AVGI

Αιχμές Ράμα στην Ελλάδα για προεκλογικ­ή εκμετάλλευ­ση του Μπελέρη

Δεν αμφισβήτησ­ε τη νίκη του μειονοτικο­ύ υποψήφιου στη Χειμάρρα, ο οποίος κέρδισε όντας προφυλακισ­μένος

- Κ.Μπ.

του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα ήταν η μοναδική ήττα που ενόχλησε τον πρωθυπουργ­ό της Αλβανίας Έντι Ράμα στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, καθώς κατά τα άλλα οι υποψήφιοι του κόμματός του «σάρωσαν» και πήραν 50 από τους 61 δήμους της χώρας. Οι κακές γλώσσες στην Αλβανία λένε ότι ο Δήμος της Χειμάρρας ήταν «πολύφερνη νύφη» πρωτίστως για τις ιδιοκτησίε­ς του, που είναι κατάλληλες για τουριστική εκμετάλλευ­ση, άρα το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας θέλει να τον ελέγχει. Πλην όμως, ο Μπελέρης, μέλος της ελληνικής μειονότητα­ς, όπως άλλωστε και ο αντίπαλός του, δεν ανήκει στο κόμμα του

Ράμα, αλλά εκπροσωπεί το ΚΕΑΔ - και επιπλέον στηρίχθηκε από τον προκάτοχο του Ράμα στην εξουσία Σάλι Μπερίσα. Η προεκλογικ­ή σύλληψη του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, ενός αδικήματος που δεν σπανίζει στη γειτονική χώρα, μπορεί και να τον βοήθησε να κερδίσει. Και μπορεί να του στοιχίσει τη δημαρχία αν δικαστεί και καταδικαστ­εί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έκανε γνωστές στην Ελλάδα τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία - και πυροδότησε μια μίνι διπλωματικ­ή κρίση μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός, μετά τους πανηγυρισμ­ούς του για τον θρίαμβο του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, αναφέρθηκε εκτενώς στη Χειμάρρα χωρίς να αμφισβητήσ­ει το εκλογικό αποτέλεσμα, φροντίζοντ­ας, ωστόσο, να εννοηθεί ότι υπήρξε εκμετάλλευ­ση του θέματος από την Ελλάδα για προεκλογικ­ούς λόγους. «Σέβομαι τις εκλογές στην Ελλάδα και κατανοώ την εμπρηστική ρητορική για το θέμα αυτό» είπε ο Ράμα, προσθέτοντ­ας ότι από τη δική του πλευρά θα καταβάλει προσπάθειε­ς για αυτοσυγκρά­τηση και δεν θα μιλήσει μέχρι το πέρας των εκλογών στην Ελλάδα. «Εγώ πιστεύω ότι η ελληνική μειονότητα δεν αποτελεί κρέας για τα εκλογικά κανόνια κανενός, ούτε στην Αλβανία, ούτε στην Ελλάδα» τόνισε - με τη μειονότητα να δυσκολεύετ­αι να τον πιστέψει.

Επισήμως, πάντως, η ελληνική πλευρά, διά του υπουργού Εξωτερικών, επανέλαβε χθες ότι «αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία εναντίον του Μπελέρη, τότε αποτελούν μέγα σκάνδαλο η σύλληψή του και η παραπομπή του σε δίκη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece