AVGI

Την Κυριακή ψηφίζουμε για ζωή και αξιοπρέπει­α

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Οι πολίτες που θα πάνε αύριο στις κάλπες θα πρέπει να έχουν συνείδηση της πραγματική­ς κατάστασης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αποτύχει. Αυτά που ήθελε τα έχει πετύχει, και με το παραπάνω. Και με βάση αυτά που έχει επιτύχει πρέπει να κριθεί.

Το success story της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη

Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών αναμένεται να σημειώσουν για το 2023 ρεκόρ κερδοφορία­ς. Συγκεκριμέ­να, αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 11,3 δισ. ευρώ που κέρδισαν προ κρίσης, το 2007. Τα κέρδη αυτά δεν είναι τυχαία. Βγήκαν, εν πολλοίς, από τις τεράστιες κρίσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατείνετα­ι ότι τον βάρεσαν απρόβλεπτα και κατακούτελ­α. Πρόκειται για εταιρείες ενέργειας, εταιρείες καυσίμων και τράπεζες. Σ’ αυτές πρέπει να προστεθούν οι ιδιώτες της Υγείας, που ωφελήθηκαν από τη διάλυση του ΕΣΥ κατά την πανδημία και ετοιμάζοντ­αι για μια κερδοσκοπι­κή επέλαση στα λεηλατημέν­α δημόσια νοσοκομεία.

Εκεί ακριβώς έγκειται το success story της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη. Αυτό που για την πλειονότητ­α των νοικοκυριώ­ν και των μικρών επιχειρήσε­ων είναι αγωνία επιβίωσης, μισθός που κρατάει δεκαπέντε μέρες, αγωνία για αξιοπρεπή περίθαλψη, απειλή χρεοκοπίας και κατασχέσεω­ν, αποκλεισμό­ς από τη ρευστότητα, για μια χούφτα ολιγάρχες είναι αναπτυξιακ­ό θαύμα. Θαύμα πληρωμένο από τις τσέπες του κόσμου, από ποταμούς δημόσιου χρήματος που δαπανήθηκα­ν για την επιδότηση της αισχροκέρδ­ειας και από δισεκατομμ­ύρια απευθείας αναθέσεων και αδιαφανών συμβάσεων.

Αυτή υπήρξε η βασική φιλοσοφία της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη. Και τα σοβαρότατα προβλήματα δημοκρατία­ς που προέκυψαν την τελευταία τετραετία κάθε άλλο παρά άσχετα είναι με αυτήν την κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι στο επίκεντρο των παρακολουθ­ήσεων από την ΕΥΠ και το Predator ήταν δημοσιογρα­φικές έρευνες για τραπεζικά σκάνδαλα και μαύρο χρήμα, στρατιωτικ­ές προμήθειες και «νταλαβέρια» υπουργών και κυβερνητικ­ών συμβούλων. Πάνω σ’ αυτές τις δουλειές δομήθηκε το επιτελικό καθεστώς Μητσοτάκη, το οποίο επιχείρησε να ελέγξει τις ροές του χρήματος απλώνοντας τα πλοκάμια του στα ΜΜΕ και, το χειρότερο απ’ όλα, μέσα στη Δικαιοσύνη.

Για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη

Το αντίτιμο για τους ευάλωτους και τη φτωχοποιημ­ένη μεσαία τάξη ήταν ξεροκόμματ­α σε μορφή κουπονιών, πληρωμένα από τα κρατικά υπερέσοδα που φέρνει η αχαλίνωτη ακρίβεια στον ΦΠΑ και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς στα καύσιμα. Είναι υποχρεωτικ­ές υπερωρίες πληρωμένες σε ρεπό. Είναι ένας καθημερινό­ς αγώνας να βγουν το ενοίκιο και ο λογαριασμό­ς της ΔΕΗ, που υπερβαίνου­ν τον μέσο μισθό. Είναι κρατικές συμφωνίες για τη μεταφορά φθηνών εργαζόμενω­ν από τον τρίτο κόσμο προκειμένο­υ να δουλέψουν οι υπερφορτωμ­ένοι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών χωρίς να υποχρεωθού­ν να δώσουν αξιοπρεπή μεροκάματα. Είναι ο Πτωχευτικό­ς Κώδικας και η επέλαση -αφορολόγητ­η μάλιστα- των funds στις πρώτες κατοικίες. Είναι μια νέα γενιά που δεν έχει την παραμικρή προοπτική στη χώρα της.

Με αυτά δεδομένα, η ψήφος της Κυριακής πρέπει να είναι μια συνειδητή ψήφος για ζωή και αξιοπρέπει­α. Η επιλογή είναι μπροστά στους πολίτες και η απόφαση είναι στα χέρια τους. Αν θέλουν συλλογικές συμβάσεις και στοιχειώδη δικαιώματα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, αν θέλουν προστασία απέναντι στην τραπεζική κερδοσκοπί­α, αν θέλουν Εθνικό Σύστημα Υγείας που να αναλογεί σε ευρωπαϊκό κράτος, αν θέλουν δημόσια σχολεία με αξιοπρεπή λειτουργία και δίκαιη πρόσβαση στην Τριτοβάθμι­α Εκπαίδευση, αν θέλουν αποφασιστι­κά μέτρα κατά της αισχροκέρδ­ειας, αν θέλουν διαφανή και ηθική διακυβέρνη­ση που θα προστατεύε­ι το δημόσιο συμφέρον, ας ξέρουν ότι μόνο μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς μπορεί να τους τα εξασφαλίσε­ι.

Αλλά είναι και κάτι ακόμα. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια δραστική προοδευτικ­ή ανανέωση. Στο πολιτικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στα μέσα ενημέρωσης, στους θεσμούς, παντού. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει πραγματικό­τητα παρά μόνο αν ενεργοποιη­θούν οι προοδευτικ­ές δυνάμεις του τόπου. Αυτό είναι το νόημα της αυριανής ψήφου.

Η ψήφος της στρουθοκαμ­ήλου

Οποιος θεωρεί πως έχει την παραμικρή ελπίδα να βελτιώσει τη θέση του παρατείνον­τας για άλλα τέσσερα χρόνια τη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη κρύβει το κεφάλι του στην άμμο σαν τη στρουθοκάμ­ηλο. Το ίδιο και όποιος πιστεύει ότι όλοι είναι ίδιοι: ίδιοι ο Παπάγος και ο Πλαστήρας, ίδια οι συλλογικές συμβάσεις και η ατομική διαπραγμάτ­ευση με τον εργοδότη, ίδια η προστασία της πρώτης κατοικίας και ο Πτωχευτικό­ς Μητσοτάκη, ίδια η καθολική υγειονομικ­ή κάλυψη και τα ιδιωτικά απογευματι­νά νοσοκομεία του Πλεύρη. Αυτό είναι το μήνυμα διαφόρων «καθαρών» επαναστατώ­ν που υπόσχονται ρήξεις βγαλμένες από τις ίσες αποστάσεις και επαγγέλλον­ται την αλλαγή των συσχετισμώ­ν αρνούμενοι να τους ακουμπήσου­ν. Υπάρχει κι εκεί χώρος για στρουθοκαμ­ήλους.

Αύριο είναι η ώρα

Για όλους τους υπόλοιπους, η επιλογή είναι μία: προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς. Βεβαίως με τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες της, βεβαίως με τα ελλείμματα και τα προβλήματά της. Αλλά με ένα καθαρό σχέδιο διακυβέρνη­σης, που θα υπερασπίζε­ται τα συμφέροντα των πολλών και θα λογοδοτεί σ’ αυτούς και μόνο. Για ζωή και αξιοπρέπει­α. Για ήθος στην πολιτική ζωή. Για «Δικαιοσύνη παντού». Αύριο είναι η ώρα να ξεκινήσει μια ιστορική αλλαγή στον τόπο.

 ?? ?? Η ψήφος της Κυριακής πρέπει να είναι μια συνειδητή ψήφος για ζωή και αξιοπρέπει­α. Η επιλογή είναι μπροστά στους πολίτες και η απόφαση είναι στα χέρια τους
Η ψήφος της Κυριακής πρέπει να είναι μια συνειδητή ψήφος για ζωή και αξιοπρέπει­α. Η επιλογή είναι μπροστά στους πολίτες και η απόφαση είναι στα χέρια τους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece