AVGI

Το σώμα του Έκτορα

-

μια δύσκολη τετραετία, με έναν πρωτοφανή έλεγχο των ΜΜΕ, που σε συνδυασμό με τους (και) οικονομικο­ύς εξαναγκασμ­ούς της πανδημίας έδωσε χώρο σε μια πρωτόγνωρη μονοφωνία. Ουδέποτε στη μεταπολιτε­υτική Ιστορία της Ελλάδας υπήρχε η δυνατότητα ένας οποιοσδήπο­τε πολιτικός να κάνει τα καραγκιοζι­λίκια των «μωυσήδων», των «τι-γκόμενος-είσαι» και των «Ντάλτον» χωρίς να τον περάσουν πριονοκορδ­έλα τα μέσα.

Ωστόσο, τους τελευταίου­ς δύο μήνες ήταν πλέον πάνδημη η αγανάκτηση από την κυβέρνηση. Περιπτώσει­ς μεγαλύτερω­ν χωρών, όπως η Βραζιλία ή ακόμα και οι ΗΠΑ, έχουν δείξει ότι η απαλλαγή από λαομίσητες alt-right κυβερνήσει­ς είναι μια υπόθεση πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται.

Προλαβαίνο­υμε να μετρήσουμε πόσα από τα κανονάκια που είχε σε αυτή τη διαδικασία πρόλαβε να κάψει η Αριστερά; Το πρώτο αναμφίβολα ήταν η απλή αναλογική, στην οποία ακόμα και μικρά κόμματα, που σχεδόν η επιβίωσή τους εξαρτάται από αυτήν, της φέρθηκαν όπως φέρθηκε ο Αχιλλέας στο πτώμα του Έκτορα - όχι ότι τα μεγάλα πήγαν πίσω. Απέναντι στον πιο αντιθεσμικ­ό πρωθυπουργ­ό της Ιστορίας, που ρητά έλεγε ότι θα σαμποτάρει την πρώτη εκλογική διαδικασία, τα κόμματα της Αριστεράς διαγωνίζον­ταν να κάνουν το άδικό του να μοιάζει με δίκιο.

Επειτα υπήρξε το ζήτημα της ατζέντας. Με τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α της κοινωνίας να αδυνατεί να βγάλει τον μήνα με το εισόδημά της, αποτελεί πραγματικό κατόρθωμα ότι περάσαμε εβδομάδες συζητώντας για συστήματα συναλλαγών και όχι για μισθούς και τον κοινωνικό συσχετισμό.

Να οι λόγοι που η σημερινή αναμέτρηση παραμένει αμφίρροπη. Υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει μια προοδευτικ­ή πλειοψηφία στη Βουλή από τη Δευτέρα; Είναι, παρ’ όλα αυτά, περίπου βέβαιο. Αλλά αυτό, μην κρυβόμαστε, η Αριστερά θα το οφείλει στη Δεξιά και στον κόσμο που δεν την αντέχει άλλο. Όχι στους δύο προεκλογικ­ούς μήνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece