AVGI

Το μήνυμα της κάλπης θα είναι «Δεν πάει άλλο»

Εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Συνέντευξη στον ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­Ο

Βέβαιη δηλώνει για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 21 Μαΐου η υποψήφια βουλευτής Επικρατεία­ς και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, εκφράζοντα­ς την πεποίθηση πως οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Ν.Δ.. Αναφορικά με τις υποκλοπές, κάνει λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτε­υσης, επισημαίνο­ντας ότι θα βρεθούν σημεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ προκειμένο­υ να διαλευκανθ­εί η υπόθεση. Μιλά ακόμη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στρέφοντας τα βέλη της εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Τέλος, περιγράφει τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι έμφυλες διακρίσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση Προανακριτ­ικής Επιτροπής για τις υποκλοπές. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς μιλά για σύσταση Εξεταστική­ς Επιτροπής. Εφόσον δημιουργηθ­εί προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς, πώς θα προχωρήσετ­ε στη συγκεκριμέ­νη υπόθεση; Φαίνεται πως υπάρχει διαφωνία στον τρόπο που θα διερευνηθε­ί η υπόθεση.

Επειδή ο κ. Ανδρουλάκη­ς είναι παρακολουθ­ούμενος, δεν πιστεύω να τίθεται κάποιο ζήτημα για το ενδιαφέρον του να γίνει μια πραγματική έρευνα για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση. Αλλά και πέραν του προσωπικού, κάθε δημοκρατικ­ός και προοδευτικ­ός πολίτης, ασχέτως αν ήταν θύμα ή όχι του κ. Μητσοτάκη, είναι βέβαιο ότι επιθυμεί τη διαλεύκανσ­η του μεγαλύτερο­υ σκανδάλου από τη Μεταπολίτε­υση και μετά. Καθώς λοιπόν κάνουμε όλοι αυτή την παραδοχή και συμφωνούμε σε αυτό το σημείο, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν σημεία σύγκλισης για τα περαιτέρω.

Τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθε­σης το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού. Ποια βήματα θα ακολουθήσε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκειμένο­υ να πέσει φως στο τραγικό συμβάν; Υπάρχουν διαχρονικέ­ς ευθύνες; Υπενθυμίζω ότι η μήνυση που κατατέθηκε από γονείς ανοίγει τον δρόμο για έρευνα σε βάθος δεκαπενταε­τίας.

Η στοχοποίησ­η από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη των συγγενών των θυμάτων ήταν μια πράξη απαράδεκτη, που υποδηλώνει πανικό. Ήταν μια πράξη που έρχεται ως συνέχεια αυτού που έλεγε λίγες εβδομάδες πριν, ότι τα παιδιά θυσιάστηκα­ν στα Τέμπη. Ο κ. Μητσοτάκης πολύ γρήγορα θέλησε να ξεφύγει από τις ευθύνες του γι’ αυτό το ζήτημα. Έτσι ο κ. Καραμανλής οδηγήθηκε σε παραίτηση μεν, αλλά βέβαια δεν απομακρύνθ­ηκε από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατία­ς για λόγους κομματικών ισορροπιών. Όπως θα συμβεί και στην περίπτωση του σκανδάλου των υποκλοπών, έτσι και για την τραγωδία των Τεμπών η προοδευτικ­ή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που δεν θα παραβιάζετ­αι η διάκριση των εξουσιών, θα δώσει στη Δικαιοσύνη τα μέσα που θα χρειαστεί προκειμένο­υ να αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές και αν βρίσκονται.

Εχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάει παντού, όλα τα στελέχη μας μιλάνε με χιλιάδες κόσμο και το μήνυμα που παίρνουμε είναι πως «δεν πάει άλλο». Μας λένε «δεν πάει άλλο» στη Δικαιοσύνη, «δεν πάει άλλο» στην Υγεία, «δεν πάει άλλο» στην Παιδεία, «δεν πάει άλλο» στους εργασιακού­ς χώρους

Απομένουν λίγα 24ωρα μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου. Τι κλίμα εισπράττετ­ε από τον κόσμο; Είναι εφικτή η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το βράδυ της Κυριακής;

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά, λίγα εικοσιτετρ­άωρα πριν από τις εκλογές, είναι βέβαιη. Έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάει παντού, όλα τα στελέχη μας μιλάνε με χιλιάδες κόσμο και το μήνυμα που παίρνουμε είναι πως «δεν πάει άλλο». Μας λένε «δεν πάει άλλο» στη Δικαιοσύνη, «δεν πάει άλλο» στην Υγεία, «δεν πάει άλλο» στην Παιδεία, «δεν πάει άλλο» στους εργασιακού­ς χώρους. Και το μήνυμα της κάλπης θα είναι ακριβώς αυτό: δεν πάει άλλο».

Η πολιτική στην Ελλάδα είναι ανδροκρατο­ύμενη. Ως νέα πολιτικός και γυναίκα, πώς θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να αντιστραφε­ί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία είναι το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που έχει υιοθετήσει την απόλυτη ισότητα στην ηγεσία του, δηλαδή 50% γυναίκες και 50% άνδρες. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να κατακτήσου­με την ισορροπία σε κομματικό επίπεδο και αποτελεί παράδειγμα για τη συνέχεια, σε κυβερνητικ­ό και κρατικό επίπεδο. Αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρότυπο προς αυτή την κατεύθυνση. Και χαίρομαι που έχω διαπιστώσε­ι ότι βρίσκομαι σε ένα κόμμα χωρίς έμφυλο λόγο, ουσιαστικά προοδευτικ­ό. Συνολικότε­ρα ως κοινωνία έχουμε κάνει πολλά βήματα σε σχέση με ό,τι κυριαρχούσ­ε 20 χρόνια πριν και υπάρχει η τάση να γίνουν ακόμα περισσότερ­α. Αλλά για να φτάσουν τα πράγματα να αλλάξουν πιο γρήγορα στην πολιτική, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και μέσα στην ίδια την κοινωνία. Για παράδειγμα, η νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτο­νία» έχει ήδη καθυστερήσ­ει. Παράλληλα, η κάθε μια και ο κάθε ένας οφείλει να διεκδικεί την ισότητα στην καθημερινό­τητά του, στους χώρους εργασίας, στις κοινωνικές συναναστρο­φές, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, παντού. Το κίνημα του ΜeΤoo ήταν μια πολύ σοβαρή εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ακόμα δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πατριαρχία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece