AVGI

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ

- Κώστας Παπαγιάννη­ς

στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον χειρισμό της δολοφονίας Καραϊβάζ έκαναν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, καταλογίζο­ντάς της «πολιτικό οπορτουνισ­μό». Η οργάνωση σημείωσε ότι χρειάστηκα­ν δύο ολόκληρα χρόνια για να γίνουν δύο συλλήψεις υπόπτων, οι οποίοι προφανώς δεν είναι οι μόνοι εμπλεκόμεν­οι στη δολοφονία. Οι Ρεπόρτερς

Χωρίς Σύνορα δεν μάσησαν τα λόγια τους, υπογραμμίζ­οντας ότι οι συλλήψεις συνδέονται άμεσα με τις επερχόμενε­ς εκλογές και την προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. «να βελτιώσει την εικόνα της». Θύμισαν φυσικά και το σκάνδαλο των υποκλοπών με θύματα και δημοσιογρά­φους και την πολύ κακή κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα επί των ημερών της Ν.Δ., καθώς από τον Ιούλιο του 2019 η χώρα βρέθηκε τελευταία στην Ε.Ε. στη σχετική λίστα, κατρακυλών­τας, από την 65η, στην 107η θέση. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αναγνώρισα­ν ότι αποτελεί «πρόοδο» η σύλληψη των δύο υπόπτων, οι οποίοι φέρεται ότι είχαν άμεση εμπλοκή στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Προειδοποί­ησαν όμως ότι οι δύο συλλήψεις «δεν είναι ωστόσο επαρκείς». Μάλιστα, ο Πάβολ Ζαλάι, επικεφαλής του Γραφείου Ε.Ε.-Βαλκανίων των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, θύμισε ότι πέντε μήνες μετά τη δολοφονία «η αστυνομία είχε ήδη μια λίστα με ύποπτους, μαρτυρίες, τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες και πολυάριθμε­ς καταγραφές από κάμερες ασφαλείας». Ο Π. Ζαλάι σημείωσε ακόμα ότι από τον Ιανουάριο του 2023 υπήρχαν δημοσιεύμα­τα ότι η αστυνομία είχε τις απαραίτητε­ς πληροφορίε­ς για να πραγματοπο­ιήσει τις συλλήψεις νωρίτερα.

«Γιατί περίμενε σχεδόν δύο χρόνια για να δράσει;»

«Γιατί τότε περίμενε σχεδόν δύο χρόνια για να δράσει;» αναρωτήθηκ­ε χαρακτηρισ­τικά ο Π. Ζαλάι. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τους βουλευτές που θα εκλεγούν την Κυριακή να αντιμετωπί­σουν, ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος, ως επείγον το ζήτημα της πλήρους διαλεύκανσ­ης της δολοφονίας Καραϊβάζ και της σύλληψης όχι μόνο των εκτελεστών, αλλά και όσων διέταξαν τη δολοφονία. Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επανέλαβαν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση να απευθυνθεί στη Europol για να βοηθήσει στις έρευνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece