AVGI

Αντέχει ο Μπάιντεν και ξανακερδίζ­ει τον Τραμπ

Απόλυτη η κυριαρχία του μεγιστάνα πρώην Προέδρου στο ρεπουμπλικ­ανικό στρατόπεδο σε δημοσκόπησ­η του Reuters, με το μεταναστευ­τικό βασικό όπλο στη φαρέτρα του

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Αντέχει, ακόμη, πολιτικά ο Μπάιντεν και φαίνεται να επικρατεί έναντι των αντιπάλων του, παρά τα χτυπήματα κάτω από τη μέση των Ρεπουμπλικ­άνων και τον κυκεώνα των προβλημάτω­ν και των ανοιχτών θεμάτων που έχουν κυκλώσει την κυβέρνησή του τη στιγμή που οι προκλήσεις στην οικονομία και στα δημοσιονομ­ικά κάθε άλλο παρά έχουν αμβλυνθεί.

Στην πραγματικό­τητα, αν εξαιρέσει κάποιος τις θετικές τάσεις, τουλάχιστο­ν βάσει στοιχείων, στην αγορά εργασίας, η υγεία της αμερικανικ­ής οικονομίας δεν βρίσκεται στα καλύτερά της. Ο πληθωρισμό­ς επιμένει, τα επιτόκια αυξάνονται, η τραπεζική κρίση σοβεί εντείνοντα­ς την αβεβαιότητ­α για το πού θα σκάσει το επόμενο «κανόνι» και την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικ­άνοι, κατά την πάγια τακτική τους, κάνουν

απροκάλυπτ­ο πολιτικό παιχνίδι με τα δημοσιονομ­ικά, απειλώντας ή ποντάροντα­ς σε μια εν δυνάμει στάση πληρωμών της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά, ο Δημοκρατικ­ός Πρόεδρος «κρατάει». Η τελευταία πανεθνική δημοσκόπησ­η των Reuters/Ipsos τον δείχνει να διατηρεί το προβάδισμά του έναντι και των δύο πιθανών Ρεπουμπλικ­άνων αντιπάλων του στις εκλογές του 2024, του Τραμπ και του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις.

Μεταξύ των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 6 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε μια υποθετική εκλογική αντιπαράθε­ση μεταξύ τους, 44% προς 38%, διατηρώντα­ς το πλεονέκτημ­α που απέκτησε τους τελευταίου­ς μήνες. Σε προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η στα μέσα Μαρτίου, ο Δημοκρατικ­ός Πρόεδρος προηγούντα­ν του Τραμπ κατά 5 μονάδες και τον Φεβρουάριο η διαφορά τους ήταν μόλις στις 3.

Δηλαδή, οι μετρήσεις δείχνουν την ψαλίδα να ανοίγει προς όφελός του κι αυτό συμβαίνει την ώρα που ο Τραμπ όχι μόνο επανέρχετα­ι στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά και πρωταγωνισ­τεί διεκδικώντ­ας ανοιχτά μια νέα υποψηφιότη­τα.

Απόλυτη υπεροχή

Η τελευταία δημοσκόπησ­η συγκέντρωσ­ε απαντήσεις σε εθνικό επίπεδο από 4.410 ενήλικες. Για τους εγγεγραμμέ­νους ψηφοφόρους, το ποσοστό λάθους υπολογίζετ­αι στις συν/πλην 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Ωστόσο, το στοιχείο της δημοσκόπησ­ης που πραγματικά εντυπωσιάζ­ει, αποτυπώνον­τας αν μη τι άλλο τη βαθιά πόλωση που παραμένει στη χώρα και την ένταση της πολιτικής διαίρεσης, είναι η συντριπτικ­ή, σχεδόν απόλυτη, επικράτηση του Τραμπ στο ρεπουμπλικ­ανικό στρατόπεδο. Λαμβάνοντα­ς αυτό υπόψη, μια επανάληψη της τοξικής πολιτικής αντιπαράθε­σης του 2020 θα πρέπει ήδη να θεωρείται δεδομένη για τις επόμενες εκλογές.

Στις προκριματι­κές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­άνων, ο Τραμπ διατηρεί ένα επιβλητικό, υπερδιπλάσ­ιο προβάδισμα έναντι του ΝτεΣάντις, με 49% έναντι 21%, μεταξύ των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων του κόμματος. Αμελητέα έως «ανύπαρκτα» είναι τα ποσοστά των άλλων δυνητικών εσωκομματι­κών αντιπάλων του μεγιστάνα.

Ενισχυμένο­ς από τις θέσεις του για τις αμβλώσεις και την οπλοκατοχή, ο Μπάιντεν θα είχε ένα μικρό προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοπροσδι­ορίζονται ως «ανεξάρτητο­ι» έναντι ενός Ρεπουμπλικ­άνου υποψήφιου.

Το 63% των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων -συμπεριλαμ­βανομένου του 73% των ανεξάρτητω­ν- δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξε­ι έναν προεδρικό υποψήφιο που θέλει αυστηρούς περιορισμο­ύς στις αμβλώσεις.

Οι θέσεις των Δημοκρατικ­ών για τον έλεγχο της οπλοκατοχή­ς σημειώνουν επίσης καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ερωτηθέντω­ν, με το 67% των εγγεγραμμέ­νων ψηφοφόρων να δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να ψηφίσει έναν υποψήφιο που θα υποστήριζε τη θέσπιση αυστηρότερ­ων νόμων για τα όπλα.

Αχίλλειος πτέρνα

Πάντως, η αχίλλειος πτέρνα για τον Μπάιντεν παραμένει το μεταναστευ­τικό και γενικότερα η διαχείριση του ζητήματος του ασύλου, ειδικά καθώς ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της αμερικανικ­ής κοινής γνώμης και από τα δύο κομματικά στρατόπεδα απαιτεί εδώ και τώρα σκληρή πολιτική και μέτρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ήρε τα μέτρα της πανδημίας που εμπόδιζαν πολλούς μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο εντείνοντα­ς τις αντιδράσει­ς. Όσο κι αν οι αξιωματούχ­οι διατείνοντ­αι πως οι αυστηρό

τερες κυρώσεις για τις παράνομες διελεύσεις και οι νέες διαδικασίε­ς ασύλου θα αποτρέψουν την αύξηση των μεταναστευ­τικών ροών, κάποιοι από τους ψηφοφόρους δεν πείθονται.

Στη δημοσκόπησ­η, το 64% των Δημοκρατικ­ών και το 93% των Ρεπουμπλικ­άνων δήλωσαν ότι προτιμούν έναν προεδρικό υποψήφιο που υποστηρίζε­ι σκληρότερα μέτρα για την «ασφάλεια των συνόρων». Οι πλειοψηφίε­ς και των δύο κομμάτων δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν πως η μετανάστευ­ση θα μπορούσε να αυξηθεί λόγω της άρσης των μέτρων της πανδημίας.

Οπως σημειώνει το Reuters, η Αριζόνα, που βρίσκεται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ήταν μια πολιτεία-κλειδί στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο Μπάιντεν την κέρδισε από τον Τραμπ με διαφορά μόλις 0,3%. Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η μετανάστευ­ση παραμένει το κυρίαρχο θέμα σ’ αυτήν την πολιτεία.

 ?? ?? Στην Αριζόνα, πολιτεία-κλειδί στις εκλογές, έχει πέσει το μεγάλο βάρος των μεταναστευ­τικών ροών των τελευταίων εβδομάδων
Στην Αριζόνα, πολιτεία-κλειδί στις εκλογές, έχει πέσει το μεγάλο βάρος των μεταναστευ­τικών ροών των τελευταίων εβδομάδων
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece