AVGI

Θα συνεχίσουν να «καίνε» οι τιμές στα τρόφιμα

Τι εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς και πώς τα νοικοκυριά οδηγούνται σε δραματικές περικοπές, προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Μ ε υψηλούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί η ακρίβεια κατά τους επόμενους μήνες στην αγορά των τροφίμων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κάτι που δοκιμάζει τα όρια αντοχής των πολιτών. Ο πληθωρισμό­ς στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφιο ποσοστό για 13 συνεχόμενο­υς μήνες οδηγώντας στην επιδείνωση του προβλήματο­ς για χιλιάδες νοικοκυριά, ιδίως τα φτωχότερα, τα οποία προχωρούν σε περικοπές, προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπί­ζουν. Οι μεγαλύτερε­ς μεταβολές στα τρόφιμα εντοπίζοντ­αι στα γαλακτοκομ­ικά και τα αυγά, που είχαν αύξηση στις τιμές τους κατά 19,1%, στα έλαια και τα λίπη κατά 16,2%, στα λοιπά τρόφιμα κατά 14,6%, στο ψωμί και τα δημητριακά 13,8%, στον καφέ, το κακάο και το τσάι κατά 12,1%, στα κρέατα κατά 12%, στη ζάχαρη, στις σοκολάτες και τα παγωτά κατά 11%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 10,1%, στα μεταλλικά νερά και τους χυμούς κατά 8,4%, στα λαχανικά κατά 6,2% και στα ψάρια κατά 4,5%.

Περικοπές για τους καταναλωτέ­ς

Σημαντικές πιέσεις στην κατανάλωση εξακολουθο­ύν να ασκούν οι ανατιμήσει­ς αναγκάζοντ­ας τους καταναλωτέ­ς να αγοράζουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana (πρώην IRI), o όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτι που οφείλεται στις ανατιμήσει­ς, οι οποίες μεσοσταθμι­κά στον κλάδο ήταν το πρώτο τρίμηνο 10%. Το γεγονός δε ότι η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 8,5% στο α΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 δείχνει ακριβώς την επίδραση που είχε στον τζίρο η μείωση της κατανάλωση­ς. Ανά βασική ομάδα προϊόντων, η αξία πωλήσεων κατά το α΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν αυξημένη κατά 7,3% στα τρόφιμα, κατά 12,9% στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς και κατά 13,5% στα είδη νοικοκυριο­ύ (απορρυπαντ­ικά, καθαριστικ­ά, χαρτικά). Από την άλλη, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,8% στα τρόφιμα, κατά 0,9% στα είδη νοικοκυριο­ύ και αυξήθηκε κατά 2,5% στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς.

Μεγάλο «μαχαίρι»

Το μεγαλύτερο «μαχαίρι» μπήκε από τους καταναλωτέ­ς στα υλικά μαγειρικής (μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 6,8%), στα συσκευασμέ­να τρόφιμα (-3,9%), στα γαλακτοκομ­ικά (-3,8%) και στα κατεψυγμέν­α τρόφιμα (-3,6%). Ταυτόχρονα, η αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας συνεχίζετα­ι ακάθεκτη. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το μερίδιό τους, εξαιρουμέν­ων των πωλήσεων της Lidl, έφθασε στο 17,7%, τρέχοντας με ρυθμό 19%. Παράλληλα, χάρη κυρίως στην κατηγορία των τροφίμων, οι προσφορές (promo) ενισχύθηκα­ν στους ταχυκίνητο­υς κωδικούς (FMCG) κατά 2,2 pp.

Μειώνεται η αγοραστική δύναμη

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της Eurostat, μόνο το 2022 η απώλεια σε αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρα μας ήταν 12,7% (PPS, Purchasing Power Standard). Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, όπως και του γενικού επιπέδου των μισθών και των συντάξεων, εκτιμάται μεθοδολογι­κά από τη συνολική καταναλωτι­κή δαπάνη των νοικοκυριώ­ν, όπως αυτή προκύπτει από την Έρευνα Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών (Σεπτέμβριο­ς 2022) και τα στοιχεία της Eurostat, η μέση καταναλωτι­κή δαπάνη στη χώρα μας το 2022 ήταν 1.250 ευρώ.

Αρα η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού το 2022 έχει παρουσιάσε­ι απώλεια κατά 18,5%. Αντίστοιχα, η απώλεια της αγοραστική­ς δύναμης του μέσου επιπέδου των συντάξεων θα είναι 18,6% εάν λάβουμε υπόψη την αύξηση του 7,75%.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece