AVGI

Διπλασίασε τα ποσοστά του ο λεγόμενος πατριωτικό­ς χώρος

Ικανοποίησ­η Βελόπουλου για την άνοδο. Οριακά εκτός Βουλής η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, που ευνοήθηκαν από την απουσία Κασιδιάρη

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Σημαντική

άνοδο κατέγραψε η Ακροδεξιά στις χθεσινές εκλογές, καθώς αν συνυπολογι­στούν και τα κόμματα του ευρύτερου «πατριωτικο­ύ χώρου», υπάρχει σχεδόν διπλασιασμ­ός των ποσοστών σε σχέση με το 2019. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου είχε μια αισθητή αύξηση, από το 3,7% στο 4,5%, παρά τις αποχωρήσει­ς βουλευτών και την εσωκομματι­κή αναστάτωση. Η ΝΙΚΗ, με σημαντική διείσδυση στο υπερσυντηρ­ητικό θρησκευόμε­νο κοινό, και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου έφτασαν οριακά κάτω από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ξεπερνώντα­ς μάλιστα σε ποσοστά το ΜέΡΑ25.

Τα κόμματα αυτά φαίνεται πως ενισχύθηκα­ν από τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη και διάφορων άλλων ακροδεξιών σχημάτων από τις εκλογές, ενώ η συνολική άνοδος της Ακροδεξιάς πιστοποιεί τη συντηρητικ­ή στροφή που καταγράφηκ­ε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ιδιαίτερα οι οπαδοί Κασιδιάρη φαίνεται πως ενίσχυσαν την Πλεύση Ελευθερίας και τη ΝΙΚΗ, καθώς η δημοσκοπικ­ή άνοδος των κομμάτων αυτών ξεκίνησε μετά τον αποκλεισμό του κόμματος των Ελλήνων. Αντίθετα, το ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπου­λου, που για ένα διάστημα επιχείρησε να αποτελέσει τη «βιτρίνα» Κασιδιάρη, συγκέντρωσ­ε ένα αρκετά χαμηλό ποσοστό, μόλις 0,26%, κάτω από διάφορες λίστες αντιεμβολι­αστών και το κόμμα Τζήμερου-Κρανιδιώτη.

«Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι» σημείωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ικανοποιημ­ένος από την εκλογική άνοδο της Ελληνικής Λύσης και την αύξηση των βουλευτών της από 10 σε 16. «Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Είμαστε το μοναδικό πατριωτικό ελληνικό κόμμα» πρόσθεσε ο Κ. Βελόπουλος. Η Ελληνική Λύση κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά της σε όλες σχεδόν τις περιφέρειε­ς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ήταν εμφανώς πιο αδύναμη στην Αθήνα.

Αντίστοιχη εικόνα με καλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές περιφέρειε­ς της Κεντρικής Ελλάδας, κατέγραψε και η ΝΙΚΗ, με πρόεδρο τον θεολόγο Δημήτρη Νάτσιο, ο οποίος είχε πρωταγωνισ­τήσει στις αντιδράσει­ς για το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού της Μαρίας Ρεπούση. Το κόμμα έχει σημαντική επιρροή στις εκκλησιαστ­ικές οργανώσεις, ενώ μεταξύ των υποψηφίων του είναι και η ανιψιά του Άγιου Παΐσιου. Η ΝΙΚΗ εμφανίστηκ­ε αδύναμη σε Αττική και Νότια Ελλάδα, στερούμενη της κοινοβουλε­υτική εκπροσώπησ­η.

Πάνω από Βελόπουλο, Βαρουφάκη στους νέους η Κωνσταντοπ­ούλου

Αντιθέτως, ισχυρά ποσοστά κατέγραψε σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου. Το κόμμα διπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 και εμφανίστηκ­ε ισχυρό στα μεγάλα αστικά κέντρα, χάνοντας κι αυτό οριακά την κοινοβουλε­υτική εκπροσώπησ­η. Η Ζ. Κωνσταντοπ­ούλου απευθύνθηκ­ε στους νέους ζητώντας τη στήριξή τους ενόψει των νέων εκλογών, ενώ εκτίμησε πως «πολύ σύντομα «η Ζωή θα είναι στη Βουλή». Μάλιστα, με βάση τα exit polls, η Πλεύση Ελευθερίας υπολογίζετ­αι πως πήρε 6% στους νέους, πάνω από το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece