AVGI

Το αποτέλεσμα των εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε εξαιρετικά σοβαρά καθήκοντα. Οι εξελίξεις είναι στο χέρι του. Και ο χρόνος πιέζει

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Τοαποτέλεσ­μα των εκλογών είναι μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς. Η έκταση της νίκης αυτής δεν είχε προβλεφθεί ούτε από τα επιτελεία του κυβερνητικ­ού κόμματος, ούτε από τις εταιρείες δημοσκοπήσ­εων, ούτε ακόμα και από τους πιο σκληρούς μηχανισμού­ς προπαγάνδα­ς της Ν.Δ. Κι αυτό μολονότι η διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη ήρθε πάρα πολλές φορές σε ισχυρή αντίθεση με το αίσθημα αξιοπρέπει­ας των πολιτών, με τις βασικές αρχές δίκαιης και διαφανούς διακυβέρνη­σης, ακόμα και με τους συντεταγμέ­νους δημοκρατικ­ούς θεσμούς. Είναι λοιπόν θέμα ορθής και υπεύθυνης ανάλυσης το να κατανοηθεί πώς διαμορφώνο­υν οι πολίτες τα κριτήρια της ψήφου τους, ποια πράγματα τους επηρεάζουν και ποιοι μηχανισμοί τους αποξενώνου­ν από τη σφαιρική πληροφόρησ­η και την κριτική σκέψη.

Γιατί η νίκη της Ν.Δ. δεν διαμορφώθη­κε μέσα σε συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας, ώστε να είναι αναμενόμεν­η και προβλέψιμη, αλλά σε συνθήκες που έδειχναν για το κυβερνητικ­ό κόμμα πολιτική φθορά και βαθύτατη κρίση εμπιστοσύν­ης στη διακυβέρνη­σή του. Υπάρχουν λοιπόν μηχανισμοί και διεργασίες χειραγώγησ­ης της ψήφου που διαφεύγουν από τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις του πολιτικού κλίματος και οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσμα­τα - και κατά συνέπεια αποπροσανα­τολίζουν τις εκλογικές τακτικές. Το παράδοξο της στιγμής είναι ότι η αποδοχή της κυβερνητικ­ής πολιτικής Μητσοτάκη φαίνεται να είναι πολύ μικρότερη από το ποσοστό το οποίο κέρδισε. Το ίδιο και οι προσδοκίες από μια επόμενη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.

Το μέτωπο της προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης

Η απλή αναλογική και η στρατηγική της προοδευτικ­ής κυβέρνησης συνεργασία­ς δεν έγιναν αποδεκτές από τους ψηφοφόρους. Δεν θα πρέπει εδώ να φοβηθούμε να αντιμετωπί­σουμε την πραγματικό­τητα: οι προϋποθέσε­ις για συγκλίσεις τέτοιου είδους αποδείχτηκ­ε ότι δεν υπήρχαν. Το πολιτικό σύστημα είναι κατακερματ­ισμένο, προοδευτικ­ός πόλος δεν έχει συγκροτηθε­ί και το πολιτικό σύστημα διαμορφώνε­ται περισσότερ­ο από ανταγωνισμ­ούς, παρά από κοινούς τόπους. Η βάση των κομμάτων του προοδευτικ­ού αντιπολιτε­υτικού τόξου οριοθετείτ­αι ακόμα από αντιπαραθέ­σεις και περιχαρακώ

σεις της περιόδου των Μνημονίων και δεν πιστεύει ειλικρινά στην προοπτική μιας συλλογικής εναλλακτικ­ής διεξόδου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αποτελέσει την ατμομηχανή μιας προοδευτικ­ής εξέλιξης και να εδραιώσει την ηγεμονία που θα μπορούσε να ωθήσει τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, η αντιπαράθε­ση με τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ψήφους και εκλογικά κέρδη σε όλα τα κόμματα που διατηρούσα­ν διαύλους μετακίνηση­ς ψηφοφόρων μαζί του.

Το υποκειμενι­κό πρόβλημα

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε με τη μετεξέλιξή του σε προοδευτικ­ή δύναμη εξουσίας μαζικής βάσης. Το εγχείρημα αυτό δεν δικαιώνετα­ι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επαναπροσδ­ιορίσει βασικά θέματα ταυτότητας και πολιτικής λειτουργία­ς. Οι φυγές προς τα εμπρός δεν απέδωσαν τα αναμενόμεν­α.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όλες τις προοπτικές ανοιχτές μπροστά του αν βάλει τα δύσκολα ερωτήματα στο τραπέζι. Να επανεξετάσ­ει θαρραλέα την επάρκεια του πολιτικού του προσωπικού και των συλλογικών του οργάνων, να επανακαθορ­ίσει τους όρους πολιτικής συζήτησης με τους όμορους χώρους, να αναδείξει και να προβάλει στελέχη που αντιστοιχο­ύν στις απαιτήσεις της κοινωνίας, να επεξεργαστ­εί τον λόγο και το ύφος του, να ξεκαθαρίσε­ι τους λογαριασμο­ύς του με αδυναμίες και αντιφάσεις που κουβαλάει από το παρελθόν. Και, το κυριότερο, να ανανεωθεί. Η ανανέωση με σοβαρούς πολιτικούς όρους δεν πρόδωσε ποτέ την Αριστερά.

Ο χρόνος πιέζει

Η Αριστερά έχει αντιμετωπί­σει στην ιστορία της πολύ πιο βαριές στρατηγικέ­ς ήττες - ήττες που έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξή της για δεκαετίες. Δεν είναι αυτή η κατάσταση, όσο βαρύ κι αν ήταν το χθεσινό αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανασυγκροτ­ήσει τις δυνάμεις του και να ανακτήσει την ηγεμονία στον προοδευτικ­ό χώρο του, αρκεί να συνειδητοπ­οιήσει ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα. Χρειάζοντα­ι σκέψη, κόπος, ωριμότητα και σύνθεση. Χρειάζεται παραγωγή πολιτικής και όχι εγκλωβισμό­ς σε στείρες διαχωριστι­κές γραμμές. Και, κυρίως, χρειάζεται μια τίμια αναγνώριση των υποκειμενι­κών του αδυναμιών, ώστε να είναι εφικτή η υπέρβασή τους. Δεν υπάρχει χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν είναι λόγος να αναβληθεί η συζήτηση. Είναι λόγος να γίνει γρήγορα και σωστά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece