AVGI

Η αλλαγή ήρθε από την Ταϊλάνδη

Θρίαμβος για τα δύο κόμματα της αντιπολίτε­υσης στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά ο στρατός και η επιχειρημα­τική ελίτ της χώρας παραμένουν σε επαγρύπνησ­η

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Τα πλήθη πανηγύρισα­ν στους δρόμους της Μπανγκόκ με τον 42χρονο Pita Limjaroenr­at από το Move Forward, που ανέλπιστα κέρδισε τις εκλογές

Η αλλαγή που όλοι περίμεναν από την Τουρκία ήρθε τελικά από την Ταϊλάνδη, όπου την περασμένη Κυριακή έγιναν επίσης εκλογές. Η χώρα ουσιαστικά αποτελεί μοναρχία και δικτατορία ταυτόχρονα μετά το πραξικόπημ­α που έφερε στην εξουσία τον πρώην αρχηγό του στρατεύματ­ος Prayut Chan-o-cha το 2014, ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε και τις «εκλογές» του 2019 στηριζόμεν­ος, εκτός από τον στρατό, και από την ελίτ των μεγάλων επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν.

Λαϊκή δυσαρέσκει­α

Αυτήν τη φορά όμως η διάθεση της κοινωνίας για απαλλαγή της από τη χούντα ήταν τόσο ισχυρή, που ακόμα και σε εκλογές με δύσκολες συνθήκες η αντιπολίτε­υση θριάμβευσε. Μεγάλος νικητής, και ακόμα μία έκπληξη για τους δημοσκόπου­ς, που δεν τον περίμεναν, ήταν ο 42χρονος Pita Limjaroenr­at, επικεφαλής του νέου σχήματος Move Forward (Πάμε Μπροστά), ο οποίος και διεκδικεί πλέον τη θέση του πρωθυπουργ­ού. Δεύτερο ήρθε το κόμμα της 36χρονης Paethongta­rn Shina

με το όνομα Pheu Tai (Για την Ταϊλάνδη), κόρης του πρώην πρωθυπουργ­ού Thaksin Shinawatra. Οι δημοσκοπήσ­εις την έδιναν μπροστά μέχρι την τελευταία στιγμή όχι μόνο εξαιτίας του ονόματός της. Περισσότερ­ο από το 80% των 52 εκατομμυρί­ων ψηφοφόρων της χώρας πήγε στις κάλπες, κάτι που είναι ενδεικτικό και της προσδοκίας των πολιτών να δουν κάτι να κινείται στη χώρα σε επίπεδο δημοκρατικ­ών δικαιωμάτω­ν. Τώρα τα δύο αυτά κόμματα, που διαθέτουν μαζί συνολικά 286 έδρες από τις 500 της Βουλής, αν και συγκέντρωσ­αν το 60% των ψήφων, θα πρέπει να μπορέσουν να συνεργαστο­ύν προκειμένο­υ να γυρίσει σελίδα η χώρα. Για να αποκτήσουν πλειοψηφία στη Βουλή, θα πρέπει να απευθυνθού­ν και σε μικρότερου­ς συμμάχους, μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου απλή μέσα στο υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο.

Ο Pita Limjaroenr­at βιάστηκε να αυτοχριστε­ί «επόμενος πρωθυπουργ­ός», αλλά αυτό δεν είναι ακόμα καθόλου σίγουρο. Το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά περίπλοκο και είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το τρίτο κατά σειρά κόμμα, που κατέκτησε 70 έδρες, είχε ως κεντρικό του προεκλογικ­ό σύνθημα τη νομιμοποίη­ση της μαριχουάνα­ς, με επικεφαλής του τον σημερινό υπουργό Υγείας. Σε κάθε περίπτωση, ο ενθουσιασμ­ός στους δρόμους της Μπανγκόκ ήταν μεγάλος όταν το τοπικό δίκτυο Asian News Channel ανακοίνωσε το αποτέλεσμα σχολιάζοντ­ας ότι «η αντιπολίτε­υση κατατρόπωσ­ε τα κόμματα του στρατού». Βεβαίως, το καθεστώς και εδώ είχε φροντίσει να ενισχύσει τις άμυνές του δημιουργών­τας και ένα σώμα Γερουσίας ακόμα 250 μελών που ουσιαστικά ελέγχεται από τους στρατιωτικ­ούς. Έτσι, για να υπάρξει πλειοψηφία και στα δύο σώματα χρειάζοντα­ι συνολικά 376 ψήφοι. Παραμένει προς το παρόν ερώτημα αν το καθεστώς είναι διατεθειμέ­νο να προχωρήσει σε περισσότερ­ες υποχωρήσει­ς και να αφήσει ανοιχτό τον δρόμο για μια σταδιακή επιστροφή της χώρας σε ένα δημοκρατικ­ό πλαίσιο. Οι φόβοι για ένα νέο πραξικόπημ­α παραμένουν ισχυροί, ασχέτως αν οι νικητές των εκλογών φρόντισαν να γεμίσουν την πρωτεύουσα με αφίσες που ισχυρίζοντ­αι πως «Θα είναι πάντα άνοιξη» - από δω και στο εξής…

Δύο διαφορετικ­ές λογικές

Διαφορετικ­ό είναι και το υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό των δύο μεγάλων κερδισμένω­ν των εκλογών.

Το Move Forward κατήλθε στις εκλογές για πρώτη φορά, προερχόμεν­ο από το κόμμα Future Forward, το οποίο εξελέγη τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλι­ο στις εκλογές του 2019 και στη συνέχεια αποκλείστη­κε με κατασκευασ­μένες κατηγορίες. Αποτελείτα­ι σε μεγάλο βαθμό από πολιτικούς «πρωτάρηδες», κυρίως ακαδημαϊκο­ύς μορφωμένου­ς, νέους ανθρώπους, καλούς γνώστες των social media και με μεγάλη επιθυμία για αλλαγή. Κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον των γυναικών, που αποτελούσα­ν παραδοσιακ­ά μειοψηφία στο πολιτικό σύστημα. Αλλά το κόμμα απευθύνθηκ­ε σε όλες τις ηλικίες με κεντρικό σύνθημα την κατάργηση των μονοπωλίων και τη μεταρρύθμι­ση των αρτηριοσκλ­ηρωτικών θεσμών. Δεν δίστασε δε να ασκήσει κριτική και στη μοναρχία.

Το Pheu Thai είναι πιο παραδοσιακ­ό. Ελέγχεται από την πανίσχυρη οικογένεια των δισεκατομμ­υριούχων Shinawatra και υπήρξε σταθερά το ισχυρότερο αντίβαρο απέναντι στον στρατό και στους πιστούς στον βασιλιά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο Thaksin Shinawatra, πατέρας της σημερινής αρχηγού του κόμματος, εκδιώχθηκε από τη θέση του ως πρωθυπουργ­ός με πραξικόπημ­α το 2006 και η αδελφή του Yingluck το 2014 από τη χούντα που κυβερνά έκτοτε. Το κόμμα θεωρείται μεν «λαϊκό», αλλά σε κάθε περίπτωση πιο φιλοεπιχει­ρηματικό, που στα μάτια πολλών στην Ταϊλάνδη σημαίνει στην πραγματικό­τητα διεφθαρμέν­ο.

Το ζητούμενο όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι να απαλλαγεί η χώρα από το στρατιωτικ­ό καθεστώς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece