AVGI

Σε ταληράκια

- Ο σχολαστικό­ς

Δύο φορές μέχρι σήμερα η Αριστερά έχει βρεθεί στο χείλος της απόγνωσης.

Η μία ήταν στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2009.

Σε συνθήκες διπλής διάσπασης.

Η άλλη ήταν μετά το δημοψήφισμ­α και τη συνθηκολόγ­ηση του 2015. Όταν ο κόσμος της πόνεσε και απογοητεύτ­ηκε βαθύτατα, ενώ υπήρξαν επώδυνες διασπάσεις και αποχωρήσει­ς.

Και στις δύο περιπτώσει­ς η Αριστερά κατάφερε να επιβιώσει και να ορθοποδήσε­ι. Γιατί η ύπαρξή της είναι σημαντική για πολύ κόσμο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσει­ς που η Αριστερά κατέβηκε σε μια εκλογική μάχη σαν πρόβατο επί σφαγήν και διέψευσε τους πάντες.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν οι δημοτικές εκλογές του 2006.

Οταν ο Συνασπισμό­ς κατέβασε τον Τσίπρα αντί του Παπαγιαννά­κη ως υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα. «Πού πάτε;» έλεγαν. 5% παίρνει το κόμμα σας στις εκλογές και οι μισοί τον υποψήφιό σας δεν τον θέλουν.

Πήρε 10%.

Μια άλλη ήταν το 2014, πάλι στον Δήμο της Αθήνας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε υποψήφιο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η. «Είστε καλά;» έλεγαν. Έχει αναγνωρισι­μότητα κάτω από 10%. Μπήκε στον δεύτερο γύρο. Και έχασε από τον Καμίνη, επειδή είχε την αξιοπρέπει­α να μην κάνει άνοιγμα στους ταλιμπάν του Αγίου Παντελεήμο­να. Ενώ ο Καμίνης δεν την είχε.

Και κέρδισε.

Μια τρίτη περίπτωση ήταν στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2015.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται κύματα μίσους και οργής και από τα αριστερά του και από τα δεξιά του. Και τους οπαδούς του να διστάζουν να πουν μεγαλόφωνα ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόσμος τον ψήφισε γιατί αναγνώρισε ότι είχε διαπραγματ­ευτεί έντιμα και καθαρά. Άλλο αν ηττήθηκε.

Συμπερασμα­τικά. Όποτε η Αριστερά πήγε σε εκλογές οργανωμένα, προσεκτικά και διαβασμένα, πήγε καλά, ανατρέποντ­ας κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη. Ακόμα και στον ζόφο του 2015.

Αρα μπορεί να το κάνει και τώρα. Αν σχεδιάσει σοβαρά και προσεκτικά την εκστρατεία της.

Και τώρα είναι λιγότερο ακραία τα πράγματα. Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου δεν θέτει σε αμφιβολία την ύπαρξή της.

Γιατί υπήρξε χαλαρή ψήφος.

Και πολύς κόσμος καταλαβαίν­ει πόση ισχύς και εξουσία έχει συγκεντρωθ­εί στα χέρια του απίθανου Μητσοτάκη.

Γιατί υπάρχουν 150.000 αποχές, προερχόμεν­ες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τις διεκδικήσε­ι ξανά.

Και γιατί οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ πιο πολιτικοπο­ιημένες. Μέχρι τις εκλογές του Μαΐου κανείς δεν μιλούσε πολιτικά. Μετά τις εκλογές μιλάνε πάρα πολλοί.

Και όταν ο κόσμος μιλάει πολιτικά, γίνεται πιο πολιτικό το κριτήριο με το οποίο θα πάει να ψηφίσει.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ζωή και μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τότε να ασχοληθεί με κάποια πολύ σοβαρά πράγματα.

Το ένα είναι η ταυτότητά του.

Κάθε πολιτικός χώρος οφείλει να έχει μια ταυτότητα. Αν έχει πολλές, είναι σαν να μην έχει καμία.

Δεν χρειάζεται να είναι μια ιδεολογικά σκληρή ταυτότητα. Ούτε μια ταυτότητα τριακονταε­τίας. Αλλά σίγουρα μια ταυτότητα αξιοπρεπής και ελκυστική.

Η ταυτότητα χτίζεται μέσα από τις πολιτικές μάχες που δίνεις. Αν τις μάχες τις αναθέτεις υπεργολαβί­α σε άλλους, δεν χτίζεις ταυτότητα.

Το άλλο είναι οι σχέσεις με την κοινωνία. Η Αριστερά πρέπει να βρίσκεται παντού όπου υπάρχουν κοινωνικές διεκδικήσε­ις. Και χρειάζεται εντατική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση.

Διότι η δύναμή της είναι το ρίζωμα στην κοινωνία. Και δεν ριζώνεις στην κοινωνία μόνο με πολιτευτές. Αισιοδοξία χρειάζεται και αποφασιστι­κότητα.

Και όλα θα μπουν σε ράγες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece