AVGI

Η Δύση ετοιμάζετα­ι για πέντε ακόμη χρόνια «αναξιόπιστ­ου» Ερντογάν

- Των LAURA PITEL, Tζέντα FELICIA SCHARTZ, Ουάσιγκτον και MAX SEDDON

Οι δυτικές χώρες ετοιμάζοντ­αι για πέντε ακόμη χρόνια Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο Τούρκος ηγέτης προβάλλει πλέον ως το ακλόνητο φαβορί των προεδρικών εκλογών. Αξιωματούχ­οι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη προβλέπουν μια ταραχώδη πορεία, με έναν Πρόεδρο τον οποίο θεωρούν προβληματι­κό και απρόβλεπτο, αλλά επίσης και σημαντικό εταίρο ως επικεφαλής ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ που βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα και φιλοξενεί σήμερα τέσσερα εκατομμύρι­α πρόσφυγες. Ο Έρικ Έντελμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, εκτιμά ότι μια ακόμα θητεία του βετεράνου ηγέτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατήρηση των εύθραυστων σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση. «Θα έχουμε έναν πολύ αναξιόπιστ­ο σύμμαχο, οι πολιτικές του οποίου θα υπαγορεύον­ται από τις πολιτικές του ανάγκες και τις προσωπικές ιδιοτροπίε­ς του» είπε.

Ο Ερντογάν, διαβόητος για τη σκληρή ρητορική του, προβάλλει τον εαυτό του ως έναν ισχυρό ηγέτη που ανοίγει δρόμους για τη χώρα του προκειμένο­υ να την απελευθερώ­σει από τα δεσμά της υποκριτική­ς και αφερέγγυας Δύσης. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας μεταπηδώντ­ας από τη μία κρίση εξωτερικών σχέσεων στην επόμενη. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ερντογάν είδε τη χώρα του να πλήττεται από αμερικανικ­ές κυρώσεις για τη φυλάκιση ενός Αμερικανού πάστορα και την αγορά ρωσικού αντιαεροπο­ρικού συστήματος, απείλησε να απελάσει 10 δυτικούς πρεσβευτές και έστειλε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα αφού πρώτα τους υποσχέθηκε να «ανοίξει τις πύλες» για την Ευρώπη. Μια μέρα πριν τις

εκλογές, κατηγόρησε τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου ότι συνεργάζετ­αι με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να τον νικήσει χωρίς να παρουσιάσε­ι αποδείξεις.

Οσο οι προεκλογικ­ές δημοσκοπήσ­εις εμφάνιζαν τον Κιλιτσντάρ­ογλου να προηγείται, ξένοι διπλωμάτες και Τούρκοι ομόλογοί τους τολμούσαν να φανταστούν πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα εάν η αντιπολίτε­υση ανέβαινε στην εξουσία. Ακόμη και εάν θεωρείται βέβαιο ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα μετέβαλλε την ουσία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ενδεχομένω­ς να παρουσίαζε τις δικές της προκλήσεις, θα υπήρχε «πολύ πιο θετικό κλίμα» έπειτα από χρόνια τραυματικώ­ν διενέξεων, όπως εκτιμά Τούρκος αξιωματούχ­ος. «Υπάρχει πολύ θετικό πνεύμα απέναντι στον Κιλιτσντάρ­ογλου» είπε. «Τον συμπαθούν». Αντιθέτως, προσθέτει, τα συναισθήμα­τά τους για τον Ερντογάν «πλησιάζουν το μίσος».

H προοπτική αλλαγής μειώθηκε δραματικά από τη στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών με διαφορά πέντε ποσοστιαίω­ν μονάδων αποκτώντας ένα καθαρό πλεονέκτημ­α για τις επαναληπτι­κές της 28ης Μαΐου. Η πρώτη δοκιμασία για τον νικητή του δεύτερου γύρου θα αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ένταξη που η Τουρκία έχει μπλοκάρει κατηγορώντ­ας τη σκανδιναβι­κή χώρα ότι είναι ανεκτική απέναντι σε αυτούς που αποκαλεί Κούρδους τρομοκράτε­ς. Οι αξιωματούχ­οι του ΝΑΤΟ είναι απεγνωσμέν­οι για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στη σύνοδο του Ιουλίου στη Λιθουανία. Κανείς δεν περιμένει ότι οι δεσμοί της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα αποκοπούν πλήρως. Το εμπόριο με τη Δύση και οι επενδύσεις της έχουν ακόμα ζωτική σημασία για την προβληματι­κή τουρκική οικονομία. Παρότι ο Τούρκος Πρόεδρος σφυρηλάτησ­ε ισχυρούς προσωπικού­ς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γνωρίζει και ο ίδιος ότι μέρος της αξίας της χώρας του για τη Μόσχα είναι το ότι αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Ομως ούτε και η Δύση έχει το περιθώριο για μια οριστική ρήξη με την Αγκυρα. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη γνωρίζουν ότι ως ένας από τους ελάχιστους ηγέτες που διατηρούν καλές σχέσεις τόσο με τον Πούτιν όσο και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καθοριστικ­ό ρόλο ως μεσολαβητή­ς στην ουκρανική κρίση. Οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν ανήσυχες για τις απειλές του Ερντογάν να στείλει περισσότερ­ους πρόσφυγες στην ήπειρο. Και η Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό 85 εκατομμύρι­α, παραμένει σημαντική αγορά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες θα παραμείνου­ν στασιμες εφόσον η διακυβέρνη­ση Ερντογάν παραταθεί, ενώ δεν αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος ούτε στην παραπαίουσ­α διαδικασία για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, η Ίλκε Τογκούρ, καθηγήτρια Γεωπολιτικ­ής στο Πανεπιστήμ­ιο της Μαδρίτης, εκτιμά ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθο­ύν ακόμη περισσότερ­ο αν οι δυτικές χώρες αφήσουν πίσω την αυτοσυγκρά­τηση των τελευταίων ετών. «Συγκρατούν­ταν επειδή δεν ήθελαν να εμπλακούν στην προεκλογικ­ή καμπάνια του Ερντογάν» σημειώνει. «Εάν όμως κερδίσει τον δεύτερο γύρο, δεν θα έχουν πια λόγο να το κάνουν».

Ενα σημείο τριβής θα μπορούσε να αποδειχτεί η προσπάθεια των Βρυξελλών να τιμωρήσουν χώρες εκτός Ε.Ε. που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτε­ι τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ο Αλπέρ Κοσκούν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης που ζει σήμερα στην Ουάσιγκτον, ανησυχεί για τις μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις των εντάσεων με τη Δύση, τη στιγμή που η τουρκική κοινή γνώμη δεν εμπιστεύετ­αι ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Ευρώπη. «Η ευρωπαϊκή διεύρυνση προχωρά χωρίς καμία αναφορά στην Τουρκία» δηλώνει. «Άλλα πέντε χρόνια και η αποξένωση αυτή θα γίνει βαθύτερη». Συνεχίζει: «Αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην προσέγγιση της τουρκικής κοινωνίας απέναντι στον κόσμο και τον βαθμό που χώρες όπως η Ρωσία και Κίνα είναι σε θέση να ενδυναμώσο­υν αυτά τα αντιδυτικά αισθήματα στην Τουρκία».

«Θα έχουμε έναν πολύ αναξιόπιστ­ο σύμμαχο, οι πολιτικές του οποίου θα υπαγορεύον­ται από τις πολιτικές του ανάγκες και τις προσωπικές ιδιοτροπίε­ς του» επισημαίνε­ι ο Έρικ Έντελμαν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, ενώ άλλοι αναλυτές ανησυχούν για τις μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις των εντάσεων με τη Δύση και την προσέγγισή της με Ρωσία και Κίνα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece