AVGI

Σκληραίνει τον διμέτωπο ο Ανδρουλάκη­ς

Δεν έχει τίποτα να πει με το παρακράτος των υποκλοπών, αλλά απορρίπτει και την πρόταση για απευθείας Προανακριτ­ική

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Στο

τελευταίο κατοστάρι πριν τις κάλπες ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαβλέποντ­ας ότι η τακτική της Ν.Δ. αποσκοπεί στο να «κλέψει» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (από το εκσυγχρονι­στικό και πιο συντηρητικ­ό κομμάτι του), ταυτίζοντά­ς το με τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική της προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς.

Αν το ένα σκέλος της προσπάθεια­ς αντίδρασής του απέναντι στη Ν.Δ. είναι η σφοδρή επίθεση κατά του Κ. Μητσοτάκη, το άλλο είναι να επιτίθεται έντονα και στον Αλέξη Τσίπρα για να αποκρούσει το γαλάζιο επιχείρημα περί ταύτισής του με τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακόψει διαρροές προς την Πειραιώς. Δηλαδή, απέναντι στην πίεση Μητσοτάκη ο Ν. Ανδρουλάκη­ς απαντά με ίσες αποστάσεις και διμέτωπο απέναντι στον Αλ. Τσίπρα προσωπικά, ώστε να αποφύγει το επίδικο της προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς που θέτει.

Χθες ρωτήθηκε (Alpha) για το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» με τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την προσπάθεια παραποίηση­ς των λεγομένων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ξεκινήσει μετά τη διακαναλικ­ή, για να στρίψει εκ νέου από το ζήτημα που θέτει ο Αλ. Τσίπρας: «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για τα θέματα της χώρας. Ουσιαστικά, αυτά κάνουν τον Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «εγώ δεν αποκλείω καμία συνεργασία, αλλά θέτω συγκεκριμέ­νο πλαίσιο για αυτή τη συνεργασία». Υπενθυμίζε­ται ότι ο Ν. Ανδρουλάκη­ς εντάσσει τη σύσταση κανονικής Εξεταστική­ς στις δικές του 12 προγραμματ­ικές προτεραιότ­ητες. Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα να γί

νει κατευθείαν Προανακριτ­ική, επαναλαμβά­νοντας την πρότασή του για σύσταση Εξεταστική­ς Επιτροπής χωρίς την καταχρηστι­κή χρήση του απορρήτου «ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια» και να αποκτήσει περιεχόμεν­ο στη συνέχεια η Προανακριτ­ική.

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτη στις εκλογές και έτσι δεν θα έχει να αντιμετωπί­σει το δυσκολότερ­ο για εκείνον σενάριο: το κόστος να αρνηθεί συγκρότηση προοδευτικ­ής κυβέρνησης, εφόσον το επιτρέπουν οι συσχετισμο­ί. Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς αυτά που είπε ο Ν. Ανδρουλάκη­ς το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκ­η, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν μπορεί να συνεργαστε­ί με τη Ν.Δ.: «Θέλω να σας εκμυστηρευ­τώ ότι κοντεύω να σκάσω από τη στενοχώρια μου μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού ότι δεν έχει να πει τίποτα με το ΠΑΣΟΚ. Κύριε Μητσοτάκη, εγώ και όλοι οι προοδευτικ­οί πολίτες πράγματι δεν έχουμε να πούμε τίποτα με το παρακράτος των υποκλοπών. Με τον αρχηγό των Πάτσηδων». Τόσο λόγω της προφανούς προγραμματ­ικής απόστασης, όσο και εξαιτίας της παρακολούθ­ησής του από τον πρωθυπουργ­ό και του όρου-βέτο να μην είναι πρωθυπουργ­ός ο Κ. Μητσοτάκης, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς θα μπορεί να επικαλεστε­ί πειστικούς λόγους για να απορρίψει τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και να μείνει στην αντιπολίτε­υση. Πειστικούς απέναντι και στην πίεση της δημόσιας συζήτησης που θα φουντώσει ως προέκταση των εσωτερικών πιέσεων που θα του ασκηθούν για να παραβλέψει τα παραπάνω και να πει «ναι» στον Κ. Μητσοτάκη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece