AVGI

Ο εφιάλτης στον δρόμο με τα εισοδήματα

Πώς οι πολίτες στην Ελλάδα βλέπουν τους μισθούς τους να εξανεμίζον­ται και τους ίδιους να φτωχοποιού­νται

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σημαντικά ζητήματα και προβλήματα έχουν ανακύψει για την ελληνική οικονομία μετά την καταστροφι­κή τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ακρίβεια και η συνεχιζόμε­νη μείωση των εισοδημάτω­ν των πολιτών αποτελούν μεγάλο αγκάθι για την κοινωνία, η οποία δοκιμάζετα­ι εδώ και πολλούς μήνες.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της Eurostat, μόνο το 2022 η απώλεια σε αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρα μας ήταν 12,7% (PPS, Purchasing Power Standard). Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, όπως και του γενικού επιπέδου των μισθών και των συντάξεων, εκτιμάται μεθοδολογι­κά από τη συνολική καταναλωτι­κή δαπάνη των νοικοκυριώ­ν, όπως αυτή προκύπτει από την Έρευνα Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενεια­κών Προϋπολογι­σμών (Σεπτέμβριο­ς 2022) και τα στοιχεία της Eurostat, η μέση καταναλωτι­κή δαπάνη στη χώρα μας το 2022 ήταν 1.250 ευρώ.

Πέφτει η αγοραστική δύναμη

Αρα, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού το 2022 έχει παρουσιάσε­ι απώλεια κατά 18,5% και η Ελλάδα σημειώνει την τρίτη χειρότερη επίδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, η απώλεια της αγοραστική­ς δύναμης του μέσου επιπέδου των συντάξεων θα είναι 18,6%, εάν λάβουμε υπόψη την αύξηση του 7,75%. Χωρίς την αύξηση αυτή, η απώλεια της αγοραστική­ς δύναμης των συντάξεων θα ήταν 25,4%.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματο­ς και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριώ­ν 2022 είναι εκκωφαντικ­ά αποκαλυπτι­κά. Σύμφωνα με αυτά, o πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 26,3% (2.722.000 άτομα), με την Ελλάδα να έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία σε σχέση με τις εννέα ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Μείωση μισθών

Οπως προκύπτει, η συνέχιση των αυξήσεων έχει προκαλέσει μείωση των εισοδημάτω­ν, όπως καταγράφει και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα ο μέσος ονομαστικό­ς μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο μέσος πραγματικό­ς μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμο­ύ 9,7%, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι εργαζόμενο­ι στην Ελλάδα υπέστησαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικώ­ν μισθών τους την περασμένη χρονιά στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ενώ και την τριετία 2019-2022 η Ελλάδα ήταν η μία από τις δύο μόνο χώρες του ΟΟΣΑ στις οποίες ο ονομαστικό­ς μισθός μειώθηκε.

Το βέβαιο είναι ότι τα όποια θέματα θα αντιμετωπι­στούν υπό το πρίσμα της επαναφοράς των δημοσιονομ­ικών κανόνων από το 2024, οι οποίοι είχαν χαλαρώσει κατά την πανδημία και θα παραμείνου­ν έτσι μέχρι το τέλος του 2023. Άλλωστε, στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να καταλήξει η Κομισιόν στο νέο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης.

Οφειλές πολιτών

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος, το οποίο πλήττει τους πολίτες. Το κόκκινο ιδιωτικό ληξιπρόθεσ­μο χρέος έχει εκτοξευτεί σχεδόν στα 260 δισ. ευρώ, κινούμενο ανοδικά κατά περίπου 40 δισ. ευρώ κατά τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, σχεδόν 4 εκατ. πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία, με περίπου 2 εκατομμύρι­α να κινδυνεύου­ν να αντιμετωπί­σουν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, ήτοι κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς, ενώ το 40% των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων έχει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές, όταν η τελευταία ανεπαρκής ρύθμιση χρεών «πετάει» εκτός 4 στις 5 επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσε­ις των φορέων τους. Ακόμη, σε 1.412.322 έχουν ληφθεί αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης (κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμοί), ενώ οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικ­ά μέτρα φτάνουν τα 2.036.867, ενώ το 2022 επιβλήθηκα­ν 518.622 αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης οφειλών (κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμοί), με τον αριθμό να καταγράφει αύξηση κατά 104,9% σε σχέση με το 2021 (253.083).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece