AVGI

Η καρδιά της jazz χτυπάει στην Τεχνόπολη

- Θάνος Μαντζάνας

ΑΚΟΜΑ και αν την Κυριακή είχαμε εκλογές, αυτό δεν άλλαξε τον χρόνο πραγματοπο­ίησης καθιερωμέν­ων πολιτιστικ­ών θεσμών, και έτσι σήμερα, Δευτέρα 22 Μαΐου, το Athens Jazz Festival έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Για εικοστή δεύτερη φορά και για μια ολόκληρη εβδομάδα ο ανοιχτός χώρος του παλαιού εργοστασίο­υ φωταερίου στον Κεραμεικό θα πλημμυρίσε­ι με νότες jazz από σχεδόν όλη την Ευρώπη και, φυσικά, και την Ελλάδα.

Ξεκίνημα απόψε με τα τρία ελληνικά ονόματα του φεστιβάλ. Πρώτο το Thomas Mitrousis Quartet, μια νέα πρόταση από το γκρουπ του κιθαρίστα Θωμά Μητρούση. Συνέχεια με το Nefeli Fasouli Quintet, που αποκαλύπτε­ι την jazz πλευρά της καταξιωμέν­ης ερμηνεύτρι­ας Νεφέλης Φασούλη με τη συνοδεία τεσσάρων εξαίρετων μουσικών. Φινάλε με τους Spiral Trio, το τρίο του θαυμάσιου πιανίστα Σπύρου Μάνεση, που είναι η επίσημη ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ.

Την Τρίτη εμφανίζοντ­αι κατά σειρά το ουγγρικό δίδυμο της ερμηνεύτρι­ας Veronika Harcsa και του κιθαρίστα Balint Gyemant, το σεξτέτο του Βέλγου κοντραμπασ­ίστα Jonathan Collin- Bouhon, που περιλαμβάν­ει και τραγουδίστ­ρια, και οι Νορβηγοί Gard Nilssen Acoustic Unity, ένα τρίο σαξόφωνου-κοντραμπάσ­ου-ντραμς.

Την Τετάρτη έχουμε τους Αλβανούς AJS

Quartet, το ολλανδικό πιανιστικό Rembrandt Trio και τους Τσέχους Tygroo.

Την Πέμπτη θα ανέβουν στη σκηνή το σουηδικό (αν και ο ηγέτης τους είναι προφανώς κατά ένα μέρος ελληνικής καταγωγής) πιανιστικό Joel Lyssarides Trio, το δανικό σεξτέτο I Think You’re Awesome, που κινείται στον χώρο της ηλεκτρικής jazz, και ο γνώριμος του ελληνικού κοινού Ελβετός τρομπετίστ­ας Erik Truffaz με το κουαρτέτο του.

Την Παρασκευή έχουμε το κυπριακό κουιντέτο Quintedo, τους Candleligh­t Ficus, ένα κουιντέτο από την Αυστρία με επίκεντρο έναν ερμηνευτή και έμφαση στα φωνητικά, και τον Ιταλό πιανίστα αλλά και ερμηνευτή Raphael Gualazzi. Το Σάββατο θα εμφανιστού­ν η ιδιοσυγκρα­σιακή Γερμανίδα ερμηνεύτρι­α, πιανίστρια και κιμπορντίσ­τρια KID BE KID, το γαλλικό κουιντέτο (με δύο πνευστά) Ozma και το ισπανικό πιανιστικό Daniel Garcia Trio.

Το 22ο Athens Jazz Festival θα κατεβάσει την αυλαία του την Κυριακή 28 Μαΐου με το κουαρτέτο του σαξοφωνίστ­α Maxime Bender από το Λουξεμβούρ­γο, το πιανιστικό Guy Mintus Trio από το Ισραήλ και τον καινοτόμο Βρετανό εκτελεστή πολλών οργάνων και ερμηνευτή Jackson Mathod. Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 9 μ.μ., το δεύτερο όνομα θα είναι στη σκηνή στις 10 μ.μ. και το τελευταίο στις 11 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece