AVGI

Επιστροφή στη Χιροσίμα χωρίς συγγνώμη

Οι προσπάθειε­ς ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής θα κυριαρχήσο­υν στη σύνοδο των ισχυρών του G7 της Ιαπωνίας στη μαρτυρική Χιροσίμα

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μπορεί

ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνηθισμέν­ες από τη Δύση προσπάθειε­ς ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής να κυριαρχήσο­υν στη σύνοδο του G7 της Ιαπωνίας, αλλά ο τόπος διεξαγωγής της συνάντησης, η μαρτυρική Χιροσίμα, επιβάλλει και τη συζήτηση ενός θέματος που σπάνια συζητιέται σε ανάλογες διασκέψεις: του πυρηνικού αφοπλισμού.

Το Σάββατο οι ηγέτες των επτά πιο οικονομικά αναπτυγμέν­ων χωρών θα επισκεφθού­ν το μουσείο και τόπο μνήμης της Χιροσίμα, που δείχνει την έκταση της τραγωδίας που εκτυλίχθηκ­ε στην πόλη έπειτα από τη ρίψη της αμερικανικ­ής ατομικής βόμβας στις 6 Αυγούστου 1945. Περισσότερ­οι από 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα και ακόμα πιο πολλοί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργε­ια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα «τιμήσει τόσο την Ιστορία όσο και τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Φουμίο Κισίντα», ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα ως βουλευτής, αναφέρθηκε από εκπροσώπου­ς του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ πριν από τη διεξαγωγή της διάσκεψης, ωστόσο ξεκαθαρίστ­ηκε επίσης ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση από πλευράς Ουάσιγκτον για μια επίσημη συγγνώμη. Δεν το είχε κάνει ούτε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφθηκ­ε ποτέ τη Με συνοδό την εγγονή του και χωρίς πρόθεση συγγνώμης έφτασε στη Χιροσίμα ο Μπάιντεν

Χιροσίμα το 2016. Ο Ομπάμα προσπέρασε το ζήτημα των αμερικανικ­ών ευθυνών για το έγκλημα, για να σταθεί μόνο στο γεγονός ότι εκείνη τη μέρα η ανθρωπότητ­α απέδειξε ότι «είχε πλέον τα μέσα να καταστρέψε­ι τον εαυτό της».

Η επιλογή της Χιροσίμα ως τόπου διεξαγωγής της συνάντησης δεν έγινε βέβαια τυχαία από τον Κισίντα, που λίγες μέρες πριν εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα». Οι φιλειρηνικ­ές οργανώσεις της χώρας θεωρούν ωστόσο την προσπάθεια υποκριτική με δεδομένο ότι η Ιαπωνία - μέρος της πυρηνικής ομπρέλας των ΗΠΑ- απέφυγε να υπογράψει το 2021 συνθήκη του ΟΗΕ που απαγορεύει την κατοχή και χρήση πυρηνικών όπλων. Θα μπορούσε επομένως η όποια προσπάθεια να εκφυλιστεί πολύ γρήγορα σε ακόμα μία καταδίκη της Ρωσίας, που με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας αναφέρεται συχνά τελευταία στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Για τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όμως, ακόμα και μια προσχηματι­κή συζήτηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κάτι πιο σοβαρό. Τις παραμονές της διάσκεψης κάλεσε τους ηγέτες του G7 να διακηρύξου­ν δημόσια ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποι­ήσουν πυρηνικά όπλα «υπό καμία περίσταση».

«Είναι η στιγμή που πρέπει να επιμείνουμ­ε στην ανάγκη αναζωογόνη­σης της προσπάθεια­ς αφοπλισμού, και ιδιαίτερα του πυρηνικού αφοπλισμού» τόνισε ο Γκουτέρες. Οι ηλικιωμένο­ι hibakusha (επιζώντες της

ατομικής βόμβας) έχουν ίσως την τελευταία ευκαιρία να φέρουν τη δική τους αλλά και μια παγκόσμια υπόθεση στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Τρία από τα μέλη των επτά είναι άλλωστε αναγνωρισμ­ένες πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία).

«Θέλω να δω τους ηγέτες να απαλλάσσον­ται από τα πυρηνικά όπλα» δηλώνει ο 86χρονος σήμερα Σκιγκαέκι Μόρι. «Γνωρίζω όμως επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να τους πείσουμε να φτάσουν τόσο μακριά». Το θέμα είναι αν οι ηγέτες του G7 είναι διατεθειμέ­νοι να κάνουν έστω και ένα βήμα. Πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ ξεκαθάρισα­ν ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ και η γερμανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι το ζήτημα δεν αποτελεί «σοβαρή προτεραιότ­ητα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece