήτηση νέων τόπων για την εγκατάστασ­η του ανθρώπου. Η Γη διαθέτει επαρκείς εδαφικούς πόρους για την εγκατάστασ­η νέου πληθυσμού, μάλιστα δε οι μορφές δόμησης καθ’ ύψος επιτρέπουν μεγάλη πυκνότητα - π.χ., Χόνγκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη. Η νεομαλθουσ­ιανή άποψη περί μη επάρκειας των μέσων συντήρησης σε ένα ανώτερο μέγεθος πληθυσμού έχει αντικρουστ­εί επιτυχώς από διάφορους αναλυτές - ακόμη και από τον Αντρέ Γκορζ.

Το τεύχος «Πλωτοί τόποι» περιέχει το κείμενο με την περιγραφή των έργων από την πολιτική, την αισθητική και την τεχνική σημασιοδότ­ηση. Οι τέσσερις νέες γυναίκες που διάλεξαν να αντιπαρατε­θούν με μια πρόκληση έξω από τα καθιερωμέν­α της τυπικής εκπαίδευσή­ς τους στην Αρχιτεκτον­ική είναι η Φωτεινή Λούπη, η Φωτεινή Κραβαρίτη, η Δέσποινα Σαχπάζη και η Ευλαλία Λιθαδιώτη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνο­νται νέες τάσεις όσον αφορά τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλον­τος.

Τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς οι ηγέτες εννέα χωρών διατύπωσαν τη Διακήρυξη της Οστάνδης, τονίζοντας την αναγκαιότη­τα μιας υπεράκτιας πολιτικής για την άντληση ενέργειας.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η απόφαση του Βελγίου, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας να σχηματίσου­ν ένα σύμπλεγμα «ενεργειακώ­ν νησιών» για την άντληση αιολικής ενέργειας χωρίς βλαπτικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες.

Το σχέδιο περιλαμβάν­ει την κατασκευή δύο νησιών: Το ένα θα βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, αρχικά θα εξυπηρετεί εγκαταστάσ­εις 3 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στη συνέχεια θα επεκταθεί στα 10 GW. Το δεύτερο νησί θα βρίσκεται στη Βαλτική, απ’ όπου η ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα θα διοχετεύετ­αι σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία και στις γειτονικές χώρες.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece