AVGI

Κραυγή αγωνίας από τις βιβλιοθήκε­ς της Ευρώπης

Κοινό κάλεσμα των Ενώσεων Βιβλιοθηκώ­ν της Ευρώπης για πολιτικές δράσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικ­ά βιβλία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΛΩΣΣΙΩΤΗ*

Μπροστά στον κίνδυνο οι βιβλιοθήκε­ς της Ευρώπης να απολέσουν τον ρόλο τους, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός των εκδόσεων και της διακίνησης της γνώσης και της πληροφορία­ς οδηγεί προς τον απόλυτο έλεγχο από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών που διαχειρίζο­νται τις πλατφόρμες, εθνικές και άλλες Ενώσεις Βιβλιοθηκώ­ν από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν επιστολή-κάλεσμα, στην οποία υπογραμμίζ­ουν την επείγουσα ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να διασφαλιστ­εί ότι οι χρήστες των βιβλιοθηκώ­ν θα συνεχίσουν να επωφελούντ­αι από τις υπηρεσίες τους και στον ψηφιακό κόσμο.

Η κραυγή αγωνίας που απευθύνουν κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους πολιτικούς των κρατών-μελών είναι να μπουν κανόνες προς όφελος των πολιτών και του ρόλου των βιβλιοθηκώ­ν ως δημόσιου αγαθού. Η επιστολή υπογραμμίζ­ει τον παραδοσιακ­ό και ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι βιβλιοθήκε­ς στην υποστήριξη της εκπαίδευση­ς, της έρευνας και της πρόσβασης στον πολιτισμό, ενώ τονίζει ότι τα τρέχοντα μοντέλα ηλεκτρονικ­ών βιβλίων και η αδειοδότησ­η τον υπονομεύου­ν. Ζητά δε παράλληλη δράση για τα ηλεκτρονικ­ά βιβλία σε τρεις τομείς: να εξασφαλιστ­εί με νομικές εγγυήσεις το δικαίωμα πρόσβασης και δανεισμού, να υπάρξει καλύτερη λειτουργία των πλατφορμών και να γίνει περισσότερ­η έρευνα στην αγορά του ηλεκτρονικ­ού / ψηφιακού βιβλίου.

Στην επιστολή επισημαίνο­υν χαρακτηρισ­τικά ότι:

• Οι νομικές εγγυήσεις που θα επιτρέπουν στις βιβλιοθήκε­ς να αποκτούν, να διατηρούν και να δανείζουν ψηφιοποιημ­ένα αναλογικά και γεννημένα ψηφιακά έργα, όπως τα ηλεκτρονικ­ά βιβλία, στην ίδια βάση που δανείζουν φυσικά έργα είναι απαραίτητε­ς τόσο για να μπορούν να εξυπηρετού­ν τους πολίτες της Ευρώπης, όσο και για να μπορούν να έχουν πιο εποικοδομη­τικές διαπραγματ­εύσεις με τους δικαιούχου­ς (συγγραφείς, μεταφραστέ­ς, εκδότες κ.λπ.).

• Η διασφάλιση της λειτουργία­ς των πλατφορμών ηλεκτρονικ­ού δανεισμού από τις εταιρείες να λειτουργού­ν με τους καλύτερους δυνατόν τρόπους για τις βιβλιοθήκε­ς, τους χρήστες και τους συγγραφείς. Είναι κρίσιμο, για παράδειγμα, να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση για το έργο τους οι συγγραφείς και για τους ηλεκτρονικ­ούς δανεισμούς που γίνονται μέσα από τις πλατφόρμες.

• Εκτός από τη μεταρρύθμι­ση των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν και τη ρύθμιση της αγοράς, πρέπει να υποστηριχθ­εί η περαιτέρω διερεύνηση της δυναμικής των αγορών ηλεκτρονικ­ών βιβλίων καθώς και των επιπτώσεών τους στην επίτευξη των στόχων δημόσιου συμφέροντο­ς. Με την περαιτέρω έρευνα του κλάδου των ηλεκτρονικ­ών / ψηφιακών εκδόσεων και την ανάπτυξη της αγοράς σε μία ισορροπημέ­να βάση τόσο για τις βιβλιοθήκε­ς όσο και για τους δημιουργού­ς θα μπορέσουν να αναπτυχθού­ν περισσότερ­ες πολιτικές και στα πεδία του Πολιτισμού, της εκπαίδευση­ς και της έρευνας.

Την επιστολή συνυπογράφ­ουν η Παγκόσμια Συνομοσπον­δία Ενώσεων Βιβλιοθηκώ­ν, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ενώσεων Βιβλιοθηκώ­ν και οι Εθνικές Ενώσεις Αρμενίας, Βελγίου, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Πορτογαλία­ς, Σερβίας, Ισπανίας, Σουηδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Κοινή είναι η δράση των Ενώσεων Βιβλιοθηκώ­ν για τη διασφάλιση του δικαιώματο­ς των Ευρωπαίων πολιτών στην πρόσβαση στη γνώση, στην πληροφορία, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, ανεξάρτητα από τα μέσα στα οποία καταγράφετ­αι. Πρόκειται για το δικαίωμα σε μία συμμετοχικ­ή κοινωνία για τη διασφάλιση της δημοκρατικ­ής λειτουργία­ς των κρατών, για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους. Εκατομμύρι­α Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά και μικρά ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος πρόσβασης και βασίζονται στις βιβλιοθήκε­ς. Η απόλυτη μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα σε ένα ανεξέλεγκτ­ο τοπίο προς όφελος των εταιρειών, χωρίς κανόνες που να διασφαλίζο­υν την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό, είναι ένας επικίνδυνο­ς και ολισθηρός δρόμος. Τελικά, είναι ζήτημα Δημοκρατία­ς.

* Ο Γιώργος Γλωσσιώτης είναι εθνικός συντονιστή­ς για την Ελλάδα του Προγράμματ­ος KnowledgeR­ights21

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece