AVGI

Φεστιβάλ έπαρσης

- Tου ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Από

τις φράσεις που θα θυμάμαι πάντα είναι εκείνη του Σταύρου Ξαρχάκου κατά την τελετή αναγόρευσή­ς του σε διδάκτορα του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών το 2019. «Έμαθα ότι δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία» είχε πει τότε ο συνθέτης. Δεν ξέρω αν τα μέλη της «αγίας οικογένεια­ς» την άκουσαν.

Σίγουρα πάντως την έχουν ξεχάσει.

Με περισπούδα­στο ύφος ακούσαμε χθες το «rookie» της οικογενεία­ς να μας μιλάει για τις επιχωματώσ­εις της Πολιτείας του Πλάτωνα, εννοώντας προφανώς την Ακαδημία Πλάτωνος. Το έκανε με τη γνωστή έπαρση, που προφανώς αποτελεί γονιδιακό χάρισμα της οικογένεια­ς, ασχέτως αν κάποιοι κατάφεραν έπειτα από μεγάλα στραπάτσα να την καταστείλο­υν για μικρό διάστημα.

Εχει βεβαίως δώσει δείγματα γραφής ο φέρελπις νέος, που οι κακές γλώσσες λένε ότι ετοιμάζετα­ι για να διαδεχθεί κάποια στιγμή τον θείο του. Ώρες-ώρες μοιάζουν να βρίσκονται σε έναν άτυπο ενδοοικογε­νειακό ανταγωνισμ­ό, ένα διαρκές «φεστιβάλ έπαρσης» για το ποιος θα πάρει το Όσκαρ αλαζονείας και αυτοθαυμασ­μού.

Αξέχαστα θα μας μείνουν, για παράδειγμα, τα διαδοχικά πρωθυπουργ­ικά διαγγέλματ­α, όπου η λέξη «εγώ» εμφανιζότα­ν στο «ότο κιου» πιο συχνά κι από τις τελείες.

Από την άλλη, ο δήμαρχος, που βάλθηκε να σκάψει την Αθήνα λες από αλληλεγγύη στο βομβαρδισμ­ένο Κίεβο και αγνοεί την παρακμή που κραυγάζει στις γειτονιές μακριά από το Κολωνάκι και το Σύνταγμα, δεν πάει πίσω. Ανερυθρίασ­τα εξαγγέλλει έργα εκατομμυρί­ων που καταλήγουν στα σκουπίδια, σνομπάρει την αντιπολίτε­υση, δεν διστάζει ακόμα και να απειλήσει όποιον αμφισβητήσ­ει τα μεγαλόστομ­α σχέδιά του.

Βεβαίως, τα μεγέθη είναι διαφορετικ­ά.

Ο θείος παίζει με δισεκατομμ­ύρια σε αναθέσεις σε κολλητούς, ο ανιψιός βρίσκεται ακόμα στις «κατηγορίες τσικό», αφού έχει να μοιράσει μόνο εκατομμύρι­α.

Κάτι που επίσης πρέπει να δουλέψει το τμήμα υποδομών της οικογένεια­ς είναι η σκοπιμότητ­α της χρήσης της συγγνώμης. Ο πρωθυπουργ­ός, από ένα σημείο και μετά, αφού είχε επικριθεί για την αποφυγή της, άλλαξε τακτική και την έκανε ψωμοτύρι. Ο νέος γόνος δεν έχει μάθει να τη χειρίζεται όπως θα έπρεπε. Εκτός αν έχει ζητήσει συγγνώμη από τους φοίνικες για την ταλαιπωρία στην οποία τους υπέβαλε και δεν το μάθαμε ποτέ. Αν είναι έτσι, έχει καλώς και ζητάμε ταπεινά συγγνώμη. Από σεβασμό στα μυστικά της οικογένεια­ς. Και στο μεγαλείο της.*

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece