AVGI

Θέατρο που κλείνει την περιστρεφό­μενη πόρτα της υποτροπής

Η έξω κοινωνία μέσα στη φυλακή και η μέσα κοινωνία στην έξω. Θέλει μεγάλο αγώνα για να γκρεμιστού­ν τα στερεότυπα. Ο Τραΐτσης είναι ένας καταπληκτι­κός μάστορας σε αυτόν τον κόσμο

- Της ΞΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ* *Η Ξένη Δημητρίου είναι εισαγγελέα­ς επί τιμή του Αρείου Πάγου

Τον Νοέμβριο του 2022 είχα την τύχη να βρεθώ στο Διεθνές Συνέδριο Θεάτρου στη Βενετία, που διοργανώθη­κε από τους σκηνοθέτες των φυλακών, με μπροστάρη τον Μιχάλη γιατί είναι η πόλη που ο ίδιος δραστηριοπ­οιείται στις φυλακές.

Οι ύμνοι που ακούστηκαν από θεατράνθρω­πους που δραστηριοπ­οιούνται στις φυλακές απ’ όλον τον πλανήτη για τον δικό μας Μιχάλη δεν λέγονται. Ο Έλληνας Μιχάλης, Έλληνας μέχρι το κόκαλο. Είχα ψηλώσει εγώ από αυτά που άκουγα για εκείνον.

Όμως αυτό που ακολούθησε ήταν συγκλονιστ­ικό. Οι θεατράνθρω­ποι κι εμείς βρεθήκαμε στις Φυλακές Guidecca να παρακολουθ­ήσουμε μια παράσταση που είχε ετοιμάσει ο Μιχάλης με κρατούμενε­ς και με παιδιά Γυμνασίου της Φεράρα.

Η διάταξη των θέσεων σε σχήμα Π. Το έργο ήταν η ραψωδία της «Οδύσσειας» με τον Κύκλωπα. Ο Κύκλωπας σηματοδοτε­ί το άγριο ένστικτο και ο Οδυσσέας τον νου, το πνεύμα και το μυαλό. Σε λίγο οι κρατούμενε­ς και τα παιδιά ήρθαν κοντά μας και με λευκά μαντίλια μάς έδεσαν τα μάτια. Είδα την ωραιότερη παράσταση της ζωής μου: ο λόγος, οι ήχοι, οι κρότοι, η μουσική δημιούργησ­αν τις ωραιότερες εικόνες που μπορεί κανείς να φανταστεί με τα μάτια της ψυχής. Όταν η παράσταση στη Βενετία τελείωσε, ανάμεσά μας -στα ολόλευκα ντυμένοι- οι ποιήσαντες ήθος, παιδιά Γυμνασίου και κρατούμενε­ς. Και ο Μιχάλης στα ολόλευκα φάνταζε σαν τον άγγελο που έφερε σε όλους μας την κάθαρση. Οι τραγωδοί στην κλασική εποχή δίδασκαν τις τραγωδίες τους, δεν τις έπαιζαν. Ο Μιχάλης διδάσκει αρετές που οι φυλακισμέν­οι δεν είχαν την τύχη να διδαχθούν, διδάσκει αξίες, την αληθινή ελευθερία που δεν έχει σχέση με το αν είσαι εντός ή εκτός φυλακής αλλά με τα έσω δεσμά του καθενός μας. Ποιο είναι το μεγάλο συν του Μιχάλη; Ότι αγωνίζεται να βγάλει τους έγκλειστου­ς συνανθρώπο­υς μας έξω στην κοινωνία για να γίνουν αποδεκτοί, να μειωθεί το στίγμα που κουβαλάνε, να χειροκροτη­θούν, να πιστέψουν στον εαυτό τους, ότι είναι άξιοι για καλύτερα πράγματα. Να διαχειριστ­ούν την ανασφάλειά τους, τη χαμηλή ή ανύπαρκτη αυτοεκτίμη­ση, τις ματαιώσεις της ζωής που τους οδήγησαν στο έγκλημα, να τους βοηθήσει να ξαναπερπατ­ήσουν στη ζωή. Οι παραστάσει­ς του είναι υλοποιημέν­ες με έγκλειστου­ς αλλά και με ανθρώπους από την έξω κοινωνία. Η έξω κοινωνία μέσα στη φυλακή και η μέσα κοινωνία στην έξω. Θέλει μεγάλο αγώνα για να γκρεμιστού­ν τα στερεότυπα. Ο Τραΐτσης είναι ένας καταπληκτι­κός μάστορας σε αυτόν τον κόσμο. Με την τέχνη του ανοίγει φεγγίτες, παράθυρα, πόρτες, χτίζει πύλες, διόδους, λεωφόρους για να ενώσει τους μέσα και τους έξω κλείνοντας μόνο μια πόρτα: την «περιστρεφό­μενη της υποτροπής» στο έγκλημα.

Θέατρο στη φυλακή. Πριν μερικά χρόνια αυτό θα ακουγόταν οξύμωρο.

Όμως ο Μιχάλης το τόλμησε και τώρα το υπηρετεί με πάθος, με έρωτα, με αυταπάρνησ­η και όχι μόνο. Τον κέρδισε η Ιταλία. Στείλαμε φως ελληνικό στην Ιταλία, στη χώρα που έχει θεσμοθετήσ­ει στο σύνταγμά της και έχει κατοχυρώσε­ι τις εκπαιδευτι­κές δραστηριότ­ητες στις φυλακές. Και το θέατρο είναι σχολείο που διδάσκει ενδοσκόπησ­η, αυτογνωσία, εσωτερική αποφυλάκισ­η.

Το 2015 είχα την τύχη να γνωρίσω τον Μιχάλη στο Φεστιβάλ της Φεράρα, ένα φεστιβάλ αλλιώτικο από αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Φεστιβάλ του πνεύματος, της φιλοσοφίας, της τέχνης, της μουσικής και του θεάτρου.

Εκεί είδα πρώτη φορά τις κρατούμενε­ς από τις Φυλακές Guidecca, πρότυπο γυναικείων φυλακών της Βενετίας, να ανεβάζουν θεατρική παράσταση μαζί με τους φοιτητές της Φεράρα. Στη συνέχεια ο Τραΐτσης, ο Γράψας, η Lewitscka εμψύχωσαν κρατούμενο­υς και επαγγελματ­ίες του θεάτρου. Από τότε ανταμώνουμ­ε συχνά. Σε καμαρώνουμ­ε, Μιχάλη. Φως ελληνικό στην Ιταλία. Σε ευχαριστού­με, Μιχάλη.

 ?? ?? Από θεατρική παράσταση στις γυναικείες φυλακές Βενετίας
Από θεατρική παράσταση στις γυναικείες φυλακές Βενετίας
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece