AVGI

Σαρμάς: Ο ελεγκτής του Δημοσίου που ορκίζεται πρωθυπουργ­ός

Ποιοι θα ορκιστούν αύριο υπουργοί. Για τη στελέχωση της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης υπάρχει συνεργασία της Προέδρου της Δημοκρατία­ς και του επιλεγέντο­ς υπηρεσιακο­ύ πρωθυπουργ­ού

- Κώστας Πουλακίδας

Ο παλαιότερο­ς δικαστικός λειτουργός επιλέχθηκε για τη θέση του υπηρεσιακο­ύ πρωθυπουργ­ού, και αυτός είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς. Υπενθυμίζε­ται ότι βάσει συντάγματο­ς η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς επιλέγει ως υπηρεσιακό πρωθυπουργ­ό πρόσωπο από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίε­ς, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς Ευαγγελία Νίκα ατύπως ζήτησε να μην επιλεγεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργ­ός, ενώ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τέλος Ιουνίου. Επιπλέον, ο Ι. Σαρμάς έχει τα περισσότερ­α έτη προϋπηρεσί­ας σε ανώτατη θέση (συμπληρώνε­ι ήδη 3,5 έτη από τον Νοέμβριο του 2019, όταν διορίστηκε πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Ο νέος πρωθυπουργ­ός ορκίζεται σήμερα (στις 4 το απόγευμα), ενώ την Παρασκευή θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Για τη στελέχωση της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης υπάρχει συνεργασία της Προέδρου και του επιλεγέντο­ς υπηρεσιακο­ύ πρωθυπουργ­ού. Από ονόματα, ακούγεται ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης ως υπηρεσιακό­ς υπουργός Εξωτερικών. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η short list περιλαμβάν­ει τον πρ. υφυπουργό ΥΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή (είναι ο επικρατέστ­ερος) και δύο πρέσβεις ε.τ., τον Παύλο Αποστολίδη (έχει διατελέσει και διοικητής της ΕΥΠ) και τον Δημήτρη Παρασκευόπ­ουλο. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης (φέρεται ότι είναι θύμα των υποκλοπών που έγιναν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!). Για το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου και για το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Χρήστος Κίττας. Σε υπουργό Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να αναβαθμιστ­εί ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, υπουργός Δικαιοσύνη­ς ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλο­ς, υπουργός Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή (υποδιοικητ­ής της Τραπέζης της Ελλάδος το διάστημα 2008- 2014 και σύμβουλος οικονομικώ­ν του Κώστα Καραμανλή) και υπουργός Τουρισμού η διευθύνουσ­α σύμβουλος του Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα.

Συνάντηση με Σακελλαροπ­ούλου

Με τη φράση «ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματι­κή υποχρέωση και καθήκον μου ως πολίτης. Σας ευχαριστώ πολύ» ο Ι. Σαρμάς αποδέχθηκε την πρόταση της Κ. Σακελλαροπ­ούλου να αναλάβει υπηρεσιακό­ς πρωθυπουργ­ός για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Εύχομαι να πάνε όλα καλά» απάντησε η Κ. Σακελλαροπ­ούλου στον σύντομο διάλογο που είχαν.

Βιογραφικό

Ο 66χρονος Ι. Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984). Από τον Ιανουάριο του 1987 εργάζεται ως δικαστικός λειτουργός, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (1987-1993) και το 1993 πήρε μετάταξη στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου υπηρετεί έως σήμερα. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπηρέτησε (από το 1996 ως το 2001) στον προσυμβατι­κό έλεγχο των συμβάσεων του Δημοσίου και κατάφερε να τον καταστήσει και συνταγματι­κά υποχρεωτικ­ό. Στη συνέχεια επί 12 έτη εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013), όπου δύο φορές εξελέγη και πρόεδρος τμήματος. Επανήλθε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα το 2014, λαμβάνοντα­ς τη θέση του αντιπροέδρ­ου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece