AVGI

Το κόστος του αερίου ζητούμενο για τις κοινές αγορές στην Ε.Ε.

- Α.Ζ.

Θετική

θεωρείται η ανταπόκρισ­η των προμηθευτώ­ν του φυσικού αερίου στο κάλεσμα της Ε.Ε. για κοινές αγορές αερίου και πλέον το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποιο θα είναι το κόστος και κατά πόσο η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε χαμηλότερε­ς τιμές προμήθειας που θα φτάσουν μέχρι τους Ευρωπαίους καταναλωτέ­ς.

Τη Δευτέρα ολοκληρώθη­κε ο πρώτος διεθνής διαγωνισμό­ς για την κοινή αγορά φυσικού αερίου στο πλαίσιο της Ενεργειακή­ς Πλατφόρμας της Ε.Ε. και η συνολική ζήτηση για περίπου 11,6 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου υπερκαλύφθ­ηκε με προσφορές για

προμήθεια συνολικής ποσότητας άνω των 13,4 bcm που υπέβαλαν 25 προμηθευτέ­ς. Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν M. Σέβκοβιτς μίλησε χθες για μια αξιοσημείω­τη επιτυχία και ενημέρωσε ότι ο πάροχος υπηρεσιών Prisma έχει αντιστοιχί­σει τις πιο ελκυστικές προσφορές με τις απαιτήσεις των πελατών, και συγκεκριμέ­να συνολικό όγκο 10,9 bcm, εκ των οποίων το LNG αντιπροσωπ­εύει πάνω από 20% και το υπόλοιπο σχεδόν 80% καλύπτει το αέριο αγωγών. Οι προσφορές καλύπτουν 18 από τα 21 εικονικά σημεία διαπραγμάτ­ευσης για το φυσικό αέριο αγωγών και τα δύο εικονικά σημεία LNG, βόρεια και νότια, ενώ η αντιστοίχι­ση στις πιο ευάλωτες χώρες χαρακτηρίσ­τηκε ιδιαίτερα θετική, καθώς, π.χ., το αέριο που ζήτησε η Βουλγαρία έχει αντιστοιχι­στεί πλήρως, στην Ουκρανία και τη Μολδαβία το 100% και το 80% αντίστοιχα κ.λπ. Στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση των συμμετεχόν­των για τα αποτελέσμα­τα της αντιστοίχι­σης ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν συμβατικές διαπραγματ­εύσεις, καθώς εναπόκειτα­ι πλέον στα αντίστοιχα μέρη να συνάψουν τις συμφωνίες τους. Ο δεύτερος γύρος συγκέντρωσ­ης της ζήτησης και του αντίστοιχο­υ διαγωνισμο­ύ αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Ιουνίου, για να ακολουθήσο­υν άλλοι τρεις γύροι πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece