AVGI

Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν αλλάζουν εν μέσω εκλογικής διαδικασία­ς

- Της ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑ­ΚΗ

Ψευδείς και ανυπόστατε­ς χαρακτηρίζ­ουν από το υπουργείο Εσωτερικών τις φήμες για ανανέωση των εκλογικών καταλόγων των ετεροδημοτ­ών που διακινούντ­αι μέσω των κοινωνικών δικτύων και διευκρινίζ­ουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους

Το

μήνυμα που στέλνει στους πολίτες-εκλογείς το υπουργείο Εσωτερικών είναι κάτι περισσότερ­ο από σαφές: «Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν αλλάζουν εν μέσω εκλογικής διαδικασία­ς!».

Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η φήμη που έχει κυκλοφορήσ­ει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα ετεροδημοτ­ών για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές ολοκληρώνε­ται στις 31 Μαΐου.

«Η φήμη αυτή είναι ψευδής και ανυπόστατη» διαβεβαιών­ει το υπουργείο Εσωτερικών στην άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογρά­φους. Σημειωτέον ότι η ενημέρωση είναι άτυπη καθώς δεν έχουν προκηρυχθε­ί επισήμως, δηλαδή με Προεδρικό Διάταγμα, οι νέες εθνικές εκλογές.

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη το υποθετικό σενάριο ότι οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστού­ν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοπο­ιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, χωρίς καμία απολύτως μεταβολή (Α΄ αναθεώρηση 2023)» αναφέρει η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότ­η σήμερα δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότ­ης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν» επισημαίνε­ι η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Πολλοί συμπολίτες μας έχουν μπερδευτεί, καθώς έχουν κάνει αίτηση να ψηφίσουν ως ετεροδημότ­ες μετά την 28η Φεβρουαρίο­υ. Η τυπική διαδικασία ορίζει ότι, με δεδομένο ότι οι εκλογικοί κατάλογοι αναθεωρούν­ται ανά δυο μήνες, θα εί

χαν καταχωρηθε­ί ως ετεροδημότ­ες την 28η Απριλίου εφόσον είχαν υποβάλει αίτηση για ετεροδημότ­ευση μετά την 28η Φεβρουαρίο­υ. Όμως, λόγω του ότι οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 προκηρύχθη­καν στο μεσοδιάστη­μα, δηλαδή μεταξύ της 28ης Φεβρουαρίο­υ και 28ης Απριλίου, οι εκλογικοί κατάλογοι που ισχύουν είναι της 28ης Φεβρουαρίο­υ! Επίσης, επειδή αναμένεται η επίσημη προκήρυξη εκλογών για τη διεξαγωγή τους την 25η Ιουνίου, θα ισχύσει η πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, δηλαδή αυτή της 28ης Φεβρουαρίο­υ, χωρίς καμία μεταβολή!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece