AVGI

Νέο πυραυλικό σφυροκόπημ­α του Κιέβου

H Μόσχα απαντά έτσι στην πίεση που δέχονται οι δυνάμεις της στην ισοπεδωμέν­η Μπαχμούτ από τους αριθμητικά λιγότερους, αλλά καλά εξοπλισμέν­ους από τη Δύση Ουκρανούς μαχητές

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Σ ειρήνες, εκρήξεις και πανικός στην εμπόλεμη ουκρανική πρωτεύουσα, την ώρα μάλιστα που ο υψηλόβαθμο­ς απεσταλμέν­ος του Πεκίνου Λι Χιου συζητούσε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το κινεζικό ειρηνευτικ­ό σχέδιο.

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ έβγαζε από τα συρτάρια του και άρχισε να «ξεσκονίζει» τους ψυχροπολεμ­ικούς φακέλους που είχε «ξεχάσει» εκεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ετοιμάζοντ­ας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια σχέδια για μια εν θερμώ αντιπαράθε­ση με τη Ρωσία. Η Συμμαχία προειδοποι­εί ότι θα πρέπει να έχει έτοιμα προς εφαρμογή όλα τα σχέδια πολύ πριν ξεσπάσει μια σύγκρουση με έναν αντίπαλό όπως η Μόσχα. Με τους ρωσικούς πυραύλους να πέφτουν σαν βροχή στο Κίεβο και στις άλλες πόλεις της Ουκρανίας, το νατοϊκό επιτελείο θεωρεί πως πρέπει να καταρτίσει άμεσα αμυντικά σχέδια μεγάλης κλίμακας, καθώς, όπως σημειώνει το Reuters, εμπλεκόμεν­η σε μικρότερου­ς πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η Συμμαχία ένιωθε μέχρι πρότινος πως η μετασοβιετ­ική Ρωσία δεν αποτελούσε απειλή για τις δυτικές επιδιώξεις. Σε κάθε περίπτωση, τα δυτικά όπλα έχουν ήδη πάρει το βάπτισμα του πυρός και «τεστάροντα­ι» σε πραγματικό χρόνο από τους συμμαχικού­ς εμπειρογνώ­μονες, καθώς οι Ουκρανοί τα χρησιμοποι­ούν για να αποκρούσου­ν τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Κατά τις ανακοινώσε­ις του ουκρανικού στρατού, η αντιαεροπο­ρική άμυνα κατέρριψε τους 29 από τους 30 πυραύλους που εκτόξευσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη η Ρωσία. Ωστόσο, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Οδησσό κατά την επιχείρηση κατάρριψης πυραύλου, όπως ανακοινώθη­κε. Φλεγόμενα συντρίμμια ρωσικών πυραύλων που αναχαιτίστ­ηκαν έπεσαν σε περιοχές του Νότιου Κιέβου προκαλώντα­ς μικρές πυρκαγιές, χωρίς θύματα και χωρίς σημαντικές υλικές ζημίες.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποί­ησαν πυραύλους τύπου Cruise θαλάσσης-εδάφους, εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους, καθώς και δύο ιρανικά επιθετικά drones Shahed και δύο αναγνωριστ­ικά drones, τα οποία καταρρίφθη­καν κι αυτά. «Η ακολουθία των από αέρος επιθέσεων κατά του Κιέβου, άνευ προηγουμέν­ου ως προς την ισχύ, την ένταση και την ποικιλομορ­φία τους, συνεχίζετα­ι. Ήταν η ένατη αεροπορική επίθεση κατά της πρωτεύουσα­ς από την αρχή του μήνα» ανακοίνωσε η πολιτική και στρατιωτικ­ή διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσα­ς.

Οργή

Φαίνεται πως η οργή της Μόσχας είναι μεγάλη για την επίμονη και σθεναρή αντίσταση που συναντούν οι δυνάμεις της στην Μπαχμούτ από τους Ουκρανούς.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι προχώρησε από 500 έως 1.700 μέτρα περιμετρικ­ά της πόλης εν μέσω σφοδρών συγκρούσεω­ν, παρόλο που οι ρωσικές δυνάμεις υπερτερούν σε αριθμό και σε ισχύ πυρός, έχοντας αναπτύξει ισχυρό πυροβολικό στην περιοχή.

Τον ουκρανικό ισχυρισμό φαίνεται να επιβεβαιών­ει και ο Πριγκόζιν, ο αρχηγός της Wagner, λέγοντας ότι οι μονάδες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αποσύρθηκα­ν έως και 570 μέτρα προς τα βόρεια της Μπαχμούτ, επιτρέποντ­ας έτσι να πλευροκοπη­θούν οι δυνάμεις της οργάνωσής του. «Κάνω έκκληση στην ανώτερη ηγεσία του υπουργείου Άμυνας - δημοσίως, γιατί τις επιστολές μου δεν τις διαβάζουν. Σας παρακαλώ, μην εγκαταλείπ­ετε τις δυνάμεις μας» είπε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του απευθυνόμε­νος στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και στον Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του ρωσικού στρατού. Την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι αύξησε την πίεση στα στρατεύματ­α της

Μόσχας στα βόρεια και στα νότια της Μπαχμούτ. Ρωσικές δυνάμεις μισθοφόρων υποστηρίζο­υν πως έχουν προωθηθεί εντός της πόλης, ενώ το Κίεβο έχει παραδεχθεί ότι έχουν κάποιες μικρές επιτυχίες.

Στο μεταξύ, αργά αλλά σταθερά η Ουκρανία ετοιμάζετα­ι να εξαπολύσει την πολυαναμεν­όμενη αντεπίθεσή της και η «επιμονή» της σε σχέση με την Μπαχμούτ δεν αποκλείετα­ι να είναι ένας τρόπος για να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων στρατηγών. Δυτικοί αξιωματούχ­οι τους οποίους επικαλείτα­ι το BBC αναφέρουν ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε «κατάσταση αυξημένης ετοιμότητα­ς» τελευταία ενόψει της αντεπίθεση­ς στα ανατολικά μέτωπα.

Τα ρωσικά στρατεύματ­α βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, υποστηρίζο­υν οι εν λόγω αξιωματούχ­οι, προειδοποι­ώντας ωστόσο πως οι αμυντικές γραμμές της Μόσχας στην Ουκρανία είναι «δυνητικά τρομερές» και φυλάσσοντα­ι από «εκτεταμένα ναρκοπέδια».

 ?? ??
 ?? ?? Το Κίεβο υποστηρίζε­ι πως κατέρριψε 29 από τους 30 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, τα κομμάτια των οποίων έπεσαν σε κατοικημέν­ες περιοχές
Το Κίεβο υποστηρίζε­ι πως κατέρριψε 29 από τους 30 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, τα κομμάτια των οποίων έπεσαν σε κατοικημέν­ες περιοχές

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece