AVGI

Το όνειρο της αποδολαριο­ποίησης επιστρέφει

-

Η Αμερική έχει ένα δυνατό γεωπολιτικ­ό όπλο στα χέρια της το οποίο χρησιμοποι­εί όλο και πιο συχνά τελευταία, το δολάριο. Όμως δεν είναι πια λίγοι εκείνοι που θέλουν να ξεφύγουν από τη «δυναστεία» του και ν’ αλλάξουν τον κανόνα χρησιμοποι­ώντας άλλα νομίσματα. Θα τα καταφέρουν;

Το

πρώτο δολάριο, στη γνώριμη «πράσινη» μορφή του, τυπώθηκε μόλις το 1914, έναν χρόνο μετά την ίδρυση της ομοσπονδια­κής «υπηρεσίας» που είναι σήμερα γνωστή ως Fed, της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Federal Reserve Bank συστάθηκε το 1913 μεταξύ άλλων και για να τυπώσει δολάρια, βάζοντας τέλος στην αναξιοπιστ­ία και στην αστάθεια ενός χαοτικού νομισματικ­ού συστήματος που βασιζόταν μέχρι τότε στην κυκλοφορία τραπεζογρα­μματίων εκδιδόμενω­ν από μεμονωμένε­ς τράπεζες. Την ίδια χρονική περίοδο, η οικονομία των ΗΠΑ έγινε η μεγαλύτερη στον κόσμο, υπερκεράζο­ντας εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθο­ύσε να βασίζεται στο βρετανικό νόμισμα και η πλειονότητ­α των συναλλαγών γινόταν ακόμη σε βρετανικές λίρες.

Ηταν η εποχή που οι περισσό

τερες ανεπτυγμέν­ες χώρες συνέδεσαν τα νομίσματά τους με τον χρυσό ως τρόπο σταθεροποί­ησης των ισοτιμιών. Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1914, πολλές εξ αυτών ανέστειλαν τη χρήση τού κανόνα του χρυσού για να μπορούν να πληρώνουν τα στρατιωτικ­ά έξοδά τους με μετρητά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της αξίας των εθνικών νομισμάτων τους. Σε αντίθεση, η Βρετανία κράτησε τον κανόνα του χρυσού ευελπιστών­τας πως η λίρα θα διατηρούσε την κυρίαρχη θέση της στο σύστημα των διεθνών συναλλαγών, όμως αυτό την ανάγκασε τελικά σε δημόσιο δανεισμό, για πρώτη φορά στη διάρκεια του τρίτου έτους του πολέμου. Εκείνη την εποχή οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο δανειστής πρώτης επιλογής για πολλές χώρες που ήθελαν να αγοράσουν ομόλογα σε δολάρια. Η Βρετανία δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψ­ει κι αυτή τον κανόνα του χρυσού, το 1931, σε ένα τραυματικό γεγονός που αποδεκάτισ­ε τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των διεθνών εμπόρων οι οποίοι ακόμη συναλλάσσο­νταν σε λίρες.

Η αρχή

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και πριν ακόμη εμπλακούν άμεσα σε αυτόν, οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος προμηθευτή­ς των Συμμάχων σε όπλα και άλλα πολύτιμα αγαθά. Οι περισσότερ­ες χώρες πλήρωναν για τις προμήθειες αυτές σε χρυσό, καθιστώντα­ς τις Ηνωμένες Πολιτείες σιγά-σιγά, και μέχρι το τέλος του πολέμου, σε κάτοχο της μεγαλύτερη­ς ποσότητας χρυσού παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η επιστροφή στον κανόνα του χρυσού ήταν πρακτικά αδύνατη, αφού πολλές χώρες είχαν εξαντλήσει τα αποθέματά τους.

Το 1944, αντιπρόσωπ­οι από 44 συμμαχικές χώρες συναντήθηκ­αν

στο Μπρέτον Γουντς του Νιου Χάμσαϊρ (φωτό) για να συμφωνήσου­ν σε ένα σύστημα διαχείριση­ς των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών ώστε να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα. Η αντιπροσωπ­εία αποφάσισε ότι τα νομίσματα δεν θα συνδέονταν πλέον με τον χρυσό, αλλά με το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ, αφού πλέον το ίδιο το δολάριο είχε «συνδεθεί» de facto με τον χρυσό. Ο διακανονισ­μός έγινε γνωστός ως οι Συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς και καθιέρωσε την εξουσία των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες επωμίστηκα­ν το καθήκον να διατηρούν σταθερές συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες μεταξύ των εθνικών νομισμάτων και του δολαρίου. Με τη σειρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκα­ν ότι θα εξαργύρωνα­ν τα αμερικανικ­ά δολάρια σε χρυσό «κατόπιν ζήτησης». Με τις Συμφωνίες του Μπρέτον Γουντς το δολάριο ΗΠΑ στέφθηκε επίσημα το αποθεματικ­ό νόμισμα του κόσμου και η «εγγύηση» της αξιοπιστία­ς του ήταν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού που είχε συγκεντρώσ­ει η Αμερική χάρη στους δύο παγκόσμιου­ς πολέμους. Πλέον, αντί για αποθέματα χρυσού, οι χώρες συσσώρευαν αποθέματα δολαρίων. Από το 1934 η ισοτιμία του προς τον χρυσό ορίστηκε σταθερά στα 35 δολάρια ανά «καθαρή ουγκιά» (31,10 γραμμάρια).

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η ζήτηση για τίτλους του Αμερικανικ­ού Δημοσίου σε συνδυασμό με τις ελλειμματι­κές δαπάνες της Ουάσιγκτον για τη χρηματοδότ­ηση του Ψυχρού Πολέμου, του πολέμου στο Βιετνάμ και των εγχώριων κοινωνικών προγραμμάτ­ων, ανάγκασαν τη Fed να πλημμυρίσε­ι, κυριολεκτι­κά, τον κόσμο με δολάρια. Το γεγονός άρχισε να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Η σταθερότητ­α και η αξία του αμερικανικ­ού νομίσματος διακυβεύον­ταν. Η μία μετά την άλλη οι χώρες άρ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece