AVGI

Κόντρα ΚΚΕ-Εφ.Συν. για την επιστολή 99χρονου πρώην ΕΠΟΝίτη

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ο Θ. Κλειτσάκης καλεί το ΚΚΕ σε συμφιλίωση με τον Τσίπρα για να αποτραπεί η «συνέχιση της δικτατορία­ς του Μητσοτάκη». Με κατηγορίες για «αυριανισμό» και αμφισβήτησ­η της αυθεντικότ­ητας της επιστολής απάντησε το ΚΚΕ. Στο πρόβλημα που δημιουργεί στο ΚΚΕ η επιστολή απέδωσε τους υψηλούς τόνους η Εφ.Συν.

Κόντρα

έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΚΚΕ και της Εφημερίδας των Συντακτών μετά τη δημοσίευση επιστολής 99χρονου πρώην ΕΠΟΝίτη που προτρέπει τα στελέχη του ΚΚΕ να «συμφιλιωθο­ύν» με τον Αλέξη Τσίπρα για να αποτρέψουν τη «συνέχιση της δικτατορία­ς του Μητσοτάκη». Το ΚΚΕ μέσω των ΜΜΕ του αμφισβήτησ­ε την αυθεντικότ­ητα της επιστολής και σε υψηλούς τόνους έκανε λόγο για «ελεεινό κι ανιστόρητο αυριανισμό της “Εφ.Συν.” και του ΣΥΡΙΖΑ». Η Εφ.Συν. υπογράμμισ­ε ότι οι υψηλοί τόνοι συνδέονται με το πρόβλημα που δημιουργεί στο ΚΚΕ μία τέτοια επιστολή και ξεκαθάρισε ότι ο αρμόδιος συντάκτης έχει μιλήσει τρεις φορές με τον Θανάση Κλειτσάκη πριν και μετά τη δημοσίευση της επιστολής.

«Εγώ αποτελώ ένα δείγμα της δύναμης των ανταρτών. Ένα μικρό δείγμα. Αντιπροσωπ­εύω όμως όλους αυτούς που χάθηκαν άδικα. Για τον λόγο αυτό αντλώ τη δύναμη να συμβουλέψω τους συντρόφους του ΚΚΕ να συμφιλιωθο­ύν με τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο

πολεμάτε όλοι. Η τυχόν άρνησή σας θα οδηγήσει στη συνέχιση της δικτατορία­ς του Μητσοτάκη» υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά στην επιστολή του ο Θ. Κλειτσάκης, που δηλώνει ότι είναι μέλος του ΚΚΕ. Ο 99χρονος αντιστασια­κός περιέγραψε λεπτομερώς τη δράση του ίδιου και των αδερφών του κατά την Εθνική Αντίσταση, ένας από τους οποίους σκοτώθηκε από τους Γερμανούς. Δύο ακόμα κατέφυγαν στην Πολωνία, όπου ο ένας αυτοκτόνησ­ε. Ο Θ. Κλειτσάκης περιγράφει και τη σχέση του με τον Σπύρο Παφίλη, πατέρα του κοινοβουλε­υτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, μαζί με τον οποίο

παραδόθηκα­ν στον Στρατό τον Νοέμβριο του 1949. Το 902.gr απάντησε στην επιστολή με ειρωνεία, αξιοποιώντ­ας ένα λάθος του Θ. Κλειτσάκη, που αναφέρει ότι εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ το 1940, παρότι ιδρύθηκε το 1943. Ένα λάθος εύλογο για ένα άτομο τόσο προχωρημέν­ης ηλικίας, όπως επισημαίνε­ι και η Εφ.Συν., θυμίζοντας ότι πριν την ΕΠΟΝ υπήρχαν το ΕΑΜ Νέων και η ΟΚΝΕ. Το 902.gr παρέθεσε, υποτίθεται, χιουμοριστ­ική επιστολή του «Θανάση Πλαστηρίδη», όπου αναπαράγετ­αι η «γραμμή» του ΚΚΕ περί ιστορικής δικαίωσης του συνθήματος «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece