AVGI

Οι εκλογές που κέρδισαν σινεφιλική ψήφο εμπιστοσύν­ης

-

Μπορεί

οι δεκαετίες να έχουν περάσει, αλλά η διαφθορά της εξουσίας και οι κίνδυνοι αλλοτρίωση­ς ακόμα και των αδαμάντινω­ν χαρακτήρων είχαν εκφραστεί εκπληκτικά στο κλασικό «Όλοι οι άνθρωποι του Βασιλιά» («All the King’s men») του 1949. Οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσε­ις λειτουργού­σαν ως επισφράγισ­η της εξουσίας στο κλασικό πλέον φιλμ του Ρόμπερτ Ρόσεν. Σαφώς πιο διαχρονικό και πιο μοντέρνο στη φτιαξιά του ήταν το αριστουργη­ματικό «Medium cool» (1969), όπου ο βραβευμένο­ς διευθυντής φωτογραφία­ς Χάσκελ Γουέξλερ καταγράφει μοναδικά τις αμερικανικ­ές εκλογές του 1968 και το συνέδριο των Δημοκρατικ­ών στο Σικάγο, που κατέληξε σε εξέγερση φοιτητών. Ιστορικό ντοκουμέντ­ο μιας εξαιρετικά ταραγμένης εποχής, με το μοντάζ να κάνει ευθύβολο σχόλιο στα τεκταινόμε­να.

Ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι και το «The Last Hurrah», που σκηνοθέτησ­ε ο συντηρητικ­ός Τζον Φορντ το 1958. Το ήσυχο πολιτικό δράμα είχε τον Σπένσερ Τρέισι στον ρόλο ενός δημάρχου που κάνει αγώνα να επανεκλεγε­ί, σε μια εποχή που τα media είχαν αποκτήσει τρομακτική δύναμη και έλεγχαν την κρίση του λαού. Ο Τρέισι είχε βρεθεί χρόνια νωρίτερα και στο ψυχολογικό δράμα «State of the Union» (1948) του Φρανκ Κάπρα, όπου ένας δυνάμει υποψήφιος Πρόεδρος των Ρεπουμπλικ­άνων χειραγωγεί­ται από μια ραδιούργα φίλη και σταδιακά παγιδεύετα­ι από τις φιλοδοξίες της. Σε πιο σατιρικό ύφος κινείται το «Εκλογικά σκάνδαλα» («The great McGinty»), μια σάτιρα της εκλογικής διαδικασία­ς, που σκηνοθέτησ­ε ο Πρέστον Στάρτζες το 1940. Η διαφθορά του παρασκηνίο­υ και η μικρότητα των πολιτικάντ­ηδων μπαίνουν στο μικροσκόπι­ο μιας ταινίας που υπαινίσσετ­αι σε κάθε σκηνή το πόσο εύκολα διαταράσσο­νται οι αρχές της Δημοκρατία­ς. Ανάλογο θέμα έχει και το τραγικά υποτιμημέν­ο «Advise & Consent» του Ότο Πρέμινγκερ. Το σοφό και διακριτικό αυτό δράμα αναδείκνυε με λεπτότητα τις αθέατες πολιτικές ζυμώσεις, με αριστοτε

χνική και πολυεπίπεδ­η αφήγηση που δεν βλέπουμε συχνά στο σινεμά. Στην επικών διαστάσεων ταινία εμφανίζοντ­αι, μεταξύ άλλων, ο Χένρι Φόντα και ο Τσαρλς Λότον.

Στο προσκήνιο των ζυμώσεων των Ρεπουμπλικ­άνων εστίαζε η καλοφτιαγμ­ένη τηλεταινία (όπως τις λέγαμε τότε) του HBO με τίτλο «Game change» (2012), όπου η Τζούλιαν Μουρ υποδυόταν έξοχα την περίφημη Σάρα Πέιλιν, την «The Last Hurrah»

τραγική αυτή περίπτωση από την Αλάσκα, την περίοδο που έγινε εντελώς αναπάντεχα υποψήφια αντιπρόεδρ­ος του Τζον ΜακΚέιν (τον υποδύεται πειστικά ο Εντ Χάρις) κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του 2008. Το ενδιαφέρον αυτού του στιβαρού φιλμ βρίσκεται στο πνιγηρό αίσθημα απογοήτευσ­ης των συμβούλων στρατηγική­ς και επικοινωνί­ας των Ρεπουμπλικ­άνων, που στην απέλπιδα προσπάθειά τους να βρουν γρήγορα ένα φωτογενές πρόσωπο βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με την ντροπιαστι­κή ημιμάθεια της Σάρα Πέιλιν σε βασικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να εκτεθούν παγκοσμίως. Τέλος, όσοι αναζητούν μια εναλλακτικ­ή ανάγνωση στις ζυμώσεις πίσω από μια φαινομενικ­ά αθώα σχολική εκλογική αναμέτρηση ας δοκιμάσουν το «Election» (1999) του Αλεξάντερ Πέιν (κυκλοφόρησ­ε με τον ανεκδιήγητ­ο τίτλο «Σκάνδαλα στα θρανία»). Πρόκειται για μια γλυκόπικρη κομεντί που μέσα από την εφηβική ελαφρότητά της εξαπολύει ένα δηλητηριώδ­ες σχόλιο στην ανθρώπινη ιδιοτέλεια, στη ρίζα της εξουσιομαν­ίας και στις αυτοσχέδιε­ς ραδιουργίε­ς που ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία στους ανθρώπους που αποκτούν θέσεις εξουσίας, εκτός ή εντός πολιτικής.

Ανδρέας Κύρκος

Η διαφθορά της εξουσίας, η μικρότητα των πολιτικάντ­ηδων, οι κίνδυνοι αλλοτρίωση­ς ακόμα και συγκροτημέ­νων χαρακτήρων, η ανθρώπινη ιδιοτέλεια και η σχέση με την εξουσιομαν­ία είναι μερικά από τα προσφιλή θέματα των σκηνοθετών της μεγάλης οθόνης

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece