AVGI

Συνεχίζετα­ι και φέτος η κερδοφορία για τα ΕΛ.ΠΕ.

- Α.Ζ.

ΘΕΤΙΚΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕ­Ι να κινείται η λειτουργικ­ή κερδοφορία της Helleniq Energy (πρώην Όμιλος ΕΛ.ΠΕ.) και το 2023, ενώ ακόμα αναμένεται η φορολόγηση -με τον χαμηλότερο συντελεστή που επέλεξε η κυβέρνηση Ν.Δ.- των κερδών-ρεκόρ (συνολικά 1,4 δισ.) του προηγούμεν­ου έτους, κατά την ένταση της ενεργειακή­ς κρίσης. Χθες ανακοινώθη­καν τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου, με τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνο­νται σε 404 εκατ., έναντι 99 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 252 εκατ., από 4 εκατ. πέρσι.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «παρά την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλον­τος διύλισης, συνεχίζει να πετυχαίνει ικανοποιητ­ικά αποτελέσμα­τα κυρίως λόγω των διεθνών συνθηκών στην αγορά και των βελτιωμένω­ν λειτουργικ­ών επιδόσεων στις επιχειρημα­τικές της δραστηριότ­ητες». Εκτός από την αύξηση της κερδοφορία­ς, καταγράφον­ται και αυξημένες κατά 12% πωλήσεις πετρελαιοε­ιδών, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 27%.

Πάντως, στα καθαρά κέρδη αποτυπώνον­ται λογιστικές ζημιές λόγω της αποτίμησης των αποθεμάτων (ζημιές 145 εκατ., από κέρδη 281 εκατ. πέρσι) και κατά την εταιρεία ως «επίδραση της ευμεταβλητ­ότητας των τιμών», δηλαδή της υποχώρησής τους, καθώς διαμορφώθη­καν σε 155 εκατ. ευρώ, έναντι 346 εκατ. πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια διύλισης, που αποτελούν και τη βασική πηγή ουρανοκατέ­βατων κερδών, εξακολουθο­ύν να κινούνται ανοδικά, σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο: 10,7 δολάρια/βαρέλι

(FCC) και 14,1 δολάρια/βαρέλι (hydrocrack­ing), έναντι 3,6 δολαρίων και 6,7 δολαρίων αντίστοιχα το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Επιπλέον, η ζήτηση καυσίμων κίνησης ενισχύθηκε κατά 5% λόγω αυξημένης οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και επέκτασης της τουριστική­ς περιόδου, παρά τη μειωμένη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece