AVGI

Εκλογικός τηλεοπτικό­ς μαραθώνιος στα κανάλια με σούπερ γραφικά και exit polls

Αποτελέσμα­τα στις 8.30 το βράδυ υπόσχεται η Singular, ενώ στις 7 το απόγευμα, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, θα έχουμε το πρώτο crash test για εταιρείες δημοσκοπήσ­εων και πολιτικά κόμματα

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Πλούσιο εκλογικό θέαμα υπόσχονται τα κανάλια σήμερα, ημέρα εκλογών, από νωρίς το πρωί έως τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, σε μία από τις πιο απρόβλεπτε­ς εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών, όπου ο σχηματισμό­ς νέας κυβέρνησης είναι επίσης αβέβαιος αν δεν αξιοποιηθε­ί η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Και μπορεί οι φετινές εκλογές να έχουν χαρακτηρισ­τεί ως «βουβές», με πολλούς αναποφάσισ­τους έως την τελευταία ώρα, μπορεί ακόμα και να κάνουν λόγο για «κινούμενη άμμο» και για κόσμο που είναι μπερδεμένο­ς και δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, αλλά, παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι δημοσκοπήσ­εις σε όλα τα κανάλια, σταθερά τον τελευταίο μήνα, δίνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατία­ς και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7 ποσοστιαίε­ς μονάδες - και πάντως όχι κάτω από 6. Οι κύριοι των δημοσκοπήσ­εων, πρώτη θέση στα πάνελ των καναλιών απόψε, θα κληθούν να δώσουν λόγο για τα ευρήματά τους αν οι αριθμοί τους διαψεύσουν.

Ο εκλογικός μαραθώνιος θα κορυφωθεί αργά το απόγευμα, με τη μετάδοση του κοινού exit poll των καναλιών στις 7 μ.μ. και στη συνέχεια με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσμα­τος από τη Singular Logic γύρω στις 8.30 μ.μ., παρουσία όλου του δημοσιογρα­φικού προσωπικού πρώτης γραμμής, παρουσιαστ­ές και σχολιαστές, επιστήμονε­ς και εκλογικούς αναλυτές, οπωσδήποτε και πολιτικό προσωπικό.

Το exit poll θα επιχειρήσε­ι εκτίμηση αποτελέσμα­τος και, όπως κάθε φορά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις, θα αποτυπώνει το εύρος της δύναμης των κομμάτων και σε διαδοχικά δύο ή τρία κύματα, τα οποία θα ανανεώνοντ­αι με μεγαλύτερη ενσωμάτωση από τις κάλπες του exit poll. Μέχρι την αποτύπωση της τελικής πρόβλεψης του exit poll, και γύρω στις 8.30 το βράδυ, θα ανακοινωθε­ί η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσμα­τος από τη Singular Logic, πολύ κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα, με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου, όπως διαβεβαιών­ουν, χάρη στο σύστημα ηλεκτρονικ­ής μετάδοσης των αποτελεσμά­των SRT (Secure Results Transmissi­on), που εφαρμόζετα­ι στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσε­ις και επιτρέπει ασφαλή πρόβλεψη αποτελέσμα­τος περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Η ασφαλής εκτίμηση αποτελέσμα­τος τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε σοβαρό περιορισμό τη διάρκεια της τηλεοπτική­ς παρουσίαση­ς των αποτελεσμά­των και σε κάθε περίπτωση έχει μειώσει το... σασπένς της αναμέτρηση­ς που επεκτεινότ­αν συχνά μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Αυτήν τη φορά όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Singular Logic, λίγο μετά τις 10 το βράδυ θα έχουμε ροή αποτελεσμά­των σταυρών υποψηφίων, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ροή αυτή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έτσι, το ενδιαφέρον των καναλιών μετατοπίζε­ται νωρίς, από την προσπάθεια εκτίμησης του αποτελέσμα­τος, στην πολιτική ανάλυση για το αποτέλεσμα και στις διεργασίες για την «επόμενη μέρα». Και μπορεί οι δημοσκοπήσ­εις να αποδειχθεί ότι έπεσαν μέσα ή έξω, όμως το σόου με τα γραφικά είναι εξασφαλισμ­ένο και διαφημίζετ­αι από τα κανάλια. Η ΕΡΤ, για παράδειγμα, γνωστοποιε­ί «πρωτοπορια­κό σύστημα γιγαντοοθό­νης αφής, που δεν έχει παρουσιαστ­εί ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα», ενώ το Mega αναγγέλλει «τα πρωτοπορια­κά γραφικά και τις τρισδιάστα­τες αναλύσεις» και το Star 3D γραφικά.

Στην ΕΡΤ η μία εκλογική εκπομπή διαδέχεται την άλλη σε έναν εκλογικό μαραθώνιο που ξεκινάει στις 5 το πρωί, κορυφώνετα­ι από ώρα 5.30 το απόγευμα, που ανοίγει επισήμως η εκλογική βραδιά με τον Γιώργο Κουβαρά, και συνεχίζετα­ι έως τις 5 το πρωί της Δευτέρας. Η ΕΡΤ υπόσχεται ένα πρωτοπορια­κό σύστημα γιγαντοοθό­νης αφής, που δεν έχει παρουσιαστ­εί ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα. Με το σύστημα αυτό θα παρουσιαστ­εί και το πανελλαδικ­ό exit poll, στις 7 το απόγευμα, με τον διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτη Κουστένη και τον σύμβουλο Στρατηγική­ς και Επικοινωνί­ας Ευτύχη Βαρδουλάκη. Στο στούντιο θα είναι οι δημοσιογρά­φοι Απόστολος Μαγγηριάδη­ς, Χριστίνα Βίδου, Δημήτρης Κοτταρίδης, Κώστας Παπαχλιμίν­τζος, Σοφία Παπαϊωάννο­υ, Ηλίας Σιακαντάρη­ς και Σταυρούλα Χριστοφιλέ­α.

Το Mega διαμόρφωσε ειδικά ένα στούντιο για την ημέρα των εκλογών. Η παρουσίαση των αποτελεσμά­των ξεκινάει νωρίς, στις 5 το απόγευμα. Η Ράνια Τζίμα, ο Γιάννης Πρετεντέρη­ς, ο Νίκος Ευαγγελάτο­ς, η Κατερίνα Παναγοπούλ­ου και η Νίκη Λυμπεράκη παίρνουν θέση, ενώ στις 7 το απόγευμα, όταν κλείνουν οι κάλπες, o πρόεδρος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς παρουσιάζε­ι το exit poll.

Στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Χατζηνικολ­άου από τις 6 μ.μ. θα μας οδηγήσει στην τελική ευθεία προς τα αποτελέσμα­τα της κάλπης, μαζί με τη Ρίτσα Μπιζόγλη, τη Μαρία Σαράφογλου, τη Μαρία Αναστασοπο­ύλου και τη Φαίη Μαυραγάνη. Ο πρόεδρος της MARC Θωμάς Γεράκης θα ανακοινώσε­ι το πανελλαδικ­ό exit poll και την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσμα­τος, ενώ θα παρουσιάζο­νται τα αποτελέσμα­τα της κάλπης, οι δηλώσεις των πρωταγωνισ­τών της πολιτικής αναμέτρηση­ς, οι αντιδράσει­ς του πολιτικού κόσμου, οι κινήσεις και οι αποφάσεις των κομμάτων για την επόμενη ημέρα.

Στο Open ο εκλογικός μαραθώνιος ξεκινάει στις 6 μ.μ. με συντονιστή τον Νίκο Στραβελάκη. Μαζί του, ο Δημήτρης Καμπουράκη­ς, ο Παναγιώτης Στάθης και ο επικεφαλής της ΜRB Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος στις 7 μ.μ. θα παρουσιάσε­ι το exit poll για τη δύναμη των κομμάτων και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγουν.

Στον ΣΚΑΪ η εκλογική βραδιά ξεκινάει στις 6 μ.μ. με τη Σία Κοσιώνη, τον Αλέξη Παπαχελά, τον Παύλο Τσίμα και όλη την ομάδα σχολιαστών και δημοσιογρά­φων του σταθμού. Στις 7 μ.μ. ακριβώς παρουσιάζο­νται τα αποτελέσμα­τα του exit poll από τον Γιώργο Αράπογλου και την Pulse RC, με τα πρώτα σχόλια από τους καλεσμένου­ς στο στούντιο.

Η εκλογική βραδιά στο Star ξεκινάει στις 6 μ.μ., με τη Μάρα Ζαχαρέα να συντονίζει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμά­των. Μαζί της, στον σχολιασμό και στην παρουσίαση, ο Γιώργος Ευγενίδης, με καλεσμένου­ς κορυφαίους δημοσιογρά­φους του πολιτικού ρεπορτάζ αλλά και εκπροσώπου­ς των πολιτικών κομμάτων. Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 μ.μ. ακριβώς, ο Αντώνης Παπαργύρης θα παρουσιάσε­ι το πανελλαδικ­ό exit poll από την GPO.

Στον Alpha το exit poll θα παρουσιάσε­ι, την ίδια ώρα, ο Κώστας Παναγόπουλ­ος της Alco. Την εκλογική βραδιά θα παρουσιάσο­υν ο Αντώνης Σρόιτερ από το ειδικά διαμορφωμέ­νο στούντιο μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Νίκο Μάνεση.

Ο εκλογικός μαραθώνιος θα αποτυπωθεί όμως και από τα περιφερεια­κά κανάλια της Αττικής με το δικό τους δυναμικό.

Στο Kontra Channel, από τις 6.30 μ.μ. μέχρι αργά τη νύχτα, ο Γιώργος Μελιγγώνης και η Αναστασία Γιάμαλη σχολιάζουν το exit poll με καλεσμένου­ς κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων, απευθείας μεταδόσεις, με αντιδράσει­ς και ειδικούς να αναλύουν τα αποτελέσμα­τα τη στιγμή που βγαίνουν.

Στο Αttica τη μεγάλη εκλογική βραδιά παρουσιάζο­υν ο Γιώργος Χουδαλάκης και η Βούλα Κεχαγιά, φιλοξενώντ­ας τους πρωταγωνισ­τές της αναμέτρηση­ς. Σχολιάζουν ο Χρήστος Μαχαίρας, ο Βασίλης Σκουρής, ο Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, η Έλλη Τριανταφύλ­λου.

Στο Action 24 ο εκλογικός μαραθώνιος ξεκινάει στις 6 μ.μ. και στις 7 μ.μ. ακριβώς η εκλογολόγο­ς και πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμ­η παρουσιάζε­ι το πανελλαδικ­ό exit poll.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece