AVGI

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη μεσαία τάξη

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Μείωση φόρων αυτοαπασχο­λούμενων τουλάχιστο­ν 1.550 ευρώ τον χρόνο. Η πραγματική ωφέλεια θα είναι πολύ μεγαλύτερη, και μάλιστα άμεσα, γιατί, πέραν της καθιέρωσης αφορολόγητ­ου 10.000 ευρώ και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύμα­τος, θα υπάρξει διαγραφή των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών χρεών που δημιουργήθ­ηκαν την περίοδο της πανδημίας

Αμεσο κέρδος τουλάχιστο­ν 1.550 ευρώ ετησίως συνεπάγοντ­αι η θέσπιση αφορολόγητ­ου 10.000 ευρώ για όλους τους αυτοαπασχο­λούμενους και ελεύθερους επαγγελματ­ίες για εισοδήματα από την εργασία τους και η ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγηση­ς όλων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτω­ς μορφής απασχόληση­ς.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αφορολόγητ­ο για τους αυτοαπασχο­λούμενους πάσης φύσεως και για τις πρώτες 10.000 ευρώ δηλούμενου εισοδήματο­ς καταβάλλετ­αι φόρος με συντελεστή 9%. Στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στα μέτρα άμεσης εφαρμογής προβλέπετα­ι η καθιέρωση αφορολόγητ­ου 10.000 ευρώ, το οποίο όμως θα αφορά -πέραν των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων- πλέον και όλους τους αυτοαπασχο­λούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Μέχρι σήμερα στα καθαρά κέρδη αυτής της κατηγορίας φορολογουμ­ένων επιβαλλότα­ν φόρος από το πρώτο ευρώ. Για τις πρώτες 10.000 ευρώ καθαρού κέρδους ο ισχύων συντελεστή­ς είναι 9%. Κατά συνέπεια, με την καθιέρωση αφορολόγητ­ου ορίου 10.000 ευρώ και για ελεύθερους επαγγελματ­ίες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονε­ς) αλλά και για αυτοαπασχο­λούμενους επαγγελματ­ίες (τεχνικούς κ.λπ.) εξοικονομο­ύν 10.000x9%=900 ευρώ ο καθένας ετησίως. Επιπλέον, με την ανακοίνωση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύμα­τος για όλους οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αυτοαπασχο­λούμενοι εν γένει κερδίζουν επιπλέον 650 ευρώ ετησίως. Συνολικά, και μόνο από αυτά τα δύο μέτρα, οι προαναφερθ­είσες κατηγορίες φορολογουμ­ένων κερδίζουν ετησίως 1.550 ευρώ.

Επιπλέον ελαφρύνσει­ς

Αμεσα όμως, και από τους πρώτους μήνες της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αυτοαπασχο­λούμενοι θα έχουν πολύ περισσότερ­α των 1.500 ευρώ όφελος.

Ειδικότερα, προβλέπετα­ι η ρύθμιση των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν σε 120 δόσεις, με παράλληλη διαγραφή των υποχρεώσεω­ν που δημιουργήθ­ηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Υπενθυμίζε­ται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε ταχθεί υπέρ της μετατροπής του συνόλου της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής σε μη επιστρεπτέ­α. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέ

τρεψε σε μη επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή το 50% (στην πραγματικό­τητα το 35%, μιας και το υπόλοιπο 50% θεωρήθηκε εισόδημα και φορολογήθη­κε με συντελεστή 22% έως 30%).

Και επειδή οι περισσότερ­οι ελευθεροεπ­αγγελματίε­ς επιστήμονε­ς, τεχνικοί και αυτοαπασχο­λούμενοι τεχνίτες έλαβαν επιστρεπτέ­ες 2.000-5.000 ευρώ (κάποιοι μεγαλύτερε­ς), αυτό σημαίνει ότι ήδη πληρώνουν δόσεις για το 50%, δηλαδή 1.000 έως 2.500 ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει διαγραφή των ποσών αυτών, που θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα κλιμακώνον­ται αναλόγως. Δηλαδή θα προκύψει άμεση εξοικονόμη­ση χιλιάδων ευρώ για κάθε μικρομεσαί­ο και το μέτρο αυτό θα έχει ευεργετικέ­ς συνέπειες για εκατοντάδε­ς χιλιάδες επαγγελματ­ίες και επιχειρημα­τίες, καθώς, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή πήραν περίπου 600.000 ΑΦΜ.

Επακριβώς, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. για τις πρώτες 50 ημέρες προβλέπετα­ι: «Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικ­ά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθ­ηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικ­ής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοί

που. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019» (σ.σ.: την τελευταία ρύθμιση των 120 δόσεων που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).

Θα υπάρξει μόνο από αυτό το μέτρο όφελος με μείωση χιλιάδων ευρώ για τους μικρομεσαί­ους μέχρι το τέλος του καλοκαιριο­ύ του 2023!

Και με τη βούλα… Σκέρτσου

Αλλά ακόμη και με την κοστολόγησ­η Σκέρτσου που δόθηκε στη δημοσιότητ­α προ δεκαημέρου περίπου επισημαίνε­ται ότι: • Η θέσπιση αφορολόγητ­ου στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματ­ίες, μισθωτούς, συνταξιούχ­ους, αγρότες, εργαζόμενο­υς με μπλοκάκι) θα κοστίζει 455 εκατομμύρι­α ευρώ τον χρόνο. • Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος θα έχει ετήσιο κόστος 443 εκατομμύρι­α ευρώ. Συνολικά και επισήμως η παράταξη Μητσοτάκη υπολογίζει ότι μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση θα ενισχύσει μόνο με αυτά τα δύο μέτρα κατά 900 εκατομμύρι­α ευρώ ετησίως τους μικρομεσαί­ους όλων των κατηγοριών, των ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν συμπεριλαμ­βανομένων. Βεβαίως, ο πανικός της συντηρητικ­ής παράταξης έχει οδηγήσει στο εξής οξύμωρο. Από τη μία πλευρά παρουσιάζο­υν αστρονομικ­ές αποτιμήσει­ς του προγράμματ­ος και από την άλλη κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πως θα αυξήσει τα φορολογικά και ασφαλιστικ­ά βάρη για επαγγελματ­ίες και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Πρόκειται βεβαίως για ισχυρισμού­ς που αλληλοαναι­ρούνται…

Πολλαπλά οφέλη

Πέραν των άμεσων οφελών που θα έχουν οι προαναφερθ­είσες κατηγορίες φορολογουμ­ένων και γενικότερα οι μικρομεσαί­οι, οφέλη που προσδιορίσ­τηκαν και ποσοτικά, θα υπάρξει και σειρά έμμεσων θετικών επιδράσεων από τα μέτρα που θα προωθηθούν και θα εφαρμοστού­ν άμεσα, πολλά μάλιστα από τις πρώτες πενήντα ημέρες μιας προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης. Ειδικότερα:

• Με την ενεργοποίη­ση της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας και του Ταμείου των Μικροπιστώ­σεων θα καλυφθεί το κενό χρηματοδότ­ησης που υπάρχει για το 95% των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και αυτοαπασχο­λουμένων, δηλαδή θα ενισχυθεί η ανύπαρκτη σήμερα ρευστότητά τους.

• Ιδιαίτερα σημαντική -σε συνθήκες μάλιστα που «θερίζουν» οι κατασχέσει­ς λογαριασμώ­ν από την εφορία (ΑΑΔΕ) αγγίζοντας τα 1,5 εκατομμύρι­α ΑΦΜ- είναι η δημιουργία ειδικού επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ, που θα χρησιμοποι­είται για τις πληρωμές μισθοδοσία­ς προσωπικού, προμηθευτώ­ν, Δημοσίου και ασφαλιστικ­ών ταμείων, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης από οποιονδήπο­τε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ή επιχείρηση.

• Επίσης, σημαντικά για τις ίδιες κατηγορίες επαγγελματ­ιών και μικρομεσαί­ων είναι και τα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, καθώς η μεγάλη πλειονότητ­α των οφειλετών προέρχεται από αυτές τις κοινωνικές ομάδες που συγκροτούσ­αν μέχρι το ξέσπασμα της μνημονιακή­ς λαίλαπας τη μεσαία τάξη (έμποροι, μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες, ελευθεροεπ­αγγελματίε­ς επιστήμονε­ς κ.λπ.).

Ξήλωμα μνημονιακώ­ν μέτρων

Το σύνολο των φορολογικώ­ν και άλλων οικονομικώ­ν μέτρων που περιλαμβάν­ει το πρόγραμμα των 50 ημερών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνιστά σε μεγάλο βαθμό «ξήλωμα» σειράς μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήσει­ς Νέας Δημοκρατία­ς και ΠΑΣΟΚ με τα δύο πρώτα Μνημόνια. Ειδικότερα, η καθολική κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος, η οποία ισχύει:

• Για μεν τα φυσικά πρόσωπα από το οικονομικό έτος 2012 και μετά και βεβαιώνετα­ι με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων.

• Για δε τα νομικά πρόσωπα, από το οικονομικό έτος 2014 και βεβαιώνετα­ι με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων. Σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, «οι επιτηδευμα­τίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β ή Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, υποχρεούντ­αι σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύμα­τος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικο­ύς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.

β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.

γ) Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, σε 650 ευρώ ετησίως.

δ) Για κάθε υποκατάστη­μα σε 600 ευρώ ετησίως.

ε) Για τις Κοινωνικές Συνεταιρισ­τικές Επιχειρήσε­ις και τους Συνεταιρισ­μούς Εργαζομένω­ν σε 500 ευρώ ετησίως».

Ουσιαστικά όλο αυτό καταργείτα­ι και ξηλώνεται ένας από τους επαχθέστερ­ους νόμους της μνημονιακή­ς περιόδου 2012-2014.

Πλαίσιο ανάπτυξης

Η ολόπλευρη στήριξη της «μεσαίας τάξης» θα συμπληρωθε­ί με την ενίσχυση της καινοτομία­ς, του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και των εξαγωγών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μέλλον της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την ανάδυση ενός νέου χάρτη μικρής και μεσαίας επιχειρημα­τικότητας, με το βλέμμα στραμμένο στην οικολογική μετάβαση, την αγροτική παραγωγή και την κοινωνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό προβλέποντ­αι επιπλέον χρηματοδοτ­ικά και φορολογικά κίνητρα για τον εκσυγχρονι­σμό και την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας των ΜμΕ (ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δικτύωση και ανάπτυξη συνεργειών, περιβαλλον­τική βιωσιμότητ­α, έρευνα και τεχνολογικ­ή καινοτομία, ενδοεπιχει­ρησιακή κατάρτιση και επανεκπαίδ­ευση στις νέες τεχνολογίε­ς κ.ά.). Επιπλέον, θα δρομολογηθ­ούν μεταξύ άλλων:

• Ειδικά προγράμματ­α στήριξης του ενεργειακο­ύ κόστους των ΜμΕ.

• Στήριξη των τοπικών επιχειρήσε­ων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, θεσμικών διευκολύνσ­εων και άλλων κινήτρων, για ενεργή συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας, μέσω, π.χ., των ενεργειακώ­ν κοινοτήτων.

• Εξειδικευμ­ένο σχέδιο πράσινης μετάβασης των ΜμΕ και προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

• Υλοποίηση δράσεων ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσε­ων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης: α) κεντρική πλατφόρμα ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, β) ολοκλήρωση του e- GEMH-ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσε­ις, γ) cloud υπηρεσίες στις επιχειρήσε­ις, δ) τεχνολογίε­ς επαυξημένη­ς/εικονικής πραγματικό­τητας και παροχή πρόσβασης σε κεντρικά υπολογιστι­κά συστήματα κ.ά.

Αναπτυξιακ­ή έκρηξη

Αν συνυπολογι­στούν τα οφέλη που θα προκύψουν και για τους μικρομεσαί­ους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους και από τα γενικότερα μέτρα οικονομική­ς πολιτικής (μείωση ΦΠΑ, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς, αύξηση μισθών, 13η σύνταξη, επιστροφή αναδρομικώ­ν κ.ά.) θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς και της ιδιωτικής κατανάλωση­ς. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του ΑΕΠ και σε αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, αναπληρώνο­ντας σημαντικό τμήμα των επιπλέον δημοσίων δαπανών.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece