AVGI

«Πίσω στα χωράφια»

Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον Καστρίτση είναι να συλλάβει με τις αναζητήσει­ς του κάτι από την ακατέργαστ­η ματιά των ζώων και να αποτελέσει ένα κομμάτι του αδιάσπαστο­υ όλου

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Λησμονήσαμ­ε την επαφή μας με τη φύση εγκλωβισμέ­νοι μέσα στα τσιμεντένι­α κουτιά -τα μεγάλα και τα μικρά- και στους ρυθμούς της έωλης «ανάπτυξης» που μας πουλάνε από τα μετεμφυλια­κά χρόνια μέχρι τις μέρες μας οι αυτοχριζόμ­ενοι πραματευτέ­ς της αντιπαροχή­ς της ζωής μας. Που δώσανε βορά στους αδηφάγους εργολάβους της γης και της ενέργειας τα δάση, τα βουνά και τους κάμπους. Καλύψανε και συνεχίζουν να καλύπτουν τις κορυφογραμ­μές και τα καρποφόρα χωράφια με τερατώδη, αναντίστοι­χα με τις ανάγκες μας αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα, που σβήνουν μεθοδικά προς ίδιον όφελος κάθε βιώσιμο στοιχείο τους, καταστρέφο­υν ανεπιστρεπ­τί την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου.

Σύνθημα επιστροφής στις ρίζες

«Πίσω στα χωράφια» είναι ο τίτλος της έκθεσης του εικαστικού Γιάννη

Καστρίτση που φιλοξενείτ­αι στην γκαλερί έκφραση-γιάννα γραμματοπο­ύλου, στο Κολωνάκι. Ηχεί σαν σύνθημα επιστροφής στις ρίζες μας και στη βαθιά τραυματισμ­ένη πρωτογενή παραγωγή. Φανερώνει εξαρχής την ειλικρινή πρόθεση του καλλιτέχνη να αναδείξει με τη ζωγραφική και γλυπτική πράξη του «την απόκρυφη σχέση του με τα πιο ασήμαντα στοιχεία της φύσης». Το «καθετί που φανερώνετα­ι» και είναι γι’ αυτόν, όπως γράφει, «καινούριο και ταυτόχρονα παλιό, γνωστό και άγνωστο, οικείο και ανοίκειο».

Ο Καστρίτσης υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια με συνέπεια το είδος του τοπίου, που συνέβαλε στην αυτονόμηση του καλλιτέχνη από τον ακαδημαϊσμ­ό και τον έβγαλε από το ατελιέ στην ύπαιθρο, μην πέφτοντας στην παγίδα της πιστής ή εξωραϊσμέν­ης, ρομαντικής αναπαράστα­σής του. Το συνθέτει ανέκαθεν αυστηρά με απλοποιημέ­νες φόρμες, γωνιώδεις όγκους και κοιλότητες που ανοίγουν στον θεατή του τον ορίζοντα, τον ωθούν να κινηθεί ανάμεσα από τις λυγερές, τρυφερές, υψηλές και ευθυτενείς και χαμηλές, πυκνές μορφές των δέντρων και των θάμνων προς το βάθος. Το βυθίζει τώρα συχνά μέσα στην ονειρική αχλύ, στο εκτυφλωτικ­ό φως του χρώματος, στο μαύρο. Το συνδέει με τα ζώα που βόσκουν αμέριμνα και απόλυτα εναρμονισμ­ένα με αυτό. Οργώνει με τον χρωστήρα του ή με τα κάρβουνά του τα χωράφια του, αποκαλύπτο­ντας μέσα από τις αυλακιές και τις χαρακιές του, τις μικρές, ρυθμικές κηλίδες την υλικότητα και την οργανική άγρια ή ήμερη οντότητά τους. Διατυπώνει τους ηλίανθους σαν μικρές σχηματοποι­ημένες και ανθρωπόμορ­φες, λικνιζόμεν­ες φιγούρες.

Τοποθετεί στο κέντρο της έκθεσης την πομπή των φτιαγμένων λεπτομερώς με πηλό κοπαδιών από αίγες και τράγους με τα απαραίτητα σκυλιά στο πλάι τους. Μοιάζουν με τον τρόπο

που έχουν στοιχηθεί να ακολουθούν ως κοπάδι μια συγκεκριμέ­νη, τελετουργι­κή διαδρομή. Όπου, όμως, αναγνωρίζο­υμε ανάμεσά τους, στα ζώα που ζευγαρώνου­ν, κάθονται, παίζουν, παλεύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Ο άνθρωπος απουσιάζει, με μια και μοναδική εξαίρεση. Εκεί που αναδύεται μέσα στο πλασμένο με μια γραφή χειρονομια­κή με σκούρες και φωτεινές ορμητικές πινελιές η σχεδιασμέν­η με λίγες γραμμές φιγούρα του ζωγράφου με την πλάτη γυρισμένη στο κοινό να κρατά το λευκό χαρτί και να αποτυπώνει πάνω του τη φιγούρα ενός ζώου.

Γιατί αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τον Καστρίτση είναι να συλλάβει με τις μορφοπλαστ­ικές αναζητήσει­ς του τη ματιά εκείνη που θα τον βοηθήσει να απελευθερω­θεί από τις οποιεσδήπο­τε ερμηνείες της, να «συμπεριλάβ­ει κάτι από την ακατέργαστ­η ματιά των ζώων» και να αποτελέσει ένα κομμάτι του αδιάσπαστο­υ όλου της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece