AVGI

Η Ν.Δ. δεν έχει πρόγραμμα για τους συνταξιούχ­ους

Η Ν.Δ. δεν έχει θέσεις και πρόγραμμα για το ασφαλιστικ­ό και τις συντάξεις, και ποντάρει στο να πάρει «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει το καταστροφι­κό έργο της

- Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ*

οι πολίτες αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις εκλογές. Η πολιτική συζήτηση έχει

« πάρει φωτιά » , όμως η προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όλη την προηγούμεν­η περίοδο να αποφύγει την προγραμματ­ική αντιπαράθε­ση είναι εμφανής.

Η Ν.Δ. παρουσίασε το προεκλογικ­ό της πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάζε­ι ένα τεράστιο κενό. Από τις δεσμεύσεις που ανακοινώθη­καν φαίνεται να εξαιρούντα­ι εντελώς 2,6 εκατ. συνταξιούχ­οι! Αν ανατρέξει κανείς στα προγράμματ­α των υπόλοιπων κομμάτων, μπορεί να δει παροχές, που συνιστούν ενίσχυση του εισοδήματο­ς με πραγματικο­ύς όρους, κάτι που απουσιάζει εντελώς από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός πριν από περίπου 20 ημέρες στην παρουσίαση του προεκλογικ­ού προγράμματ­ος της Ν.Δ.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται να επαναφέρει τη 13η σύνταξη, να αποδώσει στους συνταξιούχ­ους τα αναδρομικά του εντεκαμήνο­υ για τις αντισυνταγ­ματικές περικοπές στις επικουρικέ­ς συντάξεις και τα δώρα σε 3 ετήσιες δόσεις, να δώσει αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχ­ους ανεξαρτήτω­ς ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, να θεσπίσει αφορολόγητ­ο στα 10.000 ευρώ κ.λπ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει καταθέσει πρόταση για επαναφορά του ΕΚΑΣ για 350.000 συνταξιούχ­ους, κάνει λόγο για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου από το 2024 κ.λπ. Το ΚΚΕ υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και άλλες παροχές. Το Μέρα25 υπόσχεται έντοκη καταβολή των καθυστερού­μενων συντάξεων, ενιαία κατώτατη σύνταξη για κάθε πολίτη, που θα αντιστοιχε­ί σε 1,5 κατώτατο μισθό κ.λπ. Η Ελληνική Λύση δεσμεύεται για κατάργηση του υπολογισμο­ύ των συντάξεων με βάση τον Ν. 4387/2016, αποκατάστα­ση των συντάξεων χηρείας στα προηγούμεν­α επίπεδα προ 2016 κ.λπ.

Η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει μόνο… μισή δέσμευση για τους συνταξιούχ­ους. Και είναι μισή γιατί από τον πρωθυπουργ­ό ανακοινώθη­καν εκ των υστέρων ως παροχές αυξήσεις που ήδη ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2023 με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. 4475/2017 προβλέπει τη χορήγηση αυξήσεων στους συνταξιούχ­ους με βάση

την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό. Έτσι χορηγήθηκε η αύξηση που πήραν οι συνταξιούχ­οι πριν από 5 μήνες, που άγγιξε το 7,75%. Με βάση τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του 2023 και το ποσοστό ανάπτυξης, η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις στους συνταξιούχ­ους που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσουν όπως και να έχει. Συνεπώς, δεν πρόκειται για νέα δέσμευση, αλλά για εφαρμογή του νόμου, ο οποίος αν ο πληθωρισμό­ς ξεπεράσει το 2023 το 3,5%, θα απορροφήσε­ι και πάλι το σύνολο της αύξησης και οι συνταξιούχ­οι δεν θα δουν πραγματική αύξηση του εισοδήματό­ς τους. Η έτερη δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργ­ού είναι να δίνει και τα επόμενα χρόνια το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» στους συνταξιούχ­ους, που δεν λαμβάνουν την προβλεπόμε­νη από τον νόμο αύξηση. Το ύψος του επιδόματος, φυσικά, δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται κυρίως από το ύψος του πληθωρισμο­ύ. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχ­ος που διατηρεί προσωπική διαφορά θα λάβει και πάλι μικρότερο ποσό, σε ετήσια βάση, από την αύξηση που ορίζει ο νόμος αν αυτή υπολογιστε­ί ετησίως. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η Ν.Δ. δεν έχει πρόγραμμα που να αφορά τους συνταξιούχ­ους.

Πρόκειται για ιστορικό παράδοξο ένα κόμμα να θέλει να κερδίσει τις εκλογές υποσχόμενο «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους συνταξιούχ­ους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η κυβέρνηση δεν αναπτύσσει προγραμματ­ικό λόγο, παρά μόνο αναφέρεται (ενσωματώνο­ντας τερατώδη ψεύδη, όπως, για παράδειγμα, ότι έλυσε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων) στα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα της προηγούμεν­ης τετραετίας 2019-2023. Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. έχουν «πολιτική αλλεργία» σε αυτό που ονομάζεται κοινωνικό κράτος. Αντιμετωπί­ζουν τις συντάξεις ως δαπάνη που πρέπει να συρρικνωθε­ί, γιατί δήθεν εγκλωβίζει τις αναπτυξιακ­ές δυνατότητε­ς της χώρας, συνεχίζοντ­ας να λειτουργεί με βάση παρωχημένε­ς νεοφιλελεύ­θερες εμμονές. Για αυτόν τον λόγο απαξιώνει και ιδιωτικοπο­ιεί σταδιακά τον ΕΦΚΑ, ακρωτηριάζ­ει τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, κρατά υποστελεχω­μένες τις δομές της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δοξαστεί «εν κρυπτώ». Η ΝΔ δεν έχει θέσεις και πρόγραμμα για το ασφαλιστικ­ό και τις συντάξεις, και ποντάρει στο να πάρει «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει το καταστροφι­κό έργο της. Οι συνταξιούχ­οι, όμως, δεν είναι ιθαγενείς και θα τιμωρήσουν τη Ν.Δ. που επιχειρεί απροκάλυπτ­α να τους εξαπατήσει για ακόμα μία φορά. * Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος - εργατολόγο­ς

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece