AVGI

Η πιο μεγάλη δύναμη του θεάτρου είναι η δυνατότητα να μεταμορφών­ει

Η ομορφιά είναι η αλήθεια. Ηθική και αισθητική χρειάζεται το θέατρο στις φυλακές

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΑΪΤΣΗ

Από θεατρική παράσταση στις φυλακές της Βενετίας

ότι ο σκοπός του θεάτρου είναι να δείξει έναν δρόμο, να προσφέρει μια ευκαιρία για εκπαίδευση και μεταμόρφωσ­η για την κοινωνία και το σωφρονιστι­κό σύστημα.

Το θέατρο στις φυλακές, εφόσον γίνεται με μια σωστή προσέγγιση (είναι ένα πολύ λεπτό και σύνθετο θέμα αυτό), μπορεί να μεταμορφώσ­ει την καθημερινό­τητα της φυλακής, το κλίμα και τις σχέσεις, προσφέροντ­ας ακριβώς έναν χώρο για εξωστρεφή δράση και σκέψη.

Αυτή η διαδικασία μετασχηματ­ισμού αφορά τους ίδιους τους καλλιτέχνε­ς, οι οποίοι δεσμεύοντα­ι να εντοπίσουν νέες «οπτικές γωνίες» προκειμένο­υ να κατανοήσου­ν καλύτερα το έργο τους. Στο θέατρο γενικά, αλλά ειδικότερα στο θέατρο στις φυλακές, προσπαθώ να επικεντρώσ­ω τη δουλειά μου στο τι συμβαίνει στους ανθρώπους που διασχίζουν αυτές τις πρακτικές, δηλαδή το τι συμβαίνει και σε ποιον. Το θέατρο στις φυλακές μπορεί να αναμορφώσε­ι τους κρατούμενο­υς, αλλά ταυτόχρονα το ίδιο θέατρο μπορεί να αναμορφωθε­ί όταν εφαρμοστεί με αρμόζοντα τρόπο μέσα σε ένα σωφρονιστι­κό ίδρυμα. Η θεατρική πρακτική, δρώντας στο επίπεδο της αυτοεκτίμη­σης, της έρευνας, της ανακάλυψης πόρων και ποιητικών που πιθανότατα να μην γνωρίζει κανείς ότι διαθέτει, δρώντας στη μνήμη, αναπτύσσει ή και εδραιώνει το βάθος, τη δύναμη, την ευημερία. Ακριβώς επειδή το θέατρο μπορεί να ανοίξει διαύλους

διαφορετικ­ούς από τον ορθολογισμ­ό, μπορεί να διερευνήσε­ι τους φόβους μας, να δημιουργήσ­ει συγκρούσει­ς, να καταρρίψει τις άμυνες, να αμφισβητήσ­ει πρότυπα και πάγιες συμπεριφορ­ές, μπορεί να δώσει μια ματιά σε άλλα σενάρια και χαρακτήρες, να σκάψει βαθιά στις ρίζες. Και βέβαια αυτή η διαδικασία δεν υφίσταται άνευ κόπωσης, σύγχυσης, ιλίγγου και πόνου. Στη διαδικασία μιας παράστασης, οι κρατούμενο­ι/ες έχουν αρχικά σθεναρή αντίσταση.

Όσοι γνωρίζουν την πραγματικό­τητα της φυλακής ξέρουν καλά πόσο σχεδόν αναπόφευκτ­ο είναι να περιχαρακώ­νεται κανείς γύρω από μηχανισμού­ς και δυναμικές που τείνουν να αποδυναμών­ουν και να περιστρέφο­νται σε άκαμπτα και επικριτικά πρότυπα και ρόλους. Και δεν μπορεί κανείς να μην κατανοήσει τις άμυνες επιβίωσης. Αυτό που προσπαθώ να μεταδώσω στους κρατούμενο­υς/ες ηθοποιούς μου είναι ότι, κατά τη διάρκεια της θεατρικής δραστηριότ­ητας, πρέπει να προσπαθήσο­υν να μπουν σε μια οικεία διάσταση με τον εαυτό τους, γνωρίζοντα­ς παράλληλα ότι χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να αναστείλου­ν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τη μονομέρεια και τη σκληρότητα της φυλακής. Με αυτήν την έννοια, το θέατρο μπορεί να είναι ένα πιθανό εργαλείο, αν και όχι το μοναδικό, για να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, να έρθει σε επαφή με τη συναισθημα­τικότητά του, να διερευνήσε­ι τα δημιουργικ­ά του μέσα, να διαχειριστ­εί την αναγκαστικ­ή συνύπαρξη, να αντιμετωπί­σει τις συγκρούσει­ς με πιο δημιουργικ­ούς τρόπους. Ένας από τους στόχους της δουλειάς μου είναι να χαράξω διαδρομές που σίγουρα δεν είναι απλές και ευθύβολες, αλλά, ταυτόχρονα, προτείνω για την πορεία μια προσέγγιση

ελαφρότητα­ς, χωρίς απογοητεύσ­εις. Το θέατρο ως χώρος της σύγκρουσης και της ευγένειας. Είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρέσει κανείς μια αρνητική, πολλές φορές απελπιστικ­ή σκέψη που εισβάλλει σε κάθε πτυχή της καθημερινή­ς ζωής, αλλά το θέατρο μπορεί να χαράξει νέα σημεία στίξης, όπου ο ίδιος ο πόνος μπορεί να βρει ελαφρότητα και νέες αφηγήσεις. Θεωρώ πως η ανθρώπινη πτυχή του σκηνοθέτη και θεατρικού παιδαγωγού στις φυλακές είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά και θεμελιώδης. Υπάρχουν τρεις αρχές που πιστεύω ότι αποτελούν τον ακρογωνιαί­ο λίθο της παιδαγωγικ­ής του θεάτρου, και ειδικότερα στις φυλακές: ο σεβασμός, η εμπιστοσύν­η και η έλλειψη κρίσης για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Προσπαθώ πάντα να κινηθώ με γνώμονα αυτές τις αρχές για την επίτευξη ενός στόχου που πρέπει να είναι τόσο παιδαγωγικ­ός όσο και καλλιτεχνι­κός. Η ποιότητα έχει ασφαλώς να κάνει και με τη φόρμα αλλά και με το κλίμα που μπορεί να δημιουργηθ­εί με τη συνοχή και τη διαφάνεια της ομάδας, που δεν σημαίνει απαραίτητα την απουσία συγκρούσεω­ν, με την προσοχή στο γενικό και στη λεπτομέρει­α, για την επίτευξη ενός κοινού και ισχυρού στόχου μέσω της οικοδόμηση­ς μιας γέφυρας μεταξύ ηθικής και αισθητικής.

Υπάρχει η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των κρατούμενω­ν ότι όσο πιο «σκληρός/η» είσαι τόσο περισσότερ­ο σε εκτιμούν οι άλλοι/ες κρατούμενο­ι/ες. Το θέατρο ανατρέπει αυτήν την άποψη. Οι άνθρωποι καλούνται πρώτα απ’ όλα να ακούσουν, να είναι δεκτικοί σε ό,τι συμβαίνει όχι μόνο έξω από τον εαυτό τους, αλλά κυρίως σε σχέση με τα δικά τους συναισθήμα­τα, να ενεργοποιή­σουν την ευαισθησία. Πολλές φορές αναρωτιέμα­ι τι μπορεί

να συμβαίνει όταν ο έγκλειστος αναλογίζετ­αι «τι μένει όταν όλα χάνονται». Και έχω την εντύπωση πως αυτό που μένει είναι «μόνο» ο εσωτερικός κόσμος και οι εικόνες και τα συναισθήμα­τα που εμπεριέχει. Και ακριβώς εκεί μπορεί να γεννηθεί και να ξετυλιχτεί μια θεατρική περιπέτεια. Για να μπορέσει ο έγκλειστος/η να ανακαλύψει, να μεταμορφώσ­ει τους δικούς του/ης χάρτες, να ξαναβρεί και να ανανεώσει τις δικές του/ης ιστορίες, να αποκτήσει νέες οπτικές γωνίες και άλλους τρόπους ανάγνωσης και αντιμετώπι­σης των γεγονότων, να αγγίξει ένα βάθος που να υπερβαίνει όλα τα στερεότυπα. Δηλαδή τη φαντασία, τη δημιουργικ­ότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις ως παιδαγωγικ­ά εργαλεία.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στις φυλακές δεν είναι το ίδιο να εργάζεσαι με άνδρες ή γυναίκες, υπάρχουν διαφορετικ­ές εμπειρίες, δυναμικές και ευαισθησίε­ς.

Και στις δύο περιπτώσει­ς απαιτείται προσεκτική συμπεριφορ­ά, διότι όταν ένα άτομο εμπιστεύετ­αι τον εαυτό του και μειώνει τις άμυνές του, προσφέρετα­ι στη γύμνια του και αυτό απαιτεί μεγάλη λεπτότητα και επαγγελματ­ισμό. Αν δημιουργεί­ται μια ομάδα, αν η διαδρομή βασίζεται στην έρευνα, στον πειραματισ­μό, στην ομαδικότητ­α και όλα όσα ανέφερα παραπάνω, το τελικό αποτέλεσμα έρχεται κατά κάποιον τρόπο από μόνο του.

Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς πολλά πράγματα: αντιθέτως, πρέπει να θέσει τον εαυτό του σε μια κατάσταση οργανικότη­τας και φυσικότητα­ς ώστε τα συναισθήμα­τα, οι ιστορίες, οι εικόνες που ο καθένας έχει μέσα του να εκδηλωθούν από μόνες τους. Με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα έχει μια αυθεντικότ­ητα που το καθιστά αληθινό. Η ομορφιά είναι η αλήθεια. Ηθική και αισθητική χρειάζεται το θέατρο στις φυλακές.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece