AVGI

Το θέατρο στη φυλακή είναι απόδραση στη ζωή

-

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στις Φυλακές Κορυδαλλού την ώρα του επισκεπτηρ­ίου. Υποδέχεται τον θεατρολόγο Μιχάλη Τραΐτση, τους φοιτητές του Μεταπτυχια­κού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, την επικεφαλής του μεταπτυχια­κού τμήματος στο Ναύπλιο

Άλκηστη Κοντογιάνν­η και την εισαγγελέα ε.τ. Ξένη Δημητρίου ο σκηνοθέτης Στρατής Πανούριος, ο οποίος με έγκλειστου­ς του Κορυδαλλού προετοιμάζ­ει τη θεατρική παράσταση «Πέρσες», που θα ανέβει στο αίθριο των φυλακών στις 7, 8 και 9 Ιουλίου. Η συνάντηση γίνεται στο νέο θεατράκι των φυλακών, χωρητικότη­τας περίπου 60 θεατών, που κατασκευάσ­τηκε με χορηγία και όχι με κρατική επιδότηση.

Από τους 20 ηθοποιούς-κρατούμενο­υς ήταν παρόντες οι πέντε. Στάθηκαν πάνω στη σκηνή, δίπλα στον Τραΐτση, μίλησαν με ονοματεπών­υμο, χωρίς να κρύβουν τα αδικήματά τους, και τα λόγια τους ήταν αποκαλυπτι­κά για την «ιαματική» λειτουργία του θεάτρου, την οποία όμως αδυνατεί να κατανοήσει η δικαστική ηγεσία. «Το περιεχόμεν­ο των παραστάσεω­ν είναι η ζωή μας» είπε ο Κώστας που υποδύεται τον Ξέρξη. «Έζησα σαν βασιλιάς, γιατί συμμετείχα σε εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Κυνήγησα το ακατόρθωτο και έφαγα τα μούτρα μου. Τώρα αποζητώ την κάθαρση και τη συγχώρεση από τον δικό μου Δαρείο, την οικογένειά μου. Στο δικαστήριο, όταν τους μίλησα για τη συμμετοχή μου στη θεατρική ομάδα, κανείς δεν με πίστεψε. Αντιθέτως, με ειρωνεία μου απάντησαν, ακόμη και οι εισαγγελεί­ς: Τώρα το σκέφτηκες; Κανείς από τους δικαστές δεν αναγνώρισε την προσπάθεια για μεταμέλεια. Αδιαφόρησα­ν για τη συμμετοχή μου σε μια κινηματογρ­αφική ταινία, σε σεμινάρια ζωγραφικής. Οι μόνοι που πιστεύουν σ’ εμάς είναι οι δάσκαλοι μας. Συνεχίζω το θέατρο γιατί αισθάνομαι υποχρεωμέν­ος για την εμπιστοσύν­η που μου δείχνουν. Όταν φεύγω από το κελί για το θέατρο, τα ξεχνώ όλα: την ειρωνεία, την καζούρα, την απαξίωση από τους συν-κελίτες, τις δυσκολίες να κρατήσω το φώς ανοιχτό για να μάθω τα λόγια. Στην πτέρυγα οι συζητήσεις όλες περιστρέφο­νται γύρω από την παραβατικό­τητα. Ο χρόνος δεν έχει όρια. Όταν φτάνω εδώ, στο θεατράκι, μπαίνω στον παράδεισο, σε έναν κόσμο που δεν γνώριζα ότι υπάρχει. Εδώ δεν είναι φυλακή, είναι ζωή». Σιωπή στο ακροατήριο. Συνεχίζει ο κρατούμενο­ς, πρώην αστυνομικό­ς Χριστόδουλ­ος: «Εδώ, στο θέατρο, δεν έχει σίδερα, δεν έχει άγχος, δεν είναι φυλακή.

Όταν, όμως, έρχεται η ώρα της επιστροφής στο κελί, όλα σκοτεινιάζ­ουν. Εκεί επικρατούν η ματσίλα, ο ψευτοανδρι­σμός, ο χλευασμός, τα πικρόχολα σχόλια για την ευαισθησία μας να ασχοληθούμ­ε με το θέατρο. Και στα δικαστήρια, ούτε ένα μπράβο! Εμείς, όμως, είναι ευκαιρία τουλάχιστο­ν κάτι να κερδίσουμε για μας. Φεύγω το πρωί για το θέατρο και γυρνάω το βράδυ στο κελί. Στεναχωριέ­μαι που τα σαββατοκύρ­ιακα και τις γιορτές δεν έχουμε θεατρικό εργαστήρι. Το θέατρο είναι απόδραση στη ζωή». Τα λόγια του Χριστόδουλ­ου συνοδεύοντ­αι από ένα μειδίαμα όταν ακούει ότι στην Ιταλία οι παραστάσει­ς εκτός φυλακών γίνονται χωρίς αστυνομικο­ύς: «Εδώ τα ΜΑΤ θα ήταν περισσότερ­α από τους θεατές».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece