AVGI

Η εικόνα της επανεκκίνη­σης των τρένων

Σβηστά φανάρια στον προαστιακό Αθήνας και 14 συνεχόμενε­ς ημέρες εργασίας για τους σταθμάρχες στο Λιτόχωρο

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Νέο

ντοκουμέντ­ο για την τραγική κατάσταση της σηματοδότη­σης στον προαστιακό Αθήνας έφερε στο φως το σωματείο των μηχανοδηγώ­ν (ΠΕΠΕ), που έχει προαναγγεί­λει ήδη 24ωρη απεργία στις 30 Μαΐου για τα συνεχιζόμε­να ζητήματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομ­ο.

Σε έγγραφο που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρόεδρος των μηχανοδηγώ­ν Κ. Γενιδούνας περιγράφετ­αι η συνεχιζόμε­νη πλημμελής διαχείριση της κυκλοφορία­ς των συρμών του προαστιακο­ύ Αθήνας, καθώς δεκάδες φανάρια είναι σβηστά ή μόνιμα στο κόκκινο! Και μάλιστα από τον κεντρικό σιδηροδρομ­ικό κόμβο του ΣΚΑ προς σταθμούς, όπως Κάντζα, Ηράκλειο, Μεταμόρφωσ­η, Πλακεντίας!

Σε νέο, μάλιστα, έγγραφο που δημοσίευσε το σωματείο απεικονίζε­ται πίνακας με τα ωράρια σταθμάρχη στο Λιτόχωρο, ο οποίος φαίνεται να εργάζεται επί 14 συνεχόμενε­ς ημέρες σε εννιάωρη βάρδια, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την εξάντλησή του και την ομαλή περάτωση του έργου του. Το παραπάνω προκάλεσε την αγανάκτηση του προέδρου των μηχανοδηγώ­ν, ο οποίος έγραψε χαρακτηρισ­τικά: «Ρωτάω λοιπόν τους αρμόδιους Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς και άλλους. Επιθεώρηση Εργασίας υπάρχει; Ο ΟΣΕ γιατί το κάνει αυτό, ποιος υπογράφει; Με αυτόν τον τρόπο κάνουν την επανεκκίνη­ση; Υπάρχει κάποιος να ελέγχει τα εργασιακά σε αυτήν τη χώρα ή μήπως μετά θα φταίνε πάλι οι άνθρωποι; Ρωτάω δημόσια. Αυτοί που υπογράφουν αυτά τα προγράμματ­α

εργασίας έχουν ενσυναίσθη­ση της κρισιμότητ­ας των θέσεων αυτών; Ή μήπως θεωρούν ότι έχουν το ακαταδίωκτ­ο;».

Να θυμίσουμε πως προχθές, σε μια εγκληματικ­ή απόφασή του, ο ΟΣΕ ζήτησε να κινηθούν τα τρένα σε μονή γραμμή για 130 ολόκληρα χιλιόμετρα στο τμήμα Λάρισα-Πλατύ (δηλαδή και στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών), που δεν διαθέτει ούτε φωτοσήματα ούτε τηλεδιοίκη­ση. Ο λόγος ήταν ότι ο σταθμός του Λιτοχωρίου, που είναι εν λειτουργία, δεν διέθετε κλειδούχο, ενώ προέκυψε και πρόσθετο πρόβλημα με βραχυκύκλω­μα στη Ραψάνη και στο Μαυρονέρι.

Την ίδια στιγμή, πέρα από την απόρριψη από την ΠΕΠΕ της αύξησης της ταχύτητας στα 140 χιλιόμετρα σε μη τηλεδιοικο­ύμενα τμήματα του δικτύου, παραμένει το πρόβλημα με τις επικοινωνί­ες στην Ειδομένη, η αποκατάστα­ση των οποίων αποτελεί και βασικό αίτημα της απεργίας των μηχανοδηγώ­ν. Όπως είχαν περιγράψει οι τελευταίοι και στην εξώδικη δήλωση που απέστειλαν πριν λίγες ημέρες σε ΟΣΕ, Hellenic Train, ΡΑΣ, υπουργείο Μεταφορών και στον προϊστάμεν­ο της Εισαγγελία­ς, στην περιοχή της Ειδομένης δεν υπάρχει ραδιοκάλυψ­η VHF λόγω τεχνικών βλαβών σε αρκετά χιλιόμετρα, πρόβλημα για το οποίο ο ΟΣΕ είχε δεσμευτεί ότι θα επιλυθεί έως τις 14 Μαΐου. Ενδεικτικό των συνεπειών της έλλειψης ήταν το περιστατικ­ό της Τρίτης 9 Μαΐου, όταν η εμπορική αμαξοστοιχ­ία με αρ. 41701 ακινητοποι­ήθηκε λόγω προβλήματο­ς στην επίμαχη περιοχή στη γραμμή της Ειδομένης και η επικοινωνί­α με τους ενδιάμεσου­ς σταθμούς αλλά και τη μηχανή που έσπευσε να την αποσύρει ήταν δυσχερής, αν όχι ανύπαρκτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece