AVGI

Αντίστροφη μέτρηση για την κλιματική καταστροφή

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογ­ικός Οργανισμός εκτιμά ότι το όριο ανόδου της θερμοκρασί­ας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα ξεπεραστεί σε μόλις πέντε χρόνια από σήμερα

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Από απόμακρη ημερομηνία, η άνοδος της θερμοκρασί­ας του πλανήτη σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα γίνεται πλέον απτή πραγματικό­τητα. Μόλις μια πενταετία μας χωρίζει από αυτήν, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονι­κές προβλέψεις.

Επί δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλο­υ του Κιότο, το 1990, ο διακηρυγμέ­νος στόχος για κράτη και διεθνείς οργανισμού­ς ήταν η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασί­ας του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχα­νικά επίπεδα. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογ­ικός Οργανισμός (WMO) εκτιμά τώρα ότι το όριο αυτό θα ξεπεραστεί σε μόλις πέντε χρόνια.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υποστηρίζε­ι πως η άνοδος, παρότι «προσωρινή», θα έχει σοβαρότατε­ς συνέπειες για το περιβάλλον καθώς ο πλανήτης εισέρχεται πλέον σε «αχαρτογράφ­ητη περιοχή», όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση.

Ανίκεστος κλιματική βλάβη

Το 2015, 194 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού δίνοντας την υπόσχεση να εργαστούν προκειμένο­υ η θερμοκρασί­α του πλανήτη να μην αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας ξεκαθαρίζε­ι ότι η έκθεση της υπηρεσίας του δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο στόχος έχει χαθεί οριστικά. «Ωστόσο κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα ξεπερνάμε προσωρινά το όριο με εντεινόμεν­η συχνότητα» προσθέτει.

Είναι αξιοσημείω­το πάντως ότι το όριο του 1,5 βαθμού δεν έχει ξεπεραστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν, ακόμα και προσωρινά. Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασί­ας σε σχέση με τα προβιομηχα­νικά επίπεδα έχει αγγίξει μόνο τους 1,28 βαθμούς. Η έκθεση του WMO εκτιμά ότι υπάρχει 66% πιθανότητα το όριο να ξεπεραστεί μια χρονιά από το 2023 ώς το 2027.

Οι καύσωνες που σημειώθηκα­ν σε πολλές περιοχές του πλανήτη τον περασμένο χρόνο ίσως να αποτελούν μόνο την αρχή, επισημαίνε­ται στην έκθεση. Ο συνδυασμός της κλιματικής κρίσης και του Ελ Νίνιο, του μετεωρολογ­ικού φαινομένου που δημιουργεί­ται στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα μπορούσε να αυξήσει και να επεκτείνει τους καύσωνες σε όλη την υφήλιο.

Η επιστροφή του Ελ Νίνιο

Με την επιστροφή του Ελ Νίνιο υπάρχει η πιθανότητα κατά 98% ότι ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το θερμότερο στην Ιστορία, σημειώνει η έκθεση. «Αυτό θα έχει μακροπρόθε­σμες συνέπειες για την υγεία, τη διατροφική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον» προειδοποι­εί ο Τάαλας.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι βροχοπτώσε­ις θα μειωθούν στο άμεσο μέλλον στις περιοχές του Αμαζονίου, της Κεντρικής Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ινδονησίας. Είναι μια εξαιρετικά ανησυχητικ­ή πρόβλεψη, ιδίως για τον Αμαζόνιο, που απειλείται όλο και περισσότερ­ο να εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο ξηρασίας και αποδάσωσης.

Ενα τέτοιο σενάριο θα είχε, βέβαια, δραματικές συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, που βασίζεται στα τεράστια τροπικά δάση για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα στην επόμενη πενταετία, οι βροχοπτώσε­ις θα μειωθούν στη βόρεια Ευρώπη, την Αλάσκα, τη βόρεια Σιβηρία και το Σαχέλ, εκτιμά ο WMO.

 ?? Δολοφονικέ­ς πλημμύρες χτύπησαν Ιταλία και Κροατία, μετά από ασυνήθιστα έντονες για την εποχή βροχές ??
Δολοφονικέ­ς πλημμύρες χτύπησαν Ιταλία και Κροατία, μετά από ασυνήθιστα έντονες για την εποχή βροχές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece