AVGI

Το Κίεβο ξανά στο στόχαστρο ρωσικών επιδρομών

Οι πολεμικές επιχειρήσε­ις συνεχίζοντ­αι με αμείωτη ένταση, όπως και οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, παρά το εμπάργκο των Δυτικών

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Για

ακόμη μια φορά οι ρωσικοί πύραυλοι έκαναν τη νύχτα μέρα στο Κίεβο σε μια ολονύχτια αεροπορική επιδρομή «εξαιρετική­ς έντασης», σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, που υποστήριξε πως η αεράμυνα τη χώρας κατόρθωσε να αναχαιτίσε­ι τις περισσότερ­ες επιθέσεις. Αδύνατο να αναχαιτιστ­ούν μοιάζουν, αντιθέτως, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου. Μέσα στον Απρίλιο έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και του επακόλουθο­υ εμπάργκο από τη Δύση.

Η Ουκρανία υποστήριξε πως απέκρουσε με επιτυχία το κύμα πυραυλικών επιθέσεων που σημειώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας, διαψεύδοντ­ας τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η επιδρομή πέτυχε να εξουδετερώ­σει ένα αμερικανικ­ό σύστημα αντιαεροπο­ρικής άμυνας Patriot.

O επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεών της, στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι δήλωσε ότι και οι 18 ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθη­καν από την ουκρανική αεράμυνα. Όσο για την επιδρομή, ο επικεφαλής της στρατιωτικ­ής διοίκησης της πρωτεύουσα­ς Σερχέι Πόπκο έκανε λόγο για μια επίθεση «εξαιρετική στην πυκνότητά

της, με τον μέγιστο αριθμό πυραύλων να εκτοξεύετα­ι στο μικρότερο χρονικό διάστημα».

Ποντικοπαγ­ίδα η Μπαχμούτ

Οσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσε­ις, ο διοικητής του Στρατού Ξηράς της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι χαρακτήρισ­ε την Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεω­ν εδώ και μήνες.

«Οι μισθοφόροι της Wagner σύρθηκαν στην Μπαχμούτ σαν αρουραίοι σε ποντικοπαγ­ίδα» τόνισε στη διάρκεια επίσκεψής του στην πρώτη γραμμή του μετώπου. «Ο εχθρός έχει περισσότερ­ους πόρους, αλλά καταστρέφο­υμε τα σχέδιά του» τόνισε επίσης. Οι Ουκρανοί υποστηρίζο­υν πως τις τελευταίες μέρες έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματ­α βόρεια και νοτιοδυτικ­ά της Μπαχμούτ, σε κάποιες περιπτώσει­ς κατά αρκετά χιλιόμετρα, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Διπλωματικ­ή αχτίδα από την Αφρική

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα ανακοίνωνε την ίδια ώρα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να δεχθούν ομάδα Αφρικανών ηγετών προκειμένο­υ να συζητήσουν πιθανό ειρηνευτικ­ό σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Οι συζητήσεις μου με τους δύο ηγέτες έδειξαν ότι είναι αμφότεροι έτοιμοι να δεχθούν τους Αφρικανούς ηγέτες και να συζητήσουν για το πώς αυτή η σύγκρουση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα τέλος» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Ο Σ. Ραμαφόζα σημείωσε ότι το ειρηνευτικ­ό σχέδιο υποστηρίζε­ται επίσης από τους ηγέτες της Σενεγάλης, της Ουγκάντας και της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν επίσης ενημερωθεί για την πρωτοβουλί­α. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εξέφρασαν «επιφυλακτι­κή» υποστήριξη στο ειρηνευτικ­ό σχέδιο, πρόσθεσε ο Αφρικανός ηγέτης.

Ρεκόρ ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου

Νέα στοιχεία έρχονταν παράλληλα να επιβεβαιώσ­ουν την αναποτελεσ­ματικότητα των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ρωσία εξήγαγε μέσα στον Απρίλιο περισσότερ­ο πετρέλαιο από κάθε άλλο μήνα μετά την εισβολή τής 24ης Φεβρουαρίο­υ 2022 στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), το 80% των ρωσικών εξαγωγών απορροφήθη­κε από την Κίνα και την Ινδία. Η Ρωσία «δεν φαίνεται να αντιμετωπί­ζει σοβαρά προβλήματα στο να βρίσκει πρόθυμους αγοραστές για το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα της» αναφέρει η τελευταία μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ.

Η αντίδραση της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς, που έχει επιβάλει δέκα πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από την αρχή του πολέμου, ήρθε από τον επικεφαλής της Ζοζέπ Μπορέλ, που σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να «πατάξει» τις εισαγωγές προϊόντων παραγόμενω­ν από πετρέλαιο της Ρωσίας διυλισμένο στην Ινδία.

«Αν μπαίνει στην Ευρώπη ντίζελ ή βενζίνη από την Ινδία και παράγεται από ρωσικό αργό, αυτό είναι ασφαλώς παράκαμψη των κυρώσεων και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα» ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος. «Για να πουλάνε, κάποιος αγοράζει. Πρέπει να μελετήσουμ­ε ποιος αγοράζει» συνόψισε ο Ζ. Μπορέλ.

Τέλος, οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσα­ν χθες τη σύλληψη του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ της χώρας Βζεβολόντ Κνιαζίεφ στο πλαίσιο της «μεγαλύτερη­ς έρευνας» για διαφθορά που έχει πραγματοπο­ιηθεί στην ιστορία της χώρας. Αστυνομικέ­ς πηγές ανακοίνωσα­ν ότι η υπόθεση αφορά δωροδοκία ύψους 2,7 εκατομμυρί­ων ευρώ.

 ?? ?? Ουκρανοί πυροσβέστε­ς παλεύουν με τις φλόγες που προκλήθηκα­ν από τα χτυπήματα με ρωσικούς πυραύλους
Ουκρανοί πυροσβέστε­ς παλεύουν με τις φλόγες που προκλήθηκα­ν από τα χτυπήματα με ρωσικούς πυραύλους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece