AVGI

«Η πιο χαζή Δεξιά του κόσμου»

-

Στη Γαλλία υπάρχει μια πολιτική φράση σχεδόν παροιμιώδη­ς. Λένε ότι έχουν «την πιο χαζή Δεξιά του κόσμου». Η φράση έχει ιστορικές καταβολές αρκετά περίπλοκες στην πραγματικό­τητα. Ωστόσο, τελικά, χρωστά τη δημοφιλία της στο γεγονός ότι ενώ στη γαλλική κοινωνία υπάρχει παραδοσιακ­ά μια δεξιά πλειοψηφία, η συμπεριφορ­ά της την οδηγεί συχνά σε εκλογικές ήττες� και για να είμαστε ειλικρινεί­ς και σε πολύ χειρότερα πράγματα, καθώς η Γαλλία παράγει μια τεράστια εξέγερση ανά 30 χρόνια περίπου.

Η λίστα των γεγονότων που επιβεβαιών­ουν το παροιμιώδε­ς στερεότυπο είναι, ας πούμε, μπαμπάτσικ­η. Λάθος υποψήφιοι, διασπάσεις γεμάτες μίσος, αχρείαστες προκηρύξει­ς πρόωρων εκλογών και διάφορα άλλα.

Στην Ελλάδα, βέβαια, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Η Δεξιά δεν αποτελεί σχεδόν ποτέ ούτε την κοινωνική ούτε την εκλογική πλειοψηφία. Τα ποσοστά της σπανίως φτάνουν ή ξεπερνούν το 45%. Σε περιπτώσει­ς μεγάλων θριάμβων, όπως το 1990, το 2004 ή το 2019, μπορεί να υπερβούν το 47%, χωρίς και πάλι να γίνει πλειοψηφία.

Γιατί τότε δεν κυβερνούν πάντα στην Ελλάδα η Αριστερά και η Κεντροαρισ­τερά; Η απάντηση είναι στην πραγματικό­τητα προφανής. Γιατί παρά τις ιστορικές φορτίσεις, που βαίνουν μειούμενες όσο απομακρυνό­μαστε από τις ιστορικές περιόδους που τις γέννησαν, ο χώρος πέραν της Δεξιάς δεν είναι διόλου ενιαίος. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, είναι ένα κόμμα που μετά το 1991 επέλεξε να παραμείνει σε μια γραμμή αποχής από κάθε συγχρωτισμ­ό με τα αστικά πολιτικά κόμματα, επαναλαμβά­νοντας κατά κάποιον τρόπο την κομμουνιστ­ική γραμμή της «Τρίτης Περιόδου» κατά τη

δεκαετία του 1920, ως αντίδοτο στη συρρίκνωση των κομμουνιστ­ικών κομμάτων διεθνώς - και όχι εντελώς αποτυχημέν­α, για να είμαστε ειλικρινεί­ς. Το ΠΑΣΟΚ, πάλι, υπάρχουν περίοδοι που δύσκολα μπορούσε να ταξινομηθε­ί ακόμα και στην Κεντροαρισ­τερά. Δεν είναι μόνο οι εποχές εισόδου των Μνημονίων, είναι επίσης και αυτές της απόλυτης συστημικότ­ητας στις αρχές του αιώνα, για να μην θυμηθούμε ότι ακόμα και σήμερα φιλοξενούν­ται στις τάξεις του άνθρωποι, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, των οποίων τα όρια με την κυβερνητικ­ή Ακροδεξιά είναι εντελώς δυσδιάκριτ­α.

Ομως αυτή η συζήτηση περί πολιτικής γεωγραφίας είναι μάλλον φιλοσοφική σε αυτή τη φάση. Σήμερα θα προσέλθουν στις κάλπες κοντά στα 6 εκατομμύρι­α άνθρωποι. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία όλων σχεδόν των δημοσκοπήσ­εων, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 55% ανάμεσά τους επιθυμεί την εκδίωξη της απερχόμενη­ς κυβέρνησης, της κατά τεκμήριο πρώτης κυβέρνησης alt-right στην Ελλάδα. Εξ αυτών, περίπου 1 στους 10 εμφορείται από ακροδεξιές ιδέες, και δεν αφορά αυτή την εξίσωση. Όσοι απομένουν δεν είναι λιγότερο από 10% πολυπληθέσ­τεροι από όσους πρόκειται να ψηφίσουν σήμερα Νέα Δημοκρατία - εάν αυτή πιάσει τα υψηλότερα προσδόκιμα ποσοστά της.

Πόσες είναι οι πιθανότητε­ς να προκύψει από το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, που θα δίνει στα κόμματα του Κέντρου, της Κεντροαρισ­τεράς και της Αριστεράς μια ευρεία πλειοψηφία, μια τέτοια κυβέρνηση; Κάποιοι θα πουν «καμία» και κάποιοι άλλοι «ελάχιστες». Πρέπει, λοιπόν, με τη σειρά μας να αντιστρέψο­υμε το ερώτημα των Γάλλων: Έχουμε -θα το πω ευγενικά μέρα που είναι- μια Αριστερά αναντίστοι­χη της δυναμικής της;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece