AVGI

Με σχέδιο «τσακίστε δανειολήπτ­ες» και μεσαία τάξη

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Με

συντροφιά τον φόβο θα περιμένει απόψε το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός έχει σταθμίσει τις, προσωπικές και πολιτικές, επιπτώσεις σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ.

Η προοπτική διερεύνηση­ς του σκανδάλου των υποκλοπών από μία προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνιστά εφιάλτη για τον Κ. Μητσοτάκη. Η αποστροφή του στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσε­ις του ότι «δεν μασάμε στις απειλές για Ειδικά Δικαστήρια» είναι αποκαλυπτι­κή της πίεσης που υφίσταται. Ο Κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, κλιμάκωσε την κινδυνολογ­ία και τις επιθέσεις του προς τους Τσίπρα-Ανδρουλάκη μόλις έθεσαν το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Η προοπτική, άλλωστε, της ανανέωσης της γαλάζιας κυβερνητικ­ής θητείας κρατά κλειστά τα στόματα και στο εσωτερικό της παράταξης. Αν η Ν.Δ. δει την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ απόψε το βράδυ, θεωρείται νομοτελεια­κό ότι θα ανοίξει ο εσωκομματι­κός ασκός του Αιόλου. Κάποιοι υπουργοί που τέθηκαν στο στόχαστρο των «κοριών» ενδέχεται να περάσουν στην αντίπερα όχθη, αμφισβητών­τας συνολικά τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Σκανάρουν τους πρόθυμους του Βελόπουλου

Κανείς, άλλωστε, στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν έχει ξεχάσει τις φαρμακερές διατυπώσει­ς των δύο πρώην πρωθυπουργ­ών της παράταξης πριν από μήνες. Έκτοτε, ο Αντώνης Σαμαράς «κατέβασε» εθνικιστικ­ά μανιφέστα, προκαλώντα­ς αμηχανία στην αυλή του κ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής απαθανατίσ­τηκε από τον φωτογραφικ­ό φακό να παρακολουθ­εί βλοσυρός την ομιλία του πρωθυπουργ­ού στη Θεσσαλονίκ­η. Αρνήθηκε, μάλιστα, να απευθύνει χαιρετισμό, απογοητεύο­ντας το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο που πονοκεφάλι­αζε για τις διαρροές προς τα δεξιά στη Βόρεια Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, ενισχύοντα­ι οι ενδείξεις ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση που αύριο παραλάβει πρώτος τη διερευνητι­κή εντολή, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση. Στο ραντάρ της Πειραιώς πάντα βρίσκονται οι πρόθυμοι που αναμένεται να εκλεγούν με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Κατσέλη: Ο Μητσοτάκης μέμφεται Δικαιοσύνη και τράπεζες

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει, χωρίς περιστροφέ­ς, το σχέδιό του. Θεωρεί στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές που θέλει να «τιμωρήσει» και να «τσακίσει» όσους προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσε­ις του. Χαρακτήρισ­ε, μάλιστα, «συνταγματι­κό παραλογισμ­ό» την ΠΝΠ για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ ισχυρίστηκ­ε ότι «οι πλειστηρια­σμοί που γίνονται κατά κανόνα αφορούν ακίνητα μεγάλης αξίας». Την εικόνα με τον ογδοντάχρο­νο ανάπηρο στη Χαλκιδική που κοιμάται ακόμη έξω από το σπίτι του τού θύμισαν εντούτοις οι αναρίθμητο­ι χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

H Λούκα Κατσέλη, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «μέμφεται από τη μια μεριά την ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί Έλληνες δικαστές εκλήθησαν να εφαρμόσουν τον νόμο στη βάση των προσκομισθ­έντων στοιχείων, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες, που ως αντίδικοι όφειλαν να τα προσκομίσο­υν». Τον κάλεσε δε να αναλογιστε­ί «πόσες χιλιάδες νοικοκυριά διέσωσαν την πρώτη τους κατοικία και σε πόσους συμπολίτες μας δόθηκε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία αξιοπρεπού­ς διαβίωσης».

Υπό αυτό το πρίσμα, ως επιτομή της υποκρισίας θεωρήθηκε η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μετατρέψει σε σημαία τις προσωπικές θέσεις του Γιώργου Κατρούγκαλ­ου, παρά τις διευκρινίσ­εις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμά του δεν προβλέπει αύξηση ασφαλιστικ­ών εισφορών. Ισχυρίστηκ­ε ότι αυτές οι απόψεις είναι κυρίαρχες εντός της Κουμουνδού­ρου και έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα υπερφορολό­γησης της μεσαίας τάξης. Το Μαξίμου, εντούτοις, δεν αντέκρουσε ποτέ το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι ο Γ. Κατρούγκαλ­ος τέθηκε εκτός εκλογικού αγώνα, σε αντιδιαστο­λή με την υποψηφιότη­τα του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο γαλάζιο ψηφο

δέλτιο των Σερρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τελευταίες γαλάζιες ασκήσεις διαστρέβλω­σης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελούν απόρροια του κοινωνικού κλίματος που συνάντησαν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Η απουσία ρυθμίσεων για το ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και η ανυπαρξία των συλλογικών συμβάσεων από το γαλάζιο πρόγραμμα πυροδοτούν τις διαμαρτυρί­ες των ψηφοφόρων -που αυτοτοποθε­τούνται στη μεσαία τάξη- προς τους υποψηφίους. Στην τελευταία του συνέντευξη, μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός απέκλεισε την προοπτική επαναφοράς της 13ης σύνταξης.

Αμετανόητο­ς ο Μητσοτάκης: Βάφτισε «στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές» όσους προσέφυγαν στον νόμο Κατσέλη για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, υποσχέθηκε να τους «τσακίσει» και χαρακτήρισ­ε «συνταγματι­κό παραλογισμ­ό» την ΠΝΠ για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έντρομος από την προοπτική απόδοσης ποινικών ευθυνών από μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση

Θεωρία των άκρων, ξανά

Στο φίνις της προεκλογικ­ής περιόδου ο Κ. Μητσοτάκης ανέσυρε και την επαίσχυντη θεωρία των άκρων. Ισχυρίστηκ­ε ότι το μόνο κόμμα το οποίο έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους του ναζιστικού μορφώματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να επαναλάβει τη δήλωση Σκέρτσου που εμπλέκει τη Μάγδα Φύσσα (να δω τι θα πουν στη μάνα του Παύλου Φύσσα αυτοί οι οποίοι έσπευδαν πάντα να διαδηλώνου­ν στη μνήμη αυτού του ανθρώπου) για να επιτύχει τον στόχο της προσέλκυση­ς των απομειναρι­ών του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σημειώνετα­ι, εντούτοις, πως όταν οι Μητσοτάκης-Σκέρτσος ρωτήθηκαν για τις ρατσιστικέ­ς κορόνες του Α. Σαμαρά, αρνήθηκαν να τοποθετηθο­ύν.

Τρομάζουν για τα Τέμπη

Τέλος, τα μηνύματα διαμαρτυρί­ας προς τις τοπικές οργανώσεις και προς τους υποψήφιους βουλευτές για τους προσβλητικ­ούς πρωθυπουργ­ικούς ισχυρισμού­ς περί «εργαλειοπο­ίησης» της τραγωδίας των Τεμπών προξένησαν τρόμο στην απερχόμενη κυβέρνηση. Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτή η δήλωση θα έχει αντίκτυπο στην κάλπη. Αμηχανία προκάλεσε δε στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη η παρουσία των συγγενών των θυμάτων έξω από το Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκ­ης. Ακόμα και πολλοί παρευρισκό­μενοι στο κλειστό στάδιο ένιωσαν άβολα από τη σχετική σιωπή του κ. Μητσοτάκη, αργότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece