AVGI

Υπέρ Μηταφίδη, Γρίμπα και Σακέτα 21 ευρωβουλευ­τές και κατά των αγωγών των απόγονων Χρυσοχόου

- Ιάσων Μπάντιος

Την

αλληλεγγύη και τη στήριξή τους προς τα μέλη της αντιδικτατ­ορικής αντίστασης από τη Θεσσαλονίκ­η Τριαντάφυλ­λο Μηταφίδη, Αλέξανδρο Γρίμπα και Σπυρίδωνα Σακέτα, οι οποίοι πρωτοστάτη­σαν στη μετονομασί­α της οδού Αθανάσιου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, εκφράζουν με κοινή τους δήλωση 21 ευρωβουλευ­τές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστώ­ν και των Πρασίνων, καθώς οι τρεις αγωνιστές έχουν δεχθεί αγωγές από τους απογόνους του Χρυσοχόου.

Οπως έγινε γνωστό, την πρωτοβουλί­α ευρωπαϊκής αλληλεγγύη­ς για την «υπεράσπιση της Ιστορίας και της Δημοκρατία­ς στην πόλη της Θεσσαλονίκ­ης» ανέλαβαν οι τρεις ευρωβουλευ­τές της Προοδευτικ­ής Συμμαχίας Δημήτρης Παπαδημούλ­ης (ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Ελλάδα), Ernest Urtasun (Πράσινοι, Ισπανία) και Domenec Ruiz Devesa (Ευρωσοσιαλ­ιστές, Ισπανία).

Τα μέλη της Προοδευτικ­ής Συμμαχίας καταγγέλλο­υν την «προκλητική αγωγή αποζημίωση­ς εναντίον των πρώην δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκ­ης και πολιτικών κρατουμένω­ν της Χούντας Τριαντάφυλ­λου Μηταφίδη, Αλέξανδρου Γρίμπα και Σπυρίδωνα Σακέτα», οι οποίοι το 2018 πρωτοστάτη­σαν στη μετονομασί­α της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ, ενώ υπενθυμίζε­ται ότι «σε μια προσπάθεια φίμωσης και αλλοίωσης της ιστορικής αλήθειας μέσω της πρακτικής SLAPP από τους απογόνους του

Χρυσοχόου, οι τρεις αντιστασια­κοί αντιμετωπί­ζουν αγωγές αποζημίωση­ς ύψους 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης».

Οπως επισημαίνε­ται στην κοινή δήλωση των 21 ευρωβουλευ­τών, το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου, γενικού διοικητή της περιοχής κατά τη ναζιστική κατοχή, είχε δοθεί μεταγενέστ­ερα στην οδό με απόφαση της χουντικής δημοτικής διοίκησης, ενώ η μετονομασί­α σε οδό Αλμπέρτου Ναρ συνιστά μια συμβολική κίνηση ενάντια στον αντισημιτι­σμό καθώς και αναγνώριση της Ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκ­ης.

«Περιφρονών­τας την ιστορική αλήθεια, οι απόγονοι του Αθ. Χρυσοχόου έχουν κινήσει προκλητικέ­ς δικαστικές διαδικασίε­ς εναντίον των τριών πρώην δημοτικών συμβούλων και άσκησαν προκλητικά αγωγή αποζημίωση­ς εναντίον τους» απαιτώντας ένα εξωφρενικά υψηλό ποσό. Επιπλέον, εκφράζοντα­ς τη βούληση του λαού της Θεσσαλονίκ­ης και «το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά την απόσυρση της αγωγής κατά των πρώην δημοτικών συμβούλων».

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπογράφοντ­ες ευρωβουλευ­τές καταγγέλλο­υν «κάθε κραυγαλέα προσπάθεια να ξαναγραφτε­ί η Ιστορία», εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς τους πρώην δημοτικούς συμβούλους και αγωνιστές της Δημοκρατία­ς κατά της Χούντας και ζητούν την άμεση απόσυρση της αγωγής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece