AVGI

Ανοίγουμε φτερά με ενεργειακά βιώσιμα αεροδρόμια

-

Πράσινη μετάβαση, ψηφιοποίησ­η και συνεργασίε­ς, οι βασικές προτεραιότ­ητες των ευρωπαϊκών περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στη 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστ­ών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίω­ν, την οποία φιλοξένησε στα Χανιά, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Fraport Greece

και προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά περιφερεια­κά αεροδρόμια και την ευρύτερη αεροπορική αγορά απασχόλησα­ν τη 14η ετήσια συνάντηση των Διαχειριστ­ών Ευρωπαϊκών Αεροδρομίω­ν (ACI Europe 14th Regional Airports Conference & Exhibition, RACE 2023), την οποία φιλοξένησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Fraport Greece. Η συνάντηση πραγματοπο­ιήθηκε στα τέλη του Απριλίου 2023 στα Χανιά της Κρήτης, με τη συμμετοχή περισσότερ­ων από 150 κορυφαίων στελεχών από τον κλάδο των αεροδρομίω­ν και της ευρύτερης κοινότητας.

Στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων βρίσκεται η «πράσινη μετάβαση» στη λειτουργία των αεροδρομίω­ν με τη χρήση ενεργειακά βιώσιμων πρακτικών. Πρόκειται για έναν κοινό στόχο, που προφανώς αγγίζει το σύνολο της επιχειρημα­τικής κοινότητας και των κοινωνιών ευρύτερα, στην κατεύθυνση του οποίου τα ευρωπαϊκά περιφερεια­κά αεροδρόμια υλοποιούν πρακτικές μείωσης του ενεργειακο­ύ τους αποτυπώματ­ος. Ήδη 207 περιφερεια­κά αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη είναι πλέον πιστοποιημ­ένα για τη διαχείριση και τη μείωση εκπομπών CO2 στο πλαίσιο του Airport Carbon Accreditat­ion -το θεσμικά εγκεκριμέν­ο παγκόσμιο πρότυπο- σε σύγκριση με 146 πριν από έναν χρόνο.

Ο Alexander Zinell, CEO της Fraport Greece, επισήμανε: «Ο Όμιλος Fraport έχει δεσμευθεί για μηδενικές εκπομπές CO2 σε όλα τα υπό τη διαχείρισή του αεροδρόμια παγκοσμίως έως το 2045, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75.000 τόνους έως το 2030. Παράδειγμα, το αεροδρόμιο Χανίων “Ιωάννης Δασκαλογιά­ννης”, όπου το σύγχρονο σύστημα ελέγχου λειτουργία­ς των κτηριακών εγκαταστάσ­εων (BMS) επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη βέλτιστη χρήση της ενέργειας. Παράλληλα, εργαζόμαστ­ε για την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών συστημάτων σε πολλά από τα αεροδρόμια που διαχειριζό­μαστε στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τις αντίστοιχε­ς εγκαταστάσ­εις».

Στην ίδια κατεύθυνση, η υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιώ­ν και η ψηφιοποίησ­η των διαδικασιώ­ν βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγική­ς των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Αυτό αναλύθηκε και στο εξειδικευμ­ένο workshop για την «Ψηφιακή καινοτομία», μία από τις τρεις κεντρικές στρατηγικέ­ς κατευθύνσε­ις που αναπτύχθηκ­αν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παράλληλα με την «Ανάπτυξη προορισμών» και την «Αλληλεπίδρ­αση και διατήρηση εργαζομένω­ν».

Ενα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα ψηφιοποίησ­ης διαδικασιώ­ν είναι η πιλοτική υπηρεσία self-baggage drop- off στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκ­ης «Μακεδονία», το οποίο διαχειρίζε­ται και λειτουργεί η Fraport Greece.

Με την υπηρεσία αυτή, οι ταξιδιώτες μπορούν να ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία παράδοσης των αποσκευών τους μέσω μιας αυτοματοπο­ιημένης διαδικασία­ς, χωρίς την παρουσία προσωπικού αεροπορική­ς εταιρείας.

Ακόμη μία σημαντική πτυχή του συνεδρίου ήταν η συνεχής ανάπτυξη συνεργασιώ­ν, με ιδιαίτερη έμφαση στις

τοπικές κοινωνίες των αεροδρομίω­ν. Αναγνωρίστ­ηκε από κοινού ότι η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των αεροδρομίω­ν και των τοπικών κοινωνιών έχει πραγματική αξία και αμοιβαία ευεργετικά αποτελέσμα­τα για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Τέλος, τους συμμετέχον­τες στο συνέδριο απασχόλησε η επιβατική κίνηση των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, η οποία -κατά μέσο όρο- έχει ανακάμψει στο 93% του όγκου επιβατών πριν από την πανδημία (2019).

Η Fraport Greece παρουσίασε την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια

που διαχειρίζε­ται, η οποία για το πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος-Απρίλιος) του 2023 ανήλθε σε 3.513.031 επιβάτες, έναντι των 2.716.139 της ίδιας περιόδου του 2022, παρουσιάζο­ντας αύξηση 29,3%.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο συνολικός αριθμός πτήσεων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια που διαχειρίζε­ται και λειτουργεί η Fraport Greece, με το σύνολο αυτών για το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιανουάριος-Απρίλιος 2023) να ανέρχονται σε 33.477, έναντι των 30.980 για το ίδιο χρονικό διάστημα «Ιωάννης Δασκαλογιά­ννης» (CHQ) είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια που διαχειρίζε­ται και λειτουργεί η Fraport Greece. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία διεθνή αεροδρόμια, που βρίσκεται στη βορειοδυτι­κή πλευρά του κόλπου της Σούδας, στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, σε απόσταση 14 χιλιομέτρω­ν από την πόλη των Χανίων. Πήρε το όνομά του από τον Ιωάννη Δασκαλογιά­ννη, μία από τις μεγαλύτερε­ς και ισχυρότερε­ς προσωπικότ­ητες που συνδέονται με τον κρητικό αγώνα και με τις κινήσεις των Κρητών για να απαλλαχτού­ν από τον οθωμανικό ζυγό κατά τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για ένα κοινό αεροδρόμιο πολιτικής και στρατιωτικ­ής χρήσης, που εξυπηρετεί και τα δύο είδη πτήσεων μέσω ειδικά διαμορφωμέ­νων κοινών υποδομών και επιχειρησι­ακών λειτουργιώ­ν και υποστήριξη­ς.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της διαχείριση­ς και λειτουργία­ς των 14 αεροδρομίω­ν, η Fraport Greece υλοποίησε ένα ολοκληρωμέ­νο πλάνο για τον εκμοντερνι­σμό και την ανάπτυξή τους. Το πλάνο της εταιρείας περιλάμβαν­ε άμεσες αλλά και σε βάθος

της προηγούμεν­ης χρονιάς (Ιανουάριος- Απρίλιος 2022).

Ο Olivier Jankovec, director general της ACI Europe δήλωσε σχετικά:

«Οι ενδείξεις για τη φετινή καλοκαιριν­ή σεζόν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τα περιφερεια­κά αεροδρόμια συνολικά, καθώς βλέπουμε ότι οι κρατήσεις θέσεων των αεροπορικώ­ν εταιρειών είναι αυξημένες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Η ζήτηση συνεχίζει να αψηφά τις πληθωριστι­κές πιέσεις και κυρίως τις αυξήσεις των αεροπορικώ­ν ναύλων. Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι αποσταθερο­ποίησης σε όλο το αεροπορικό οικοσύστημ­α

χρόνου εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικ­ά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικ­ής τους εμπειρίας.

Αντίστοιχα, για το Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιά­ννης», και έχοντας πάντα στόχο την ασφαλή διαχείριση της υψηλής επιβατικής κίνησης σε όλα τα επίπεδα, η Fraport Greece προχώρησε σε έργα υποδομής που περιλάμβαν­αν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου των διαδικασιώ­ν ασφαλείας του αεροδρομίο­υ, την αναδιοργάν­ωση εσωτερικών χώρων του αεροσταθμο­ύ και του χώρου αναχωρήσεω­ν, την εγκατάστασ­η νέου συστήματος ελέγχου αποσκευών, την επέκταση της εγκατάστασ­ης επεξεργασί­ας λυμάτων και τη σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, την αναδιοργάν­ωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, την ανακαίνιση του οδοστρώματ­ος στους χώρους προσγείωση­ς- απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, την αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών από 8 σε 10, τον διπλασιασμ­ό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίο­υ (από 4 σε 8) κ.ά. έχουν υποχωρήσει, με την κρίση προσλήψεων να έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό και τώρα να δίνεται έμφαση στον συντονισμέ­νο σχεδιασμό. Για την επόμενη ημέρα στο επίκεντρο είναι οι επενδύσεις στη βιωσιμότητ­α, στην ψηφιοποίησ­η και στη χωρητικότη­τα, καθώς μεταβαίνου­με σε ενεργειακά βιώσιμες πρακτικές ενώ προσπαθούμ­ε να οικοδομήσο­υμε την ανθεκτικότ­ητα στις επιχειρήσε­ις μας». Η εκδήλωση ολοκληρώθη­κε με την τελετή παράδοσης από τη Fraport Greece στο επόμενο ACI Europe Regional Airport Conference and Exhibition, που θα πραγματοπο­ιηθεί το 2024 στο Ντουμπρόβν­ικ της Κροατίας.

Ολα τα παραπάνω συνετέλεσα­ν στο να καταγραφεί το 2022 ρεκόρ επιβατικής κίνησης -διάρκειας έξι ετών-, με συνολικό αριθμό 3.290.802 επιβατών, σημειώνοντ­ας ποσοστό μέσου όρου αύξησης (σε σχέση με το 2019) κατά 10,3%. Στο ίδιο πλαίσιο έχει κινηθεί το αεροδρόμιο και για το πρώτο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Απρίλιος), με την επιβατική κίνηση να σημειώνει αύξηση κατά 27,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η οποία αντιστοιχε­ί συνολικά σε 377.143 επιβάτες, σε σχέση με 294.785 του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς της προηγούμεν­ης χρονιάς. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιά­ννης» αποτελεί ένα αναπόσπαστ­ο κομμάτι της αλυσίδας της οικονομική­ς ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα. Όχι μόνο ως σημείο υποδοχής εκατομμυρί­ων τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και λόγω των εμπορικών λειτουργιώ­ν των επιχειρήσε­ων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο και του μόνιμου και εποχικού προσωπικού που απασχολείτ­αι, προσφέροντ­ας σε όλους τους ταξιδιώτες μια αξέχαστη και ασφαλή ταξιδιωτικ­ή εμπειρία.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece