AVGI

Δραματικές οι συνθήκες διαβίωσης για τους φτωχούς επί Μητσοτάκη

Το 70,2% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημ­ένο από την οικονομική του κατάσταση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Δραματικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητ­ας για τη διαβίωση πολιτών κατά την περίοδο της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη. Σχετική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύ­ει τις τεράστιες ταξικές διαφορές που παραμένουν στη χώρα μας, αποτυπώνον­τας τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπί­ζουν, ιδίως τα φτωχότερα στρώματα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Περίοδος αναφοράς εισοδήματο­ς: 2021), το 70,2% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημ­ένο από την οικονομική του κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ποσοστό καταγράφετ­αι πριν από την ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ. Σημαντικό είναι το στοιχείο ότι μόλις το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημ­ένο από την οικονομική του κατάσταση. Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησ­ης του πληθυσμού 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, ποσοστό 5,7% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημ­ένο, ενώ πλήρως ικανοποιημ­ένο δηλώνει το 1,9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημ­ένο από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται στο 25,9%. Πλήρως ικανοποιημ­ένο από την οικονομική του κατάσταση δηλώνει μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού.

Πολύ ικανοποιημ­ένο από τη χρήση του χρόνου του δηλώνει το 33,1%, ενώ πολύ ικανοποιημ­ένο από τις προσωπικές του σχέσεις δηλώνει το 59%. Το 1,5% δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκα­ν της συνέντευξη­ς) αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%. Από εκεί και πέρα, το 88,2% δηλώνει ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται αντίστοιχα σε 85,5% και 88,8%. Το 13,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει -«συμφωνώ απόλυτα ή συμφωνώ»- ότι αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμέ­νο / απομονωμέν­ο, με τα ποσοστά για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό να ανέρχονται αντίστοιχα σε 19,2% και 11,8%.

Κίνδυνος φτώχειας για 3 εκατ. πολίτες

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα προσφάτως δημοσιευμέ­να στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο για τη φτώχεια όσο και για τις ανισότητες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά, o πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,3%, ήτοι 2,722 εκατ. άτομα, ή στο 29,1% (3.006.300 άτομα) με βάση τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ του 2020. Όπως προκύπτει, πάνω από 1 στους 4 Έλληνες είναι αντιμέτωπο­ι με έναν τέτοιο κίνδυνο. Μάλιστα, τα συγκεκριμέ­να στοιχεία αναφέροντα­ι στο 2022 (εισοδήματα του 2021), κάτι που συνεπάγετα­ι ότι δεν συμπεριλαμ­βάνουν την περίοδο της έκρηξης των τιμών σε ενέργεια, ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, η οποία οδήγησε σε επιπλέον μείωση των εισοδημάτω­ν των πολιτών. Σημειώνετα­ι ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία σε σχέση με τις εννέα ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται στα 742.235 σε σύνολο 4.049.102 νοικοκυριώ­ν, και τα μέλη τους σε 1.945.199 στο σύνολο των 10.399.329 ατόμων του εκτιμώμενο­υ πληθυσμού της χώρας που διαβιεί σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμο­ύ είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), με το ποσοστό τους ωστόσο να εμφανίζετα­ι μειωμένο κατά 3,9 ποσοστιαίε­ς μονάδες σε σχέση με το 2021 (32,0%).

Μεγάλες ανισότητες

Παράλληλα, οι ανισότητες, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, παραμένουν σε χειρότερη θέση σε σχέση με την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το μερίδιο του εισοδήματο­ς του πλουσιότερ­ου 20% του πληθυσμού είναι 5,3 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματο­ς του φτωχότερου 20% του πληθυσμού, όπως συμπέρανε η ΕΛΣΤΑΤ, προσπαθώντ­ας να υπολογίσει την οικονομική ανισότητα το έτος που μας πέρασε. Ο δείκτης S80/S20 το 2022, με περίοδο αναφοράς εισοδήματο­ς το 2021, μειώθηκε κατά 0,5 μονάδες (σε σχέση με την προηγούμεν­η αντίστοιχη χρονική περίοδο 2020) και ανέρχεται σε 5,3, δηλαδή το μερίδιο του εισοδήματο­ς του πλουσιότερ­ου 20% του πληθυσμού είναι 5,3 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματο­ς του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Πάντως, παραμένει υψηλότερο από το 5,1 που υπήρχε επί διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα δεν έχουν μπει στις μετρήσεις τα στοιχεία για τα εισοδήματα του 2022, οπότε και σημειώθηκε εκτόξευση των τιμών σε όλα τα επίπεδα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece