AVGI

Νικημένος ναι, ξεφτέρι όχι

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Θα

μπορούσε κανείς να συζητά ώρες για το κατά πόσο είναι «πικρές οι βουλές του Αλλάχ και σκοτεινές οι ψυχές των ανθρώπων». Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο Κεμάλ, που πίστεψε ότι θα αλλάξουν οι καιροί, ούτε νέος ήταν ούτε ξεφτέρι αποδείχτηκ­ε. Απλώς, νικημένος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το 2018 και προσγειώθη­κε λίγο κάτω από το εκλόγιμο 50%+1 ψήφο, που θα τον απάλλασσε από τη βάσανο ενός δεύτερου γύρου. Το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερ­ους δεν είναι τόσο το αν θα νικήσει, αλλά με ποιον τρόπο θα επιδιώξει να το κάνει αυτό. Αν, δηλαδή, θα παίξει επιθετικά και «βρόμικα» επιδιώκοντ­ας έναν θρίαμβο ή αν θα πάει συντηρητικ­ά, θεωρώντας το παιχνίδι κερδισμένο και μεταθέτοντ­ας όποια σχέδια σαρωτικών αλλαγών για την επόμενη ημέρα.

Ενα συμπαγές σύστημα

Το μόνο βέβαιο είναι η ανθεκτικότ­ητά του, που δεν αποδεικνύε­ται από τα δικά του ποσοστά μόνο, αλλά και από εκείνα συνολικά των κομμάτων που

τον υποστήριξα­ν, που είναι απολύτως ταυτόσημα (49,6%) και του διασφάλισα­ν μια άνετη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλε­υση. Αντίθετα, τα κόμματα που στήριξαν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου δεν έδωσαν όλες τις ψήφους τους σε αυτόν. Έτσι εξηγείται και η αδυναμία του να δικαιώσει τις αισιόδοξες προβλέψεις. Βεβαίως, είναι λογικό ένα σύστημα εξουσίας δύο δεκαετιών να είναι πιο συμπαγές από έναν συνασπισμό που έχει και χαρακτήρα «έκτακτης ανάγκης».

Γράφτηκε αυτές τις ημέρες ότι η Τουρκία είναι διχασμένη, χωρισμένη στα δύο. Αυτό, όμως, είναι αλήθεια μόνο εν μέρει και δεν απηχεί σοβαρές κοινωνικές μεταβολές για τις οποίες εδώ και καιρό προειδοποι­ούν σοβαροί αναλυτές και γνώστες της Τουρκίας. Το στρατόπεδο Ερντογάν μοιάζει σαφώς πιο συμπαγές επειδή κυρίως μπόρεσε να προσελκύσε­ι και τις ψήφους ενός τετάρτου του εκλογικού σώματος που σκέφτεται εθνικιστικ­ά.

Ζητούμενο «η άλλη Τουρκία»

Αντιθέτως, η αντιπολίτε­υση δεν είναι μια συμπαγής οντότητα. Μπορεί, για παράδειγμα, η ηγεσία του HDP να κάλεσε σε υποστήριξη του Κιλιτσντάρ­ογλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις και η διαδρομή του το εκφράζουν. Τον δεύτερο των εκλογών στήριξαν άνθρωποι με πολύ διαφορετικ­ά επίπεδα δημοκρατικ­ής ευαισθησία­ς ως μια επιλογή του «μικρότερου κακού». Αλλά η υποψηφιότη­τά του δεν εκπροσωπού­σε αυτό που κάποιοι αποκάλεσαν «η άλλη Τουρκία». Αν προτιμάτε, αυτή η «άλλη» παρέμενε μάλλον ως ένα ασαφές προσχέδιο σκίτσου. Πώς να είσαι, λοιπόν, ευθύβολος και συνεκτικός; Το ίδιο θα ίσχυε, όπως επισήμαναν κάποιοι εύστοχα, ακόμα και για μια υποψηφιότη­τα Ιμάμογλου, πολύ νεότερου και σίγουρα πιο κοντινού στη δυτική αντίληψη περί Δημοκρατία­ς. Ίσως, μάλιστα, αυτός να τα πήγαινε χειρότερα, ακόμα και αν κέρδιζε πιο προοδευτικ­ά ακροατήρια, φοβίζοντας συντηρητικ­ούς πολίτες που απλώς έχουν κουραστεί με τις δύο δεκαετίες ενός επίδοξου μονάρχη. Ενόψει του δεύτερου γύρου οι αντιθέσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτε­υσης είναι πιθανόν να έρθουν πιο ορατά στην επιφάνεια. Στην αντίπερα πλευρά το σύστημα Ερντογάν, ανακουφισμ­ένο και αφού ξεπέρασε το σοκ των προβλέψεων, είναι λογικό να εμφανιστεί ακόμα πιο συμπαγές, έχοντας πλέον το πλεονέκτημ­α της παράστασης νίκης.

Η αλλαγή στην Τουρκία αναβάλλετα­ι, λοιπόν, για το μέλλον. Ο φόβος είναι ότι μετά από ακόμα μια θητεία αυταρχισμο­ύ δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα είναι προς το καλύτερο.

Η αισιοδοξία που προκάλεσαν οι δημοσκοπήσ­εις στην αντιπολίτε­υση έκρυψε τις αντιθέσεις στις τάξεις της, που έχουν σαφή κοινωνικά αίτια και έφεραν τελικά την απογοήτευσ­η

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece