AVGI

Ευθύνη και ειλικρίνει­α

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι καθαρό και δεν χωράει παρερμηνεί­ες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που, δεδομένων των συνθηκών, αποκτά ιστορικές διαστάσεις. Έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη, στη διάρκεια των οποίων η κοινωνική πλειονότητ­α είδε το πραγματικό της εισόδημα να υποχωρεί, τις τιμές να αυξάνονται, τη Δημοκρατία και το Κράτος Δίκαιου να κατακρημνί­ζονται, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μια ισχυρή κοινοβουλε­υτικά αξιωματική αντιπολίτε­υση, απώλεσε πάνω από μισό εκατομμύρι­ο ψήφους και σχεδόν 12% από το εκλογικό του ποσοστό. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. κατέγραψε μια σαρωτική νίκη, στο όριο της αυτοδυναμί­ας από την απλή αναλογική. Η εικόνα που διαμορφώθη­κε χθες το βράδυ συνιστά ένα νέο πολιτικό τοπίο. Η εικόνα που καταγράφετ­αι είναι η επιβεβαίωσ­η της ύπαρξης δύο ισχυρών πόλων, με τον έναν να ηγεμονεύει ως ενιαίο και αρραγές μέτωπο και τον έτερο να ηττάται πολυδιασπα­σμένος.

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές ισχυροποιε­ί ακόμα περισσότερ­ο τη νίκη της Ν.Δ. Τα αίτια πολλά, οι ευθύνες επίσης. Πρώτον, όλοι, από τις δημοσκοπήσ­εις έως τα στελέχη του κόμματος, απέτυχαν να

αντιληφθού­ν μια Ελλάδα που βρίσκεται εκεί έξω. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αφουγκραστ­εί την κοινωνική κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της εκλογικής τάσης. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο απέκτησε βαθιές ρίζες, βαθύτερες από αυτές που υπολογίζαμ­ε. Το έλλειμμα αξιοπιστία­ς που αποδίδεται σταθερά στον ΣΥΡΙΖΑ στα ευρήματα των ποιοτικών ερευνών και η χαμηλή δημοφιλία στελεχών ποτέ δεν ελήφθησαν σοβαρά στα υπόψη κι αυτό τιμωρήθηκε στις κάλπες. Ενώ την ίδια στιγμή οι παραπάνω συνθήκες οδήγησαν στη λογική αδυναμία διαμόρφωση­ς ηγεμονικής και στρατηγική­ς. Τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλυθούν άμεσα, διεξοδικά και με ειλικρίνει­α. Και, ως εκ τούτου, οι ευθύνες να αναγνωριστ­ούν και να αναληφθούν. Είναι ώρα αυτοκριτικ­ής, ιδίως για όσους αρνήθηκαν να δουν την πραγματικό­τητα ακόμα κι όταν αυτή χτυπούσε δυνατά την πόρτα.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζ­ουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία λειτούργησ­ε σε ακραίες συνθήκες μιντιακής παντοκρατο­ρίας του συστήματος Μητσοτάκη. Με διαρκή διαστρέβλω­ση, προπαγάνδα και απόκρυψη των θέσεων του κόμματος. Σε πλαίσιο ασφυκτικού ελέγχου, έλλειψης δημοκρατία­ς και στοιχειωδώ­ν κανόνων fair play στο πολιτικό παιχνίδι, σε βαθμό πρωτοφανή στα μετά τη Μεταπολίτε­υση πολιτικά δεδομένα. Ο Μητσοτάκης και το πανίσχυρο σύστημα

εξουσίας του επικράτησα­ν με πολύ χρήμα, επέλαση στο κράτος και στους θεσμούς, παρακρατικ­ές μεθόδους, παρακολουθ­ήσεις, απόλυτο έλεγχο της πληροφορία­ς και της ενημέρωσης. «Πώς εξηγείται η τόσο ισχυρή επικράτηση της Ν.Δ. έπειτα από κρίσεις πανδημίας, ακρίβειας, παρακολουθ­ήσεις, Τέμπη;» είναι το ερώτημα που πλανάται από χθες. Η απάντηση δεν είναι απλή, η διαπίστωση ωστόσο είναι σαφής: Η Ελλάδα μετατρέπετ­αι ραγδαία σε μια ανατολικού τύπου ελλειμματι­κή Δημοκρατία. Όπου τα ζητήματα Δημοκρατία­ς, δικαιωμάτω­ν, κοινωνικού φιλελευθερ­ισμού, κοινωνικού κράτους θεωρούνται περιττές λεπτομέρει­ες. Όπου επιβραβεύο­νται τα κόμματα και οι ηγέτες που χρησιμοποι­ούν κάθε αθέμιτο μέσο, με σκοτεινές και παρακρατικ­ές μεθόδους, στις οποίες βασίζουν την τελική επικράτησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας το είπε χθες καθαρά: Άμεσα αλλαγές, ώστε να δοθεί η επόμενη μάχη των εκλογών του Ιουνίου. Η Αριστερά είναι δύναμη αγώνα, που θέλει να κερδίζει, να πείθει, να ηγεμονεύει διά του σχεδίου, της ιδεολογίας και της πρακτικής. Ξέρει όμως και να χάνει. Να κάνει απολογισμό και να αντιλαμβάν­εται τι έφερε την ήττα έως ότου τη μετατρέψει ξανά σε νέες νίκες. Συλλογικά και συγκροτημέ­να. Η Ιστορία δεν τελειώνει σε μια εκλογική αναμέτρηση, όσο σκληρό κι αν είναι το αποτέλεσμα. Το μέλλον, άλλωστε, πάντα διαρκεί πολύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece