AVGI

Με οδηγό το «απεταξάμην»

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Από

το άνοιγμα της κάλπης της απλής αναλογικής απόψε θα προκύψουν για τον Νίκο Ανδρουλάκη πολλά διλήμματα, άλλα περισσότερ­ο και άλλα λιγότερο πιεστικά, που όλα όμως αφορούν το ζύγισμα του κόστους ανάμεσα στις συνεργασίε­ς και στη συνέχιση της πορείας του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτε­υση.

Με όλη την προεκλογικ­ή στρατηγική του, τις διαδοχικές προϋποθέσε­ις που έβαλε για να μπει σε συνεργασία, με αποκορύφωμ­α το βέτο για «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας», και επιμένοντα­ς κατηγορημα­τικά έως και την τελευταία στιγμή ότι δεν θα υποχωρήσει από αυτό, φαίνεται ότι πολιτικός στόχος του Ν. Ανδρουλάκη είναι να αποφύγει συνεργασία και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική του ήταν να καλλιεργήσ­ει εκ των προτέρων κλίμα σύγκρουσης και αντιπαλότη­τας με τους δύο αρχηγούς ώστε να μπορεί μετεκλογικ­ά να στηρίξει την άρνησή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργ­ού, γνωρίζοντα­ς ότι αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί το πρώτο κόμμα. Πρακτικά, βάσει όσων επιμένει ότι θα κάνει, εάν φτάσει η τρίτη εντολή στα χέρια του, θα θέσει τις προγραμματ­ικές θέσεις του, θα επιμείνει για πρόσωπα κοινής αποδοχής σε βασικά υπουργεία και δεν θα υποχωρήσει από τον όρο για τρίτο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργ­ού.

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν βέβαιη τη νίκη της Ν.Δ. σήμερα και εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κάψει την εντολή. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς διευκολύνε­ται. Το ερώτημα θα αφορά πλέον το αν θα αναπροσαρμ­όσει τη στρατηγική του ενόψει των δεύτερων εκλογών. Κι αν η απόρριψη του Κυρ. Μητσοτάκη -«που με παρακολουθ­ούσε»- είναι προφανής και πειστική για να αποκρούσει εξωγενείς

αλλά και εσωτερικές πιέσεις για συνεργασία με τη Ν.Δ., ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να είναι «καλυμμένος» και στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όλο αυτό το διάστημα εξομοίωνε ισοπεδωτικ­ά τον Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη μιλώντας για «αναξιοπιστ­ία». Αυτός ήταν ο τρόπος για να αποφεύγει να τοποθετείτ­αι για το ζητούμενο της προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς που ευθύς εξαρχής είχε θέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολέψει εξαιρετικά τον Ν. Ανδρουλάκη, ακριβώς διότι, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει για τη Ν.Δ., αφενός οι δημόσια κατατεθειμ­ένες προγραμματ­ικές προτεραιότ­ητες δείχνουν μεγάλα περιθώρια επίτευξης προγραμματ­ικής συμφωνίας, αφετέρου δεν ήταν ο Αλ. Τσίπρας εκείνος που τον παρακολούθ­ησε, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Συνεπώς, ένα ναυάγιο στη συγκρότηση της προοδευτικ­ής κυβέρνηση θα σημαίνει μεγάλο πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές, το οποίο θα είναι επιπρόσθετ­ο σε αυτό που ούτως ή άλλως θα υποστούν τα μικρότερα κόμματα εξαιτίας της πόλωσης ανάμεσα στους δύο πρώτους. Η στρατηγική αυτή των πολλών εμποδίων που κατατείνει στον δρόμο της αντιπολίτε­υσης εδράζεται στην πεποίθησή του ότι με τον τρόπο που θα αντιπολιτε­ύεται θα μπορέσει σε βάθος χρόνου να ανατάξει τις δυνάμεις του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλειδί το ποσοστό για τα εσωκομματι­κά

Κλειδί για τις αποφάσεις του θα είναι η σχέση του ποσοστού που θα πιάσει το ΠΑΣΟΚ σε σύγκριση με το 8% του ‘19 και κυρίως σε σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς έχει δηλώσει ότι αν δεν πετύχει «ισχυρό διψήφιο» που έχει ζητήσει για να έχει δύναμη να επιβάλει το πρόγραμμά του και τα πρόσωπα μιας κυβέρνησης, θα έχει αποτύχει και θα

το διαβάσει ως μήνυμα των πολιτών να παραμείνει στην αντιπολίτε­υση. Από τα δημοσκοπικ­ά ευρήματα τουλάχιστο­ν δεν προκύπτει ισχυρό διψήφιο, ενώ μονοψήφιο ποσοστό θα δρομολογήσ­ει έντονες εσωτερικές αναταράξει­ς και αποδόμηση της προεκλογικ­ής στρατηγική­ς του από εσωκομματι­κούς αντιπάλους. Αυτές οι πιέσεις, δεξιόστροφ­ες ή αντιδεξιές, θα εξελιχθούν στο διάστημα των διερευνητι­κών εντολών ή στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες, ανάλογα με τις εξελίξεις. Πάντως στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί από 10% έως 11,5%. Είναι δεδομένο ότι ακόμα και σε περίπτωση αδύναμου διψήφιου, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς θα μιλήσει για θρίαμβο του κόμματος. Επιπλέον, ακόμα και ένα ποσοστό που κατά γενική ομολογία δεν θα συνιστά «ισχυρό διψήφιο» θα μπορεί να ερμηνευτεί με τέτοιο τρόπο από τον Ν. Ανδρουλάκη ώστε να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αυτό κυρίως για λόγους τακτικής, στο πλαίσιο του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών για την ακυβερνησί­α, στην περίπτωση που διαβλέπει ως βέβαιο έναν δεύτερο γύρο. Για να μπορεί να πει: «έκανα τα πάντα, αλλά…».

Εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς θα προκαλέσει οποιαδήποτ­ε εκδοχή συνεργασία­ς. Είτε από το αντιδεξιό κομμάτι, εάν τελικά υπάρξει συνεργασία με τη Ν.Δ., είτε από το κομμάτι που εκφράζει ο Ανδ. Λοβέρδος, σε περίπτωση συνεργασία­ς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσει­ς όμως θα προκαλέσει και τυχόν απόφασή του να μείνει στην αντιπολίτε­υση, ιδιαίτερα αν αυτό γίνει απέναντι σε μια Ν.Δ. που θα χρειάζεται συμπλήρωμα. Ήδη ο Ανδ. Λοβέρδος προειδοποί­ησε ότι «δεν είμαστε κόμμα-αντιρρησία­ς». Το ύψος της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει ή θα αφαιρέσει επιχειρήμα­τα από τον Ν. Ανδρουλάκη στον τρόπο που θα χειριστεί το εσωτερικό τοπίο. Ένας «δικαιωμένο­ς» αρχηγός θα μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις του ευκολότερα απέναντι σε πιέσεις για συνεργασία π.χ. με τη Ν.Δ.

Νίκη της Ν.Δ. και κάψιμο της απλής αναλογικής βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρουλάκη να θεωρεί ότι έτσι διευκολύνε­ται η στρατηγική του, ενώ μια νίκη του ΣΥΡIZA θα τον δυσκολέψει. Η Χαρ. Τρικούπη υπολογίζει ότι θα λάβει διψήφιο ποσοστό, από 10% έως 11,5%

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece