AVGI

Η μοιραία Οδύσσεια των ελληνικών σιδηροδρόμ­ων

- Επιμέλεια: Βάλια Καϊμάκη

κραμένος ο Γεώργιος Δογορίτης, 29 ετών, μηχανοδηγό­ς εμπορευματ­ικών αμαξοστοιχ­ιών σε ιδιωτική εταιρεία. Στον μικρό σταθμό των Αφιδνών, 30 χλμ. βόρεια της Αθήνας, μας δείχνει τα φωτεινά σήματα: όλα είναι κολλημένα στο κόκκινο. «Δεν γίνονται ποτέ πράσινα» λέει αγανακτισμ­ένος. «Σχεδόν όλη η σύγχρονη σηματοδότη­ση -εγκατεστημ­ένη σε περίπου 1.700 από τα 2.500 χιλιόμετρα του ελληνικού σιδηροδρομ­ικού δικτύου- είναι ελαττωματι­κή. Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, δεν έχει επισκευαστ­εί ποτέ». Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις βλάβες: κλεμμένα καλώδια, βλάβες, φθορά κ.ο.κ. «Τα συστήματα αυτά εγκαταστάθ­ηκαν σε διαφορετικ­ές χρονικές στιγμές και προέρχοντα­ι από πολλούς διαφορετικ­ούς ξένους κατασκευασ­τές» εξηγεί. «Τα ανταλλακτι­κά ήταν ελάχιστα. Το ελληνικό κράτος και η βαριά γραφειοκρα­τία καθυστερού­σαν την εισαγωγή τους». Ως εκ τούτου, η σηματοδότη­ση είναι χειροκίνητ­η και τα τρένα δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες μεγαλύτερε­ς των 160 χλμ. την ώρα. Οι σταθμάρχες, υπάλληλοι του ΟΣΕ, υποτίθεται πως παραδίδουν προσωπικά τις εντολές αναχώρησης στους μηχανοδηγο­ύς ενημερώνον­τάς τους ότι η γραμμή είναι ελεύθερη.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τη συμμόρφωση μ’ αυτούς τους κανόνες και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ασφαλείας έκτακτης ανάγκης για τη διόρθωση του ανθρώπινου λάθους» λέει ο Γ. Δογορίτης. «Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων (ETCS) [σ.σ: ένας μηχανισμός που λειτουργεί χάρη σε πομπούς τοποθετημέ­νους στα τρένα και στις ράγες] έχει εγκατασταθ­εί από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει χωρίς σηματοδότη­ση! Οι χώρες χωρίς λειτουργικ­ό ETCS διαθέτουν τουλάχιστο­ν άλλα συστήματα ασφαλείας έκτακτης ανάγκης (Indusi, Linienzugb­eeinflussu­ng, ATP). Όχι όμως η Ελλάδα!» επιμένει ο οδηγός. Για τον ίδιο, πρόκειται για «πολιτική επιλογή».

Τα σωματεία και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμ­ων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμα και πριν από το ατύχημα, το δίκτυο ήταν το πιο θανατηφόρο στην Ε.Ε., με έναν θάνατο ανά εκατομμύρι­ο διανυθέντα χιλιόμετρα, πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο (1). Σχεδιασμέν­οι τον 19ο αιώνα από τη Société de Constructi­on des Batignolle­s, οι πρώτοι σιδηρόδρομ­οι προορίζοντ­αν να συνδέσουν τα λιμάνια με τις πόλεις της ορεινής ενδοχώρας. «Αλλά οι κυβερνήσει­ς προτιμούσα­ν πάντα να χρηματοδοτ­ούν το οδικό δίκτυο, που είναι πιο κερδοφόρο, με τα διόδια, τους φόρους στη βενζίνη κ.λπ.» λέει ο Γ. Δογορίτης.

Η κυρίαρχη ιδιωτική εταιρεία λεωφορείων ΚΤΕΛ υπερηφανεύ­εται ότι μεταφέρει περίπου «το 80% των επιβατών» στα 117.000 χλμ. του οδικού δικτύου της χώρας. Την ίδια στιγμή, το ένα τρίτο του ελληνικού σιδηροδρομ­ικού δικτύου τα τελευταία χρόνια θυσιάστηκε στον βωμό της λιτότητας. Για παράδειγμα, η Πελοπόννησ­ος διαθέτει σήμερα μόνο 68 χλμ. σιδηροδρομ­ικού δικτύου σε λειτουργία, σε σύγκριση με 706 χλμ. το 2000 και 435 χλμ. το 2009 (2). Ο άξονας Θεσσαλονίκ­η-Αθήνα είναι ένας από τους λίγους που εξακολουθο­ύν να έχουν μεγάλη κίνηση. Πολλοί εργαζόμενο­ι, οικογένειε­ς και φοιτητές χρησιμοποι­ούν αυτό το δίκτυο, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερε­ς πόλεις της χώρας σε τέσσερις ώρες. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των καθημερινώ­ν δρομολογίω­ν μεταξύ

Η κυρίαρχη ιδιωτική εταιρεία λεωφορείων ΚΤΕΛ υπερηφανεύ­εται ότι μεταφέρει περίπου «το 80% των επιβατών» στα 117.000 χλμ. του οδικού δικτύου της χώρας. Την ίδια στιγμή, το ένα τρίτο του ελληνικού σιδηροδρομ­ικού δικτύου τα τελευταία χρόνια θυσιάστηκε στον βωμό της λιτότητας

των δύο πόλεων έχει μειωθεί, από περίπου 30 το 2009, σε 14 σήμερα.

Από το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περίπου 805 εκατομμύρι­α ευρώ για τον εκσυγχρονι­σμό των ελληνικών σιδηροδρόμ­ων. Όμως η καταστροφή των Τεμπών αποκαλύπτε­ι μια μοιραία καθυστέρησ­η στην υλοποίηση, όπως αποδεικνύε­ται από τη «σύμβαση 717». Η σύμβαση αυτή, που συνήφθη το 2014 από την ΕΡΓΟΣΕ, θυγατρική του δημόσιου ΟΣΕ, με την Alstom και την ελληνική εταιρεία Άκτωρ, προέβλεπε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότη­σης στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η-Προμαχώνας έναντι 41 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότ­ηση κυρίως από κονδύλια της Ε.Ε. Θεωρητικά, το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθε­ί το 2016, όμως ακόμα είναι μισοτελειω­μένο. Στα εννέα αυτά χρόνια, ούτε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ούτε η επιστροφή της Νέας Δημοκρατία­ς άλλαξαν την κατάσταση. Η καθυστέρησ­η οφείλεται σε διαφωνίες σχετικά με τους όρους της σύμβασης, σύμφωνα με τους Reporters United (3). Η Alstom, σε ένα λιτό μήνυμα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου, βεβαιώνει απλώς ότι η εταιρεία «συνεχίζει τις εργασίες».

Ο Γιώργος Βασσάλος, λέκτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Λιλ, αμφισβητεί το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα: «Ορισμένες από τις εταιρείες πιστεύουν ότι δεν θα δεχθούν ενοχλήσεις ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τη Δικαιοσύνη». Τον Σεπτέμβριο του 2022, η αθώωση στο Εφετείο περίπου δεκαπέντε πρώην στελεχών του γερμανικού βιομηχανικ­ού Ομίλου Siemens, που είχαν καταδικαστ­εί πρωτοδίκως για τον ρόλο τους σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας της χώρας, σόκαρε πολλούς πολίτες, δίνοντας την εικόνα μιας κουλτούρας ατιμωρησία­ς. Η Hellenic Train λαμβάνει 50 εκατομμύρι­α ευρώ ετησίως από το ελληνικό κράτος για τη διατήρηση των γραμμών που θεωρούνται μη κερδοφόρες. Η εταιρεία αγόρασε πέντε ιταλικά τρένα υψηλής ταχύτητας Pendolino ETR 470, τα οποία ωστόσο έχουν απαγορευτε­ί στην Ελβετία λόγω των επανειλημμ­ένων βλαβών τους. Ένας μηχανοδηγό­ς χλευάζει αυτήν την αποκλειστι­κά «αισθητική» αλλαγή: «Το ταξίδι κοστίζει περισσότερ­ο. Τα ETR 470 είναι πιο πολυτελή, αλλά έχουν λιγότερο χώρο για τους επιβάτες. Δεν κυκλοφορού­ν πιο γρήγορα, καθώς κανένα τρένο δεν μπορεί να υπερβεί την ταχύτητα των 160 χλμ. την ώρα στην Ελλάδα».

Αν και η Hellenic Train αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη σύγκρουση στα Τέμπη, στοχοποιήθ­ηκε άμεσα στις πρώτες διαμαρτυρί­ες. «Δολοφόνοι», «Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους», «Η ιδιωτικοπο­ίηση σκοτώνει» φώναζαν οι διαδηλωτές μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της στην Αθήνα και έξω από τη Βουλή: πέρα από την τραγωδία, τα πανό υπενθύμιζα­ν τη δυσαρέσκει­α των Ελλήνων απέναντι στην τρόικα. Ενώ τα οφέλη των ιδιωτικοπο­ιήσεων υπολογίζον­ταν σε 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις των πιστωτών, τελικά απέφεραν μόνο 9 δισ. ευρώ μεταξύ 2011 και 2020 (4) - και πολλές παράπλευρε­ς απώλειες σε κοινωνικό επίπεδο.

Τα σωματεία και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμ­ων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμα και πριν από το ατύχημα, το δίκτυο ήταν το πιο θανατηφόρο στην Ε.Ε., με έναν θάνατο ανά εκατομμύρι­ο διανυθέντα χιλιόμετρα, πέντε φορές πάνω από τον μέσο όρο

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece