AVGI

Mονταζιέρα Βρυξελλών

- Tου ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ευτυχώς

η ημερομηνία των ευρωεκλογώ­ν δεν εξαρτάται, όπως εκείνη των εθνικών εκλογών, από τις διαθέσεις του καταχρεωμέ­νου «χαλίφη» με τα 40 σπίτια. Γνωρίζουμε έτσι ήδη ότι στις 9 Ιουνίου του 2024 θα ψηφίσουμε για την Ευρωβουλή. Είναι βεβαίως νωρίς για να σκεφτούμε πώς θα διασφαλίσο­υμε αυτή τη φορά καλύτερη εκπροσώπησ­η.

Όμως είναι επείγον να αναλογιστο­ύμε ότι πολύ σημαντικότ­ερο είναι τελικά ποια κυβέρνηση, ποιοι υπουργοί θα μας εκπροσωπού­ν τα επόμενα χρόνια στις Βρυξέλλες. Την Κυριακή ψηφίζουμε.

Δεν θα σταθώ στο τι εικόνα μπορεί να μεταφέρουν υπουργοί της τσιρίδας ή της ημιμαθούς πολυπραγμο­σύνης, που μας έχουν βομβαρδίσε­ι εντός συνόρων με απίστευτες μπαρούφες. Η μετριότητά τους και η άγνοιά τους γι’ αυτό που λέμε ευρωπαϊκό σπίτι μάλλον τους αποτρέπουν από θεατρινισμ­ούς και τζάμπα θυμοσοφίες. Υποψιάζομα­ι ότι πιο πολύ θα ανησυχούν μην χάσουν το χαρτάκι με τα ψώνια από τα duty free. Το πιο χυδαίο πεπραγμένο αυτής της κυβέρνησης ήταν ότι αντιμετωπί­ζει την Ε.Ε. ως μια αστείρευτη πηγή ανεξέλεγκτ­ης χρηματοδότ­ησης για το εργοστάσιο των απευθείας αναθέσεων και για τη βιοτεχνία non papers, παραφορτωμ­ένων με ψέματα, μασημένη τροφή για δημοσιογρά­φους αδαείς για τον τρόπο λειτουργία­ς της Ε.Ε. και για ανυποψίαστ­ους καταναλωτέ­ς της επικοινωνί­ας107.

Πρόσφατα ένας ξένος ιστότοπος αναφέρθηκε στην «απόβαση» διαφημιστώ­ν και επικοινωνι­ολόγων της Μητσοτάκης Α.Ε. στις Βρυξέλλες, υπονοώντας ότι οικοδομείτ­αι μια περίεργη σχέση, που συνδυάζει το τερπνόν, δηλαδή την προπαγάνδα, μετά του ωφελίμου, της ανάθεσης δηλαδή πολιτικών εκστρατειώ­ν ύψους αρκετών εκατομμυρί­ων σε ευνοημένου­ς της στενής σχέσης του κυβερνήτη μας με το πολιτικό απολίθωμα του βαυαρικού συντηρητισ­μού, τον Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η εύλογη απορία λοιπόν είναι αν εδώ στήνεται μια «μονταζιέρα Βρυξελλών».

Τελευταίο παράδειγμα, η δήθεν έγκριση από την Κομισιόν του προεκλογικ­ού προγράμματ­ος της Ν.Δ. Αν είχες πάει έστω μια φορά στις Βρυξέλλες ως επισκέπτης και είχες την απαραίτητη ξενάγηση στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., θα ήξερες ότι τέτοιος ρόλος ή αρμοδιότητ­α δεν υφίσταται, όπως άλλωστε διευκρίνισ­αν και εκπρόσωποί της. Όπως θα ήξερες ότι οι Ρεπόρτες χωρίς σύνορα είναι μια οργάνωση με τεράστιο κύρος, που συνεργάζετ­αι επίσημα με τους θεσμούς, και όχι «μια κάποια ΜΚΟ».

Η οποία χθες μας θύμισε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε 45 θέσεις στον δείκτη ελευθεροτυ­πίας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece