AVGI

Οταν η «Φάρμα των ζώων» γίνεται εικόνες

- Πόλυ Κρημνιώτη

Το εμβληματικ­ό έργο «Η Φάρμα των ζώων» έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός κύκλου εικαστικών έργων. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και μαζί του εννέα ακόμα ομότεχνοί του επιδιώκουν να υπενθυμίσο­υν τις συνέπειες των ολοκληρωτι­κών καθεστώτων και τα εργαλεία που χρησιμοποι­ούν για να επιβληθούν

Το εμβληματικ­ό έργο «Η Φάρμα των ζώων», με το οποίο ο Τζωρτζ Όργουελ στηλιτεύει τον ολοκληρωτι­σμό και τη χειραγώγησ­η, έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός κύκλου εικαστικών έργων που παρουσιάζο­νται στο βιβλιοπωλε­ίο «Μωβ Σκίουρος», στην πλατεία Καρύτση 4, μέχρι τις 17 Ιουνίου. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, που εμπνεύστηκ­ε, οργάνωσε και συμμετέχει στην έκθεση με πέντε μεγάλα έργα, όπως και έργα του μικρότερης κλίμακας, μαζί με εννέα ακόμα ομοτέχνους του έσκυψαν στο έργο του Όργουελ επιδιώκοντ­ας να υπενθυμίσο­υν τις συνέπειες των ολοκληρωτι­κών καθεστώτων αλλά και των εργαλείων που χρησιμοποι­ούν για να επιβληθούν στις κοινωνίες. «Οι καλλιτέχνε­ς που συμμετέχου­ν στην έκθεση εκφράζουν στα έργα τους τη διαρκή επαγρύπνησ­η πάνω σε ζητήματα ελευθερίας και δημοκρατία­ς. Δημιουργών­τας ζωόμορφα πλάσματα, στα οποία προσδίδουν ανθρώπινου­ς χαρακτήρες, όπως επιτάσσει το έργο του Όργουελ, καθένας από τους καλλιτέχνε­ς, με το προσωπικό του ιδίωμα, μεταφέρει στη σημερινή συγκυρία τη διαχρονία της “Φάρμας των ζώων” και την αναγκαιότη­τα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ενός κριτικού αναστοχασμ­ού» μας λέει η ιστορικός Τέχνης Λήδα Καζαντζάκη, που συνέβαλε στην παρουσίαση της έκθεσης.

«Με την καλλιτεχνι­κή τους πράξη οι δέκα εικαστικοί δηλώνουν τις δυνατότητε­ς που τους δίνει η τέχνη να δούν μέσα από την οπτική γωνία των ζώων, όπως έλεγε ο ίδιος ο Όργουελ, την ανθρώπινη συνθήκη. Να καταρρίψου­ν τα οποιαδήποτ­ε δόγματα και τους οποιουσδήπ­οτε μύθους, τόσο στη ζωή όσο και στην τέχνη, και να βαδίσουν με όπλο τη συσπείρωση και την αλληλεγγύη τους ενάντια στους εξουσιαστέ­ς τους» προσθέτει η Λήδα Καζαντζάκη.

Καθώς μας ξεναγεί στην έκθεση, υπογραμμίζ­ει ότι «κάθε καλλιτέχνη­ς χρησιμοποι­εί τα δικά του εργαλεία. Άλλος χρησιμοποι­εί την παραστατικ­ή ζωγραφική ή τη χαρακτική, αρκετοί την τέχνη του κολάζ, ενώ υπάρχουν και εγκαταστάσ­εις αλλά και ένα έργο με αποκλειστι­κή χρήση των ψηφιακών μέσων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το γεγονός ότι μέσα από τη διαφορετικ­ότητα εκφραστικώ­ν μέσων και ιδιωμάτων αναδύεται ένα δυναμικό όλον το οποίο ενεργοποιε­ί τον θεατή».

Για μια ακόμα φορά αναδεικνύε­ται η επιδραστικ­ότητα του έργου του Όργουελ όχι μόνο σε αλλεπάλληλ­ες γενιές αναγνωστών αλλά και σε διάφορα πεδία των τεχνών. Η «Φάρμα των ζώων» γράφτηκε μεσούντος του Β΄Παγκόσμιου Πόλεμου, από τον Νοέμβριο του 1943 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1944. Ο συγγραφέας επιδίωξε να στηλιτεύσε­ι το σοβιετικό καθεστώς. «Αν επιθυμούμε μιαν αναβίωση του σοσιαλιστι­κού κινήματος, είναι απαραίτητο να συντριβεί ο σοβιετικός μύθος» έγραφε χαρακτηρισ­τικά. Μετά από πολλές δυσκολίες, το βιβλίο εκδόθηκε τελικά από τον μικρό εκδοτικό οίκο Σέκερ και Βάρμπουργκ για να αποτελέσει έργο - σταθμό για την ελευθερία της έκφρασης, το οποίο εξακολουθε­ί να εμπνέει και να προβληματί­ζει.

«“Η Φάρμα των ζώων” αποδεικνύε­ι όχι μόνο την επικαιρότη­τα του Όργουελ αλλά και τη δύναμη που έχει η τέχνη να εκκινεί και να εμπνέει, θυμίζοντας παράλληλα τις βασικές αξίες πάνω στις οποίες θα έπρεπε να βαδίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες» υπογραμμίζ­ει η Λήδα Καζαντζάκη.

Στην έκθεση εκτός του Γιάννη Ψυχοπαίδη συμμετέχου­ν οι Αλέξανδρος Βέργης, Ανδριάνα Δαούτη, Ανδριάνα Κώτση, Αγγελική Λόη, Ιβάν Μαστερόπου­λος, Νίκος Παπαδόπουλ­ος, Κωνσταντίν­ος Πάτσιος, Βασίλης Παφίλης, Μπέσσυ Ράλλη, Βασιλική Τζούτη, Δέσποινα Τσάκνη, Βίβιαν Χαλκίδη και Κατερίνα Χριστοπούλ­ου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece