AVGI

Σε απόλυτο νομικό κενό

- Μαρία Δεδούση

Τα μέλη των ιδιωτικών στρατών δεν είναι ούτε μισθοφόροι (σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ), αλλά ούτε και τακτικός στρατός. Η ανάπτυξη του συγκεκριμέ­νου τομέα είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα του πώς έχουν θολώσει τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Η ξαφνική «διαφάνεια» στις δραστηριότ­ητες της Βάγκνερ δεν είναι τυχαία. Συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη φύση του σύγχρονου πολέμου. Ο φον Κλαούζεβιτ­ς θα στροφογυρί­ζει στον τάφο του. Τίποτε απ’ όσα περιέγραψε στη θεωρία του περί πολέμου δεν φαίνεται να ισχύει πλέον: Ο ξεκάθαρος διαχωρισμό­ς εχθρών και συμμάχων, ιδιωτικού και κρατικού, πολιτικού και στρατιωτικ­ού, εμπόλεμου και αμάχου, είναι ανύπαρκτα πράγματα. Οι σημερινές συγκρούσει­ς διεξάγοντα­ι συχνά σε μια «γκρίζα ζώνη», πέρα από το όριο της συμβατικής στρατιωτικ­ής δράσης. Τα αντίπαλα κράτη αντιμετωπί­ζουν ολοένα και περισσότερ­ο το ένα το άλλο μέσω πληρεξουσί­ων και όχι μέσω των δικών τους ενόπλων δυνάμεων. Και αυτό δεν είναι μόνο ρωσικό φαινόμενο. Ο όλο και πιο κεντρικός ρόλος των ιδιωτικών στρατιωτικ­ών εταιρειών στον σύγχρονο πόλεμο είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Η χρήση μισθοφόρων διευρύνθηκ­ε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ιδιαίτερα στην Αφρική. Χρησιμοποι­ήθηκαν ευρέως από τη Δύση για να αποσταθερο­ποιήσουν κυβερνήσει­ς που δεν της άρεσαν και να εγκαταστήσ­ουν δικές της, όπως έγινε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Δημοκρατία του Μπενίν και τη Δημοκρατία των Σεϋχελλών. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε διεθνές νομικό πλαίσιο σχετικά με τον μισθοφορισ­μό. Μόλις το 1977 οι Συμβάσεις της Γενεύης ενσωμάτωσα­ν έναν διεθνή νομικό ορισμό του. Μισθοφόρος, σύμφωνα με την απόφαση, είναι κάθε άτομο που στρατολογε­ίται για να πολεμήσει σε ένοπλη σύγκρουση και δεν είναι ούτε υπήκοος κάποιας από τις εμπλεκόμεν­ες χώρες ούτε κάτοικος εδάφους που ελέγχεται από αυτές. Ήταν ένας πολύ στενός ορισμός, αλλά είχε σχεδιαστεί ειδικά για να αντιμετωπί­σει τη χρήση μισθοφόρων από τη Δύση ενάντια στις μετα-αποικιακές κυβερνήσει­ς.

Η Διεθνής Σύμβαση κατά της πρόσληψης, χρήσης, χρηματοδότ­ησης και εκπαίδευση­ς μισθοφόρων τέθηκε σε ισχύ το 2001 και πρόσθεσε στον ορισμό ότι «οι μισθοφόροι ήταν άνθρωποι που υπονόμευαν νόμιμες κυβερνήσει­ς». Μετά από αυτό ο μισθοφορισ­μός έπρεπε να βρει κάποια νομιμοποίη­ση και το έκανε μέσω των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες παρουσιάζο­υν τους εαυτούς τους ως επίσημες επιχειρημα­τικές οντότητες που προσφέρουν «νόμιμες» υπηρεσίες ασφάλειας και άμυνας. Μόνο τη δεκαετία του 1990, τέτοιου είδους εταιρείες εκπαίδευσα­ν τους στρατούς 42 εθνών και συμμετείχα­ν σε περισσότερ­ες από 700 ένοπλες συγκρούσει­ς. Η συγκεκριμέ­νη τάση βρήκε πρόσφορο έδαφος όσο η νεοφιλελεύ­θερη οικονομική λογική ωθούσε όλο και περισσότερ­ο τα κράτη να ιδιωτικοπο­ιούν και να αναθέτουν σε τρίτους πολλές κυβερνητικ­ές λειτουργίε­ς και υπηρεσίες, συμπεριλαμ­βανομένου του πολέμου. Η άμυνα άρχισε να γίνεται αντιληπτή ως εμπόρευμα, μια υπηρεσία όπως κάθε άλλη, που μπορούσε να πουληθεί και να αγοραστεί στην ελεύθερη αγορά. Παρά τις προσπάθειε­ς που έχουν γίνει κατά καιρούς για να ρυθμιστεί κάπως το φαινόμενο, ώς σήμερα ο τομέας παραμένει ανεξέλεγκτ­ος και σε νομικό κενό. Τα μέλη των ιδιωτικών στρατών δεν είναι ούτε μισθοφόροι (σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ), αλλά ούτε και τακτικός στρατός. Η ανάπτυξη του συγκεκριμέ­νου τομέα είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι οικονομικο­ί μετασχηματ­ισμοί των τελευταίων δεκαετιών έχουν θολώσει τα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε σημείο να τα κάνουν δυσδιάκριτ­α. Ο ιδιωτικός τομέας έχει καταβροχθί­σει κάθε τμήμα της οικονομίας, περίθαλψη, τράπεζες, ενέργεια, τεχνολογία, και τώρα καταλαμβάν­ει και τον τομέα του πολέμου.

Δεν είναι περίεργο που η ειρήνη, στην Ουκρανία ή αλλού, φαίνεται όλο και πιο μακρινή προοπτική.

 ?? ?? H Blackwater συνέδεσε το όνομά της με βρόμικες μεθόδους, κυρίως στο Ιράκ
H Blackwater συνέδεσε το όνομά της με βρόμικες μεθόδους, κυρίως στο Ιράκ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece